Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Drozdze w proszku

Grupy

Szukaj w grupach

 

Drozdze w proszku

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-26 14:09:39

Temat: Drozdze w proszku
Od: <m...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

Sluchajcie, tak sie uparlam na buleczki Doruni, ze juz nic mnie nie
odwiedzie. Ale wiecie jak to u mnie jest, nawet glupich drozdzy nie ma. Za
to sa jakies Oetkera w proszku. W paczuszkach jak proszek do pieczenia po 7
gram, a ja potrzebuje 100 g. Malymi literkami jednak jest napisane ze te 7 g
wystarcza za 25 g drozdzy swiezych. O ! to juz jest cos. Mysle wiec, ze
wezme 4 paczki i wyjde na to samo.
Te drozdze trzeba tylko wymieszac z maka, wiec przy tych buleczkach to juz w
ogole pracy nie ma ! No dobra, ale co wtedy z ta lyzeczka cukru co to
Dorunia kaze dac do drozdzy i wody. Jesli ja nie musze rozrabiac drozdzy, no
to mi w smaku pewnie tego cukru zabraknie. Wiec myle ze wyrabiajac ciasto
pukne te lyzeczke dodatkowo i wsio ! Nie ?
Jeju, bede robic wieczorem a stremowana jestem jak dzieciak przed
niespodzianka. No bo czyzby to byly widoki na dobre pieczywo? Przez pol
zycia jem tu wate o smaku papieru, nie chleb.

*******
m-gosia
*******


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-26 14:24:04

Temat: Re: Drozdze w proszku
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <m...@h...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9ttikd$3ac$...@n...xs4all.nl...
> Sluchajcie, tak sie uparlam na buleczki Doruni, ze juz nic mnie nie
> odwiedzie. Ale wiecie jak to u mnie jest, nawet glupich drozdzy nie ma. Za
> to sa jakies Oetkera w proszku. W paczuszkach jak proszek do pieczenia po
7
> gram, a ja potrzebuje 100 g. Malymi literkami jednak jest napisane ze te 7
g
> wystarcza za 25 g drozdzy swiezych. O ! to juz jest cos. Mysle wiec, ze
> wezme 4 paczki i wyjde na to samo.

Jestes pewna, że potrzebujesz 100 gram proszku???? To straaaaaaasznie dużo!
Może miało być 10 gram? Zapytaj doruni dokładnie o przepis, albo sprawdź w
odpowiedziach tego watku.

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-26 14:24:14

Temat: Re: Drozdze w proszku
Od: "adiola" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <m...@h...com> napisał w wiadomości
news:9ttikd$3ac$1@news1.xs4all.nl...
> Sluchajcie, tak sie uparlam na buleczki Doruni, ze juz nic mnie nie
> odwiedzie. Ale wiecie jak to u mnie jest, nawet glupich drozdzy nie ma. Za
> to sa jakies Oetkera w proszku. W paczuszkach jak proszek do pieczenia po
7
> gram, a ja potrzebuje 100 g. Malymi literkami jednak jest napisane ze te 7
g
> wystarcza za 25 g drozdzy swiezych. O ! to juz jest cos. Mysle wiec, ze
> wezme 4 paczki i wyjde na to samo.
> Te drozdze trzeba tylko wymieszac z maka, wiec przy tych buleczkach to juz
w
> ogole pracy nie ma ! No dobra, ale co wtedy z ta lyzeczka cukru co to
> Dorunia kaze dac do drozdzy i wody. Jesli ja nie musze rozrabiac drozdzy,
no
> to mi w smaku pewnie tego cukru zabraknie. Wiec myle ze wyrabiajac ciasto
> pukne te lyzeczke dodatkowo i wsio ! Nie ?
> Jeju, bede robic wieczorem a stremowana jestem jak dzieciak przed
> niespodzianka. No bo czyzby to byly widoki na dobre pieczywo? Przez pol
> zycia jem tu wate o smaku papieru, nie chleb.


Po mojemu, to na ilosc maki z przepisu wystarcza 2 paczki. Ja uzywam ich
zamiennie i zamiast 50 gr. swiezych daje jedna paczke suszu. Cukru mozesz
myknac lyzeczke dla smaku.
I nie przejmuj sie za mocno :-)))), zrob tak jakbys robila od stu lat i beda
rewelacyjne :-)))))

Pozdr.
Adiola


---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.298 / Virus Database: 161 - Release Date: 2001-11-13


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-26 14:41:58

Temat: Re: Drozdze w proszku
Od: <m...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

> Może miało być 10 gram? Zapytaj doruni dokładnie o przepis, albo sprawdź w
odpowiedziach tego watku.
>
> Wkn
>
> Mam ten przepis przed soba: jak byk jest 10 dag drozdzy
dla mnie to = 100 g (4 paczki x 25 g), no to chyba dobrze licze?

*******
m-gosia
*******


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-26 14:53:41

Temat: Re: Drozdze w proszku
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <m...@h...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9ttkh0$d8u$...@n...xs4all.nl...
> > Może miało być 10 gram? Zapytaj doruni dokładnie o przepis, albo sprawdź
w
> odpowiedziach tego watku.
> >
> > Wkn
> >
> > Mam ten przepis przed soba: jak byk jest 10 dag drozdzy
> dla mnie to = 100 g (4 paczki x 25 g), no to chyba dobrze licze?
>
to chyba ujdzie, na pięć szklanek mąki.
Może po prostu weź te suche drożdże i daj ich tyle, ile zalecają na
opakowaniu, wtedy na pewno będzie dobrze.
Ja już wiele rzeczy z nich robiłam i są raczej niezawodne.

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-26 15:02:53

Temat: Re: Drozdze w proszku
Od: "adiola" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9ttl50$doi$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik <m...@h...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:9ttkh0$d8u$...@n...xs4all.nl...
> > > Może miało być 10 gram? Zapytaj doruni dokładnie o przepis, albo
sprawdź
> w
> > odpowiedziach tego watku.
> > >
> > > Wkn
> > >
> > > Mam ten przepis przed soba: jak byk jest 10 dag drozdzy
> > dla mnie to = 100 g (4 paczki x 25 g), no to chyba dobrze
licze?
> >
> to chyba ujdzie, na pięć szklanek mąki.
> Może po prostu weź te suche drożdże i daj ich tyle, ile zalecają na
> opakowaniu, wtedy na pewno będzie dobrze.
> Ja już wiele rzeczy z nich robiłam i są raczej niezawodne.
>
> Wkn

IMO za duzo! Wystarcza dwie torebki, poniewaz kazda starcza na pol kilo
maki, a 5 szklanek to cos kolo tego, tak?
Mowie idac za glosem doswiadczenia :-)))))), niemniej jesli maja byc mocno
drozdzowe, to moze trzeba wiecej, ale nie wiecej jak trzy. Optuje za dwiema
:-))))))))

Pozdr.
Adiola

>
>


---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.298 / Virus Database: 161 - Release Date: 2001-11-13


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-26 15:11:44

Temat: Re: Drozdze w proszku
Od: <m...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

> IMO za duzo! Wystarcza dwie torebki, poniewaz kazda starcza na pol kilo
> maki, a 5 szklanek to cos kolo tego, tak?
> Mowie idac za glosem doswiadczenia :-)))))), niemniej jesli maja byc mocno
> drozdzowe, to moze trzeba wiecej, ale nie wiecej jak trzy. Optuje za
dwiema
> :-))))))))
> >
> >
Zawsze slucham dobrych rad i zrobie jak mowisz, ale dziwie sie dlaczego w
takim razie na opakowaniu pisza ze 7 g suchych = 25 swiezych. W takim razie
jesli jedna paczka to 25 g, to ciagle mysle ze musze uzyc 4, he?
No to uzyje 3 paczki chyba

******
m-gosia
******



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-26 16:35:01

Temat: Re: Drozdze w proszku
Od: <m...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

No nieeee, chyba sie zalamie i tych bulek nie zrobie. Jak tak patrze na ten
przepis to naprawde juz nie wiem. Jesli wezme make i drozdze w proszku to
jak ja to mam zagniesc? Z woda? Wyjdzie masa?
Chyba sobie nastepny przysmak odpuszcze.

*******
m-gosia
*******


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-26 17:22:37

Temat: Re: Drozdze w proszku
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <m...@h...com> napisał w wiadomości
news:9ttr4v$me6$1@news1.xs4all.nl...
> No nieeee, chyba sie zalamie i tych bulek nie zrobie. Jak tak patrze na
ten
> przepis to naprawde juz nie wiem.

Hejeczka;-)))

Robiłam bułeczki drożdżowe z takich drożdży w proszku i wyszły super;-)))
Mąż był zszokowany świeżymi bułeczkami na niedzielne śniadanko, a ja byłam
dumna i blada;-))) Bułeczki robiłam z przepisu Marii U. i kompletnie nie
wiem gdzie go zapisałam, przeszukałam pliki z przepisami na chlebki i nie
mam;-((( Może ktoś zapisał tez przepis i będzie mógł CI podać... Druga
sprawa to 10 dkg drożdży też wydaje mi się troszkę za dużo, ja bym dała 3
opakowanie suszonych, ale jak nie wyjdzie to proszę nie rzucać we mnie
bułkami;-)))))))))

Pozdrawiam,

Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-26 22:03:56

Temat: Re: Drozdze w proszku
Od: "Danka" <d...@z...nl> szukaj wiadomości tego autora

Podpisuje sie nogami i rekami. Mam ten sam problem - ten sam kraj. Jakos sie
jeszcze nigdy nie odwazylam czegos upiec na bazie tych drozdzy w proszku. A
tak za mna chodza bulki na parze......

Pozdr.,
Danka

<m...@h...com> schreef in bericht
news:9ttikd$3ac$1@news1.xs4all.nl...
> Sluchajcie, tak sie uparlam na buleczki Doruni, ze juz nic mnie nie
> odwiedzie. Ale wiecie jak to u mnie jest, nawet glupich drozdzy nie ma. Za
> to sa jakies Oetkera w proszku. W paczuszkach jak proszek do pieczenia po
7
> gram, a ja potrzebuje 100 g. Malymi literkami jednak jest napisane ze te 7
g
> wystarcza za 25 g drozdzy swiezych. O ! to juz jest cos. Mysle wiec, ze
> wezme 4 paczki i wyjde na to samo.
> Te drozdze trzeba tylko wymieszac z maka, wiec przy tych buleczkach to juz
w
> ogole pracy nie ma ! No dobra, ale co wtedy z ta lyzeczka cukru co to
> Dorunia kaze dac do drozdzy i wody. Jesli ja nie musze rozrabiac drozdzy,
no
> to mi w smaku pewnie tego cukru zabraknie. Wiec myle ze wyrabiajac ciasto
> pukne te lyzeczke dodatkowo i wsio ! Nie ?
> Jeju, bede robic wieczorem a stremowana jestem jak dzieciak przed
> niespodzianka. No bo czyzby to byly widoki na dobre pieczywo? Przez pol
> zycia jem tu wate o smaku papieru, nie chleb.
>
> *******
> m-gosia
> *******
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zima za pasem,a ja nieprzygotowany!!
koreczki
kruche ciasto
kutia z jogurtem
Fladra+jaka_przyprawa?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »