Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Dynia.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Dynia.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 28


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2009-11-13 18:59:19

Temat: Dynia.
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Tarta z dynią.

Ciasto jak na tartę - czyli kruche, z dużą ilością tłuszczu.

Nadzienie (można nadmiar umieścić w słoikach i zapasteryzowac):

Dynię obrać, pokroić w małe kawałki wielkości orzecha włoskiego, częściowo
rozparować w przykrytym rondlu, dodając wpierw wodę na dno. Mają pozostać
widoczne kawałki plus tylko nieco miazgi między nimi.
Nadmiar zapakowac w słoiki, zapasteryzowac - będzie na następne tarty.
Resztę nadzienia nieco ostudzić, wyłożyć na gorące, świeżo podpieczone
kruche ciasto w foremce z rantem, posypać cukrem, cynamonem (obowiązkowo),
wiórkami masła, polać gęstą kwaśną śmietaną, posypać cukrem i cukrem
waniliowym wymieszanymi ze startym herbatnikiem albo zamiast śmietany -
kruszonka z masłem. Upiec na rumiano. Podawac na gorąco - wersja "bez
śmietany" - z bitą słodką śmietaną.



--

Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2009-11-13 20:35:10

Temat: Re: Dynia.
Od: jilet <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

On 13 Lis, 19:59, XL <i...@g...pl> wrote:
> Tarta z dynią.
>
> Ciasto jak na tartę - czyli kruche, z dużą ilością tłuszczu.
>
> Nadzienie (można nadmiar umieścić w słoikach i zapasteryzowac):
>
> Dynię obrać, pokroić w małe kawałki wielkości orzecha włoskiego, częściowo
> rozparować w przykrytym rondlu, dodając wpierw wodę na dno. Mają pozostać
> widoczne kawałki plus tylko nieco miazgi między nimi.
> Nadmiar zapakowac w słoiki, zapasteryzowac - będzie na następne tarty.
> Resztę nadzienia nieco ostudzić, wyłożyć na gorące, świeżo podpieczone
> kruche ciasto w foremce z rantem, posypać cukrem, cynamonem (obowiązkowo),
> wiórkami masła, polać gęstą kwaśną śmietaną, posypać cukrem i cukrem
> waniliowym wymieszanymi ze startym herbatnikiem albo zamiast śmietany -
> kruszonka z masłem. Upiec na rumiano. Podawac na gorąco - wersja "bez
> śmietany" - z bitą słodką śmietaną.
>
> --
>
> Ikselka.

Na samą myśl mnie mmmdlllli :/
___
Iza

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2009-11-13 20:38:03

Temat: Re: Dynia.
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"jilet" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:f53090a5-98be-40c5-8e0e-cc5dac40680f@t2g2000yqn
.googlegroups.com...

Na samą myśl mnie mmmdlllli :/
___
Iza

Spódnica zawadza?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2009-11-13 21:40:48

Temat: Re: Dynia.
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 13 Nov 2009 12:35:10 -0800 (PST), jilet napisał(a):

> Na samą myśl mnie mmmdlllli :/

Zanim spróbowałam nowych potraw z dyni, prócz dyni marynowanej, też mnie
mdliło.
Obecnie jestm zadyniona aż po uszy :-)
--

Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2009-11-14 10:41:40

Temat: Re: Dynia.
Od: "Barbara K." <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1d9cbx00td29t.axw5rp0g5phs.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 13 Nov 2009 12:35:10 -0800 (PST), jilet napisał(a):
> Zanim spróbowałam nowych potraw z dyni, prócz dyni marynowanej, też mnie
> mdliło.
> Obecnie jestm zadyniona aż po uszy :-)

Ja też:-)
JAkie potrawy jeszcze robisz z dyni? Ja dotychczas robiłam tartę, zupę na
słodko, na ostro w dwóch wersjach, ciasteczka dyniowe, dynia faszerowana,
gnocchi dyniowe, chleb dyniowy i myślę jeszcze o musie z dyni i o babce
dyniowej nadziewanej. Pomijam już dynię marynowaną, kandyzowaną i konfiturę
dyniową.
Ech, mogłabym tak dyniować cały czas, ale nie wszyscy domownicy lubią to
warzywo :-(
No i nie mogę nigdzie u nas dostać dyni makaronowej i hokkaido niestety...

Pozdrawiam
Barbara


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2009-11-14 11:08:48

Temat: Re: Dynia.
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Barbara K." <s...@w...pl> wrote in message
news:hdm1h6$8se$1@opal.icpnet.pl...
> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1d9cbx00td29t.axw5rp0g5phs.dlg@40tude.net...
> > Dnia Fri, 13 Nov 2009 12:35:10 -0800 (PST), jilet napisał(a):
> > Zanim spróbowałam nowych potraw z dyni, prócz dyni marynowanej, też mnie
> > mdliło.
> > Obecnie jestm zadyniona aż po uszy :-)
>
> Ja też:-)
> JAkie potrawy jeszcze robisz z dyni? Ja dotychczas robiłam tartę, zupę na
> słodko, na ostro w dwóch wersjach, ciasteczka dyniowe, dynia faszerowana,
> gnocchi dyniowe, chleb dyniowy i myślę jeszcze o musie z dyni i o babce
> dyniowej nadziewanej. Pomijam już dynię marynowaną, kandyzowaną i
konfiturę
> dyniową.
> Ech, mogłabym tak dyniować cały czas, ale nie wszyscy domownicy lubią to
> warzywo :-(
> No i nie mogę nigdzie u nas dostać dyni makaronowej i hokkaido niestety...
>
> Pozdrawiam
> Barbara
>
Dawniejsze dynie o miąższu białym, a nie pomarańczowym nie rozgotowywały
się tak szybko jak te obecne. Często gotowaliśmy w domu pokrojoną w kostkę
dynię na mleku z kaszą manną, albo na gęsto - zagęszczaną śmietaną i mąką
jako dodatek do ziemniaków, a nawet chleba.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2009-11-14 15:20:08

Temat: Re: Dynia.
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 14 Nov 2009 11:41:40 +0100, Barbara K. napisał(a):

> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości

>> Obecnie jestm zadyniona aż po uszy :-)
>
> Ja też:-)
> JAkie potrawy jeszcze robisz z dyni? Ja dotychczas robiłam tartę, zupę na
> słodko, na ostro w dwóch wersjach, ciasteczka dyniowe, dynia faszerowana,
> gnocchi dyniowe, chleb dyniowy i myślę jeszcze o musie z dyni i o babce
> dyniowej nadziewanej. Pomijam już dynię marynowaną, kandyzowaną i konfiturę
> dyniową.

Dodaję do ciasta drożdżowego czasem, do "ciasta marchewkowego" w miejsce
marchewki, do niektórych kwaśnych dżemów i do jabłek do szarlotki dla
polepszenia ich konsystencji lub koloru, koniecznie do dżemu morelowego -
kolory sie zgadzają, a smak staje się aksamitny, także konsystencja.
Ponadto wszystko, co już wymieniłaś plus dynię piżmową i makaronową w
plastrach grillowaną z oliwą i przyprawami.
Inne potrawy wyszukuję w necie, np robiłam te (pyszne wszystko):
http://kobieta.wp.pl/kat,26301,przepisId,238,przepis
2.html - racuchy z dyni
http://kobieta.wp.pl/kat,26301,przepisId,190,przepis
2.html
Inne wyszukam później.

> Ech, mogłabym tak dyniować cały czas, ale nie wszyscy domownicy lubią to
> warzywo :-(
> No i nie mogę nigdzie u nas dostać dyni makaronowej i hokkaido niestety...
>
> Pozdrawiam
> Barbara

Makaronową chyba gdzieś jeszcze mam - tzn nasiona, podeślę Ci wiosną, jeśli
tylko znajdę.

PS. Właśnie wyjęłam z pasteryzacji 6 słoików dyni do tarty - cóż za piękny
kolor!
:-)

--

Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2009-11-14 15:22:31

Temat: Re: Dynia.
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 14 Nov 2009 11:41:40 +0100, Barbara K. napisał(a):

O i tu:
http://www.beawkuchni.com/2009/10/dynia-pieczona.htm
l

Polecasm pieczoną na słodko - też z cukrem, masłem i cynamonem :-)
> Pozdrawiam

> Barbara


--

Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2009-11-14 16:03:53

Temat: Re: Dynia.
Od: JaMyszka <f...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 13 Lis, 22:40, XL wrote:
> [...]
> Obecnie jestm zadyniona aż po uszy :-)

Też kiedyś tak miałam i nawet upiekłam ciasto z dyni, choć w "Kuchni
polskiej" nie ma przepisu. Przetworzyłam z "Wielkiej kuchni
amerykańskiej". Czemu przetworzyłam? Bo tam są podane przepisy z
półproduktów -- typu "weź puszkę...". Pamiętam, że wcześniej tą dynię
przesmażałam.
Sprawdziłam organoleptycznie, że zmieszana smażona dynia z
przesmażonymi jabłkami, daje smak brzoskwiniowy. O tak czarownym
smaku, że mój siostrzeniec zajadał się nią wprost ze słoika. A jako
dodatek do naleśników czy typu "jabłecznik", ten dżem był doskonały.
Tak sobie teraz myślę, że gdybym miała znowu robić dynię, to
zmieniłabym proces technologiczny;p
Spróbowałabym wyprażyć dynię w piekarniku (tak robiła jedna moja
znajoma ze śliwkami - godzinę w 160 st. prażyła w gęsiówce... hmm...
pod kontrolą miała i ewentualnie zmniejszała temperaturę w czasie
prażenia), a potem dopiero przesmażałabym z cukrem. Ech, chyba tak bym
robiła ze wszystkimi owocami; bo nie trzeba stać i mieszać;) A w
przyszłym roku to prażenie sprawdzę na pigwie (w tym roku nalewka i do
herbaty).
Niedawno sąsiadka poczęstowała mnie plackami z jabłkami i dynią
(śmiesznie krojone, bo słupki). Niebo w gębie, gęba w niebie:))
"Kuchnia polska" (Przegląd Reader"s Digest) podaje następujące
przepisy z dyni:
- dynia duszona w kwasie ogórkowym
- dynia duszona w śmietanie
- dynia duszona z pomidorami
- dynia duszona z ziołami
- dynia gotowana
- dynia marynowana
- dynia smażona
- dynia zapiekana z ryżem
- dynia zapiekana z pomidorami i mięsem
- dżem z dyni i żurawin
Więc, jakby co, to Ci przerysuję ... no, lubię Cię;)

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2009-11-14 22:03:28

Temat: Re: Dynia.
Od: Tomasz Kałużny <v...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:taulqf45t5i9$.b2qbkptpa5y8.dlg@40tude.net...
> Tarta z dynią.

To ja się podepnę pod wątek.

Jadłem swego czasu podczas pobytu w Lombardii pyszne kluski z dyni
podawane z prażonym makiem i to wszystko w maśle. Kilka tygodni temu w
piątek w Programie III PR podawany był przepis na kluski z dyni.
Podejrzewam, że to mogą być właśnie TE. Ale przegapiłem :( Może ktoś
pomoże?

Pozdrawiam. Tomek.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Christian dating services
rogale marcińskie
kasztany
Dobra kiełbasa wołowa :)
Jaki to tort

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »