Data: 2012-05-17 18:11:21
Temat: Re: Dobrego przepisu na karkówkę...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 17 May 2012 19:50:17 +0200, medea napisał(a):
> W dniu 2012-05-17 18:52, Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 17 May 2012 18:18:34 +0200, medea napisał(a):
>>
>>> ...poszukuję pilnie. Najlepiej na karkówkę w całości.
>>> Będę zobowiązana.
>>>
>> Na obiad, czy do chleba?
>
> Na obiad.
>
>> - tak czy inaczej najlepszy jest peklowany (będzie
>> różowy po upieczeniu, więc raczej z przeznaczeniem na "wędlinkę") lub
>> marynowany i potem upieczony.
>> Marynowany polecam dokładnie wg mojego przepisu na jagnięcinę:
>> http://www.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/grupy-d
yskusyjne/pl.rec.kuchnia/25181/jagniecina-marynowana
-pieczona
>>
>> Przed umieszczeniem w marynacie lub mieszance peklującej mięso dobrze jest
>> gęsto i głęboko (na wylot) ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków.
>
> Mam bardzo ładny i chudy kawałek, tłuszczu w nim niewiele. Zamarynuję,
> wzorując się na tym przepisie, ale potem raczej myślałam o tym, żeby
> udusić, bo pieczona może wyjść zbyt sucha.
>
Spokojnie, marynowane mięso nie będzie suche - a już pieczone w rękawie lub
gęsiarce na pewno nie.
I o skórce cytrynowej pamiętaj - bardzo odświeża smak, a wcale nie
dominuje.
|