Data: 2012-05-18 20:33:36
Temat: Re: Dobrego przepisu na karkówkę...
Od: Paulinka <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
medea pisze:
> W dniu 2012-05-17 20:11, Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 17 May 2012 19:50:17 +0200, medea napisał(a):
>>
>>> W dniu 2012-05-17 18:52, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Thu, 17 May 2012 18:18:34 +0200, medea napisał(a):
>>>>
>>>>> ...poszukuję pilnie. Najlepiej na karkówkę w całości.
>>>>> Będę zobowiązana.
>>>>>
>>>> Na obiad, czy do chleba?
>>> Na obiad.
>>>
>>>> - tak czy inaczej najlepszy jest peklowany (będzie
>>>> różowy po upieczeniu, więc raczej z przeznaczeniem na "wędlinkę") lub
>>>> marynowany i potem upieczony.
>>>> Marynowany polecam dokładnie wg mojego przepisu na jagnięcinę:
>>>> http://www.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/grupy-d
yskusyjne/pl.rec.kuchnia/25181/jagniecina-marynowana
-pieczona
>>>>
>>>>
>>>> Przed umieszczeniem w marynacie lub mieszance peklującej mięso
>>>> dobrze jest
>>>> gęsto i głęboko (na wylot) ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków.
>>> Mam bardzo ładny i chudy kawałek, tłuszczu w nim niewiele. Zamarynuję,
>>> wzorując się na tym przepisie, ale potem raczej myślałam o tym, żeby
>>> udusić, bo pieczona może wyjść zbyt sucha.
>>>
>> Spokojnie, marynowane mięso nie będzie suche - a już pieczone w
>> rękawie lub
>> gęsiarce na pewno nie.
>
> Chcę też, żeby było dużo sosu, a zwykle w rękawie nie za dużo zostaje po
> pieczeniu. W duszeniu wychodzi więcej.
Kup brytfankę, porządnie zamarynuj mięso ulubionymi przyprawami, obsmaż,
wrzuć do brytfanki, potem do piekarnika, podlej mięso wodą i kontroluj
ilość wody, jak mięso będzie miękkie, to wyciągasz z pieca, sos
zagęszczasz i tyle.
--
Paulinka
|