Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED!not-for-mail
From: medea <x...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dobrego przepisu na karkówkę...
Date: Thu, 17 May 2012 21:27:26 +0200
Organization: ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 36
Message-ID: <jp3jeq$2d3$1@news.icm.edu.pl>
References: <jp38cn$boe$1@news.icm.edu.pl>
<1dnakwk08tctw$.pyklgi3bp5cr$.dlg@40tude.net>
<jp3dol$lv0$1@news.icm.edu.pl>
<wa2p6tlix0k$.1hyvg28pglza9.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: aean15.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.icm.edu.pl 1337282842 2467 79.186.13.15 (17 May 2012 19:27:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 17 May 2012 19:27:22 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:12.0) Gecko/20120428 Thunderbird/12.0.1
In-Reply-To: <wa2p6tlix0k$.1hyvg28pglza9.dlg@40tude.net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:346253
Ukryj nagłówki
W dniu 2012-05-17 20:11, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 17 May 2012 19:50:17 +0200, medea napisał(a):
>
>> W dniu 2012-05-17 18:52, Ikselka pisze:
>>> Dnia Thu, 17 May 2012 18:18:34 +0200, medea napisał(a):
>>>
>>>> ...poszukuję pilnie. Najlepiej na karkówkę w całości.
>>>> Będę zobowiązana.
>>>>
>>> Na obiad, czy do chleba?
>> Na obiad.
>>
>>> - tak czy inaczej najlepszy jest peklowany (będzie
>>> różowy po upieczeniu, więc raczej z przeznaczeniem na "wędlinkę") lub
>>> marynowany i potem upieczony.
>>> Marynowany polecam dokładnie wg mojego przepisu na jagnięcinę:
>>> http://www.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/grupy-d
yskusyjne/pl.rec.kuchnia/25181/jagniecina-marynowana
-pieczona
>>>
>>> Przed umieszczeniem w marynacie lub mieszance peklującej mięso dobrze jest
>>> gęsto i głęboko (na wylot) ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków.
>> Mam bardzo ładny i chudy kawałek, tłuszczu w nim niewiele. Zamarynuję,
>> wzorując się na tym przepisie, ale potem raczej myślałam o tym, żeby
>> udusić, bo pieczona może wyjść zbyt sucha.
>>
> Spokojnie, marynowane mięso nie będzie suche - a już pieczone w rękawie lub
> gęsiarce na pewno nie.
Chcę też, żeby było dużo sosu, a zwykle w rękawie nie za dużo zostaje po
pieczeniu. W duszeniu wychodzi więcej.
> I o skórce cytrynowej pamiętaj - bardzo odświeża smak, a wcale nie
> dominuje.
Dodałam. Dzięki.
Ewa
|