Data: 2012-05-17 19:27:26
Temat: Re: Dobrego przepisu na karkówkę...
Od: medea <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-05-17 20:11, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 17 May 2012 19:50:17 +0200, medea napisał(a):
>
>> W dniu 2012-05-17 18:52, Ikselka pisze:
>>> Dnia Thu, 17 May 2012 18:18:34 +0200, medea napisał(a):
>>>
>>>> ...poszukuję pilnie. Najlepiej na karkówkę w całości.
>>>> Będę zobowiązana.
>>>>
>>> Na obiad, czy do chleba?
>> Na obiad.
>>
>>> - tak czy inaczej najlepszy jest peklowany (będzie
>>> różowy po upieczeniu, więc raczej z przeznaczeniem na "wędlinkę") lub
>>> marynowany i potem upieczony.
>>> Marynowany polecam dokładnie wg mojego przepisu na jagnięcinę:
>>> http://www.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/grupy-d
yskusyjne/pl.rec.kuchnia/25181/jagniecina-marynowana
-pieczona
>>>
>>> Przed umieszczeniem w marynacie lub mieszance peklującej mięso dobrze jest
>>> gęsto i głęboko (na wylot) ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków.
>> Mam bardzo ładny i chudy kawałek, tłuszczu w nim niewiele. Zamarynuję,
>> wzorując się na tym przepisie, ale potem raczej myślałam o tym, żeby
>> udusić, bo pieczona może wyjść zbyt sucha.
>>
> Spokojnie, marynowane mięso nie będzie suche - a już pieczone w rękawie lub
> gęsiarce na pewno nie.
Chcę też, żeby było dużo sosu, a zwykle w rękawie nie za dużo zostaje po
pieczeniu. W duszeniu wychodzi więcej.
> I o skórce cytrynowej pamiętaj - bardzo odświeża smak, a wcale nie
> dominuje.
Dodałam. Dzięki.
Ewa
|