Data: 2012-05-18 10:04:15
Temat: Re: Dobrego przepisu na karkówkę...
Od: Nixe <n...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-05-18 11:36, krys pisze:
> gosmo wrote:
>
>> Użytkownik "krys"<k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>> news:4fb5ed17$0$1317$65785112@news.neostrada.pl...
>>> medea wrote:
>>>> Chcę też, żeby było dużo sosu, a zwykle w rękawie nie za dużo zostaje po
>>>> pieczeniu. W duszeniu wychodzi więcej.
>>> Ja karkówkę traktuje solą, majerankiem i czosnkiem, zostawiam na dobę -
>>> dwie zawinięte, a potem obsmażam, podlewam wodą ( tak do 1/3 wysokosci)
>>> i duszę.
>>
>> Do powyższej listy dodaję kolendrę kolendrę i miód. Kolendra jest jest dla
>> mnie jedną z ulubionych przypraw, stosuję do tłuściejszych mięs o mało
>> wyrafinowanym smaku (czyli jak w tym przypadku wieprzowina). Ma
>> instensywny aromat więc warto nie przesadzić z ilością.
> Warto spróbować, bo kolendra jeszcze jakoś mi w ręce nie wpadła.
Ale naprawdę uważaj z ilością. Ja kiedyś dodałam do jakiejś potrawy
"ciut" za dużo i teraz, gdy tylko słyszę albo widzę słowo "kolendra"
(nawet nie muszę czuć zapachu), to mi się żołądek w węzełek skręca ;-)
Chyba się już nigdy nie przekonam do tej przyprawy.
N.
|