Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Dobrego przepisu na karkówkę...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Dobrego przepisu na karkówkę...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 44


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2012-05-17 16:18:34

Temat: Dobrego przepisu na karkówkę...
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

...poszukuję pilnie. Najlepiej na karkówkę w całości.
Będę zobowiązana.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2012-05-17 16:52:27

Temat: Re: Dobrego przepisu na karkówkę...
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 17 May 2012 18:18:34 +0200, medea napisał(a):

> ...poszukuję pilnie. Najlepiej na karkówkę w całości.
> Będę zobowiązana.
>

Na obiad, czy do chleba? - tak czy inaczej najlepszy jest peklowany (będzie
różowy po upieczeniu, więc raczej z przeznaczeniem na "wędlinkę") lub
marynowany i potem upieczony.
Marynowany polecam dokładnie wg mojego przepisu na jagnięcinę:
http://www.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/grupy-d
yskusyjne/pl.rec.kuchnia/25181/jagniecina-marynowana
-pieczona

Przed umieszczeniem w marynacie lub mieszance peklującej mięso dobrze jest
gęsto i głęboko (na wylot) ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2012-05-17 16:55:10

Temat: Re: Dobrego przepisu na karkówkę...
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 17 May 2012 18:52:27 +0200, Ikselka napisał(a):

> Przed umieszczeniem w marynacie lub mieszance peklującej mięso dobrze jest
> gęsto i głęboko (na wylot) ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków.

I jeszcze: marynowanie karczku jako tłuściejszego warto prowadzić dłużej -
np 2 doby, peklowanie natomiast tydzień. I pamiętać o przewracaniu z boku
na bok.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2012-05-17 17:50:17

Temat: Re: Dobrego przepisu na karkówkę...
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-05-17 18:52, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 17 May 2012 18:18:34 +0200, medea napisał(a):
>
>> ...poszukuję pilnie. Najlepiej na karkówkę w całości.
>> Będę zobowiązana.
>>
> Na obiad, czy do chleba?

Na obiad.

> - tak czy inaczej najlepszy jest peklowany (będzie
> różowy po upieczeniu, więc raczej z przeznaczeniem na "wędlinkę") lub
> marynowany i potem upieczony.
> Marynowany polecam dokładnie wg mojego przepisu na jagnięcinę:
> http://www.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/grupy-d
yskusyjne/pl.rec.kuchnia/25181/jagniecina-marynowana
-pieczona
>
> Przed umieszczeniem w marynacie lub mieszance peklującej mięso dobrze jest
> gęsto i głęboko (na wylot) ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków.

Mam bardzo ładny i chudy kawałek, tłuszczu w nim niewiele. Zamarynuję,
wzorując się na tym przepisie, ale potem raczej myślałam o tym, żeby
udusić, bo pieczona może wyjść zbyt sucha.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2012-05-17 18:11:21

Temat: Re: Dobrego przepisu na karkówkę...
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 17 May 2012 19:50:17 +0200, medea napisał(a):

> W dniu 2012-05-17 18:52, Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 17 May 2012 18:18:34 +0200, medea napisał(a):
>>
>>> ...poszukuję pilnie. Najlepiej na karkówkę w całości.
>>> Będę zobowiązana.
>>>
>> Na obiad, czy do chleba?
>
> Na obiad.
>
>> - tak czy inaczej najlepszy jest peklowany (będzie
>> różowy po upieczeniu, więc raczej z przeznaczeniem na "wędlinkę") lub
>> marynowany i potem upieczony.
>> Marynowany polecam dokładnie wg mojego przepisu na jagnięcinę:
>> http://www.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/grupy-d
yskusyjne/pl.rec.kuchnia/25181/jagniecina-marynowana
-pieczona
>>
>> Przed umieszczeniem w marynacie lub mieszance peklującej mięso dobrze jest
>> gęsto i głęboko (na wylot) ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków.
>
> Mam bardzo ładny i chudy kawałek, tłuszczu w nim niewiele. Zamarynuję,
> wzorując się na tym przepisie, ale potem raczej myślałam o tym, żeby
> udusić, bo pieczona może wyjść zbyt sucha.
>

Spokojnie, marynowane mięso nie będzie suche - a już pieczone w rękawie lub
gęsiarce na pewno nie.
I o skórce cytrynowej pamiętaj - bardzo odświeża smak, a wcale nie
dominuje.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2012-05-17 19:27:26

Temat: Re: Dobrego przepisu na karkówkę...
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-05-17 20:11, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 17 May 2012 19:50:17 +0200, medea napisał(a):
>
>> W dniu 2012-05-17 18:52, Ikselka pisze:
>>> Dnia Thu, 17 May 2012 18:18:34 +0200, medea napisał(a):
>>>
>>>> ...poszukuję pilnie. Najlepiej na karkówkę w całości.
>>>> Będę zobowiązana.
>>>>
>>> Na obiad, czy do chleba?
>> Na obiad.
>>
>>> - tak czy inaczej najlepszy jest peklowany (będzie
>>> różowy po upieczeniu, więc raczej z przeznaczeniem na "wędlinkę") lub
>>> marynowany i potem upieczony.
>>> Marynowany polecam dokładnie wg mojego przepisu na jagnięcinę:
>>> http://www.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/grupy-d
yskusyjne/pl.rec.kuchnia/25181/jagniecina-marynowana
-pieczona
>>>
>>> Przed umieszczeniem w marynacie lub mieszance peklującej mięso dobrze jest
>>> gęsto i głęboko (na wylot) ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków.
>> Mam bardzo ładny i chudy kawałek, tłuszczu w nim niewiele. Zamarynuję,
>> wzorując się na tym przepisie, ale potem raczej myślałam o tym, żeby
>> udusić, bo pieczona może wyjść zbyt sucha.
>>
> Spokojnie, marynowane mięso nie będzie suche - a już pieczone w rękawie lub
> gęsiarce na pewno nie.

Chcę też, żeby było dużo sosu, a zwykle w rękawie nie za dużo zostaje po
pieczeniu. W duszeniu wychodzi więcej.

> I o skórce cytrynowej pamiętaj - bardzo odświeża smak, a wcale nie
> dominuje.

Dodałam. Dzięki.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2012-05-17 20:13:50

Temat: Re: Dobrego przepisu na karkówkę...
Od: Nixe <n...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-05-17 21:27, medea pisze:

> Chcę też, żeby było dużo sosu, a zwykle w rękawie nie za dużo zostaje po
> pieczeniu.

To chodź się zamienimy, bo u mnie po pieczeniu jest tyle sosu, że nie
wiem, co mam z nim potem robić ;-) U nas karkówkę pieczoną z reguły jada
się już po wystudzeniu, na zimno, więc ten sos jest trochę zbędny.
A ja marzę o normalnej, suchej karkówce do chlebka.

> W duszeniu wychodzi więcej.

Ale to pieczenie w rękawie czy generalnie w folii (ja zawijam szczelnie
i wkładam do naczynia żaroodpornego + pokrywka - nie podlewam podczas
pieczenia dodatkowo) to takie trochę duszenie, tyle, że w piekarniku, a
nie w garnku.
Ja robię taką bardzo, bardzo prostą marynatę, bo u mnie nie lubią
wydziwień w pieczonej karkówce. Oliwa/olej + mieszanka różnych mielonych
pieprzy + papryka w proszku + majeranek + musztarda francuska + woda.
Bełtam wszystko aż do powstania emulsji, dosalam, jeśli za mało słone i
w tym zatapiam mięso, co jakiś czas obracając na drugą stronę. Trzymam
różnie - od kilku godzin do dwóch dni (wtedy w lodówce). Aha, dodatkowo
szpikuję mięso słupkami z surowego czosnku.
A do pieczenia staram się zawinąć mięso tak, żeby tej marynaty też się
do rękawa trochę dostało, choć nie za dużo, bo nie lubię takiej
paciajowatej skórki na pieczeni.

N.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2012-05-17 21:14:33

Temat: Re: Dobrego przepisu na karkĂłwkÄ?...
Od: "Veronika" <veronika_veronika@spam_op.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:jp38cn$boe$1@news.icm.edu.pl...
> ...poszukuję pilnie. Najlepiej na karkówkę w całości.
> Będę zobowiązana.


Na soli.
Bedzie soczysta, tyle ze sosu nie bedzie.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2012-05-17 21:51:31

Temat: Re: Dobrego przepisu na karkówkę...
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 17 May 2012 22:13:50 +0200, Nixe napisał(a):


> A ja marzę o normalnej, suchej karkówce do chlebka.

To zapekluj (będzie różowy po obróbce cieplnej) i upiecz bez rękawa, ale
pod przykryciem, przykrycie zdejmij mniej więcej po 3/4 czasu pieczenia,
konieczność obracania mięsa nadal aktualna.


> Ale to pieczenie w rękawie czy generalnie w folii (ja zawijam szczelnie
> i wkładam do naczynia żaroodpornego + pokrywka - nie podlewam podczas
> pieczenia dodatkowo) to takie trochę duszenie, tyle, że w piekarniku, a
> nie w garnku.

Dlatego w przepisie jest, aby POD KONIEC rozciąć rękaw - mięso sie
przyrumieni, sos bardziej odparuje.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2012-05-17 21:53:42

Temat: Re: Dobrego przepisu na karkówkę...
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 17 May 2012 21:27:26 +0200, medea napisał(a):

> Chcę też, żeby było dużo sosu

Albo dużo sosu, albo pieczeń, ale w moim przepisie sosu jest sporo,
ponieważ pieczesz w całej ilości marynaty - sos ten się tylko zagęszcza.
Jeśli za bardzo odparuje po rozcięciu rękawa czy odkryciu naczynia, to i
zagęści się, więc ponieważ ubywa mu tylko wody, możesz ją uzupełnić
zagotowując sos z tą wodą.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

witam
Stare książki kucharskie
ile czasu trwa suszenie jabłek
Kostka rosołowa, vegeta, margaryna itp.
Re: Kuriera z Siódemki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »