Data: 2012-05-19 17:51:55
Temat: Re: Dobrego przepisu na karkówkę...
Od: Paulinka <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
medea pisze:
> W dniu 2012-05-18 22:33, Paulinka pisze:
>> medea pisze:
>>> W dniu 2012-05-17 20:11, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Thu, 17 May 2012 19:50:17 +0200, medea napisał(a):
>>>>
>>>>> W dniu 2012-05-17 18:52, Ikselka pisze:
>>>>>> Dnia Thu, 17 May 2012 18:18:34 +0200, medea napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> ...poszukuję pilnie. Najlepiej na karkówkę w całości.
>>>>>>> Będę zobowiązana.
>>>>>>>
>>>>>> Na obiad, czy do chleba?
>>>>> Na obiad.
>>>>>
>>>>>> - tak czy inaczej najlepszy jest peklowany (będzie
>>>>>> różowy po upieczeniu, więc raczej z przeznaczeniem na "wędlinkę") lub
>>>>>> marynowany i potem upieczony.
>>>>>> Marynowany polecam dokładnie wg mojego przepisu na jagnięcinę:
>>>>>> http://www.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/grupy-d
yskusyjne/pl.rec.kuchnia/25181/jagniecina-marynowana
-pieczona
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> Przed umieszczeniem w marynacie lub mieszance peklującej mięso
>>>>>> dobrze jest
>>>>>> gęsto i głęboko (na wylot) ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków.
>>>>> Mam bardzo ładny i chudy kawałek, tłuszczu w nim niewiele. Zamarynuję,
>>>>> wzorując się na tym przepisie, ale potem raczej myślałam o tym, żeby
>>>>> udusić, bo pieczona może wyjść zbyt sucha.
>>>>>
>>>> Spokojnie, marynowane mięso nie będzie suche - a już pieczone w
>>>> rękawie lub
>>>> gęsiarce na pewno nie.
>>>
>>> Chcę też, żeby było dużo sosu, a zwykle w rękawie nie za dużo zostaje
>>> po pieczeniu. W duszeniu wychodzi więcej.
>>
>> Kup brytfankę
>
> Rozczuliłaś mnie. ;)
;)
> Brytfankę mam.
Napisałam tak dlatego, że sporo osób nie posiada i piecze w naczyniach
żaroodpornych, a to zmienia diametralnie końcowy wynik. Mięso pieczone w
całości w brytfance jest zupełnie inne niż takie z naczynia
żaroodpornego, wiem co mowię :)
>> , porządnie zamarynuj mięso ulubionymi przyprawami, obsmaż, wrzuć do
>> brytfanki, potem do piekarnika, podlej mięso wodą i kontroluj ilość
>> wody, jak mięso będzie miękkie, to wyciągasz z pieca, sos zagęszczasz
>> i tyle.
>
> Mięso już gotowe. Uduszone. Jutro ocenię efekt.
Czekam na relację, jak wyszedł ikselkowy przepis. Może się skusze na próbę.
--
Paulinka
|