Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.internetia.pl!ne
ws.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp
.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!novia!news-out.readnews.com!transit4.readne
ws.com!postnews.google.com!f16g2000yqm.googlegroups.com!not-for-mail
From: JaMyszka <f...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dynia.
Date: Sat, 14 Nov 2009 08:03:53 -0800 (PST)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 51
Message-ID: <d...@f...googlegroups.com>
References: <taulqf45t5i9$.b2qbkptpa5y8.dlg@40tude.net>
<f...@t...googlegroups.com>
<1...@4...net>
NNTP-Posting-Host: 90.156.27.94
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1258214633 25112 127.0.0.1 (14 Nov 2009 16:03:53 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Sat, 14 Nov 2009 16:03:53 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: f16g2000yqm.googlegroups.com; posting-host=90.156.27.94;
posting-account=5A-smgoAAAAc_VafBz-BafGlh1LXIJKB
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US) AppleWebKit/532.0
(KHTML, like Gecko) Chrome/3.0.195.27
Safari/532.0,gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:325208
Ukryj nagłówki
On 13 Lis, 22:40, XL wrote:
> [...]
> Obecnie jestm zadyniona aż po uszy :-)
Też kiedyś tak miałam i nawet upiekłam ciasto z dyni, choć w "Kuchni
polskiej" nie ma przepisu. Przetworzyłam z "Wielkiej kuchni
amerykańskiej". Czemu przetworzyłam? Bo tam są podane przepisy z
półproduktów -- typu "weź puszkę...". Pamiętam, że wcześniej tą dynię
przesmażałam.
Sprawdziłam organoleptycznie, że zmieszana smażona dynia z
przesmażonymi jabłkami, daje smak brzoskwiniowy. O tak czarownym
smaku, że mój siostrzeniec zajadał się nią wprost ze słoika. A jako
dodatek do naleśników czy typu "jabłecznik", ten dżem był doskonały.
Tak sobie teraz myślę, że gdybym miała znowu robić dynię, to
zmieniłabym proces technologiczny;p
Spróbowałabym wyprażyć dynię w piekarniku (tak robiła jedna moja
znajoma ze śliwkami - godzinę w 160 st. prażyła w gęsiówce... hmm...
pod kontrolą miała i ewentualnie zmniejszała temperaturę w czasie
prażenia), a potem dopiero przesmażałabym z cukrem. Ech, chyba tak bym
robiła ze wszystkimi owocami; bo nie trzeba stać i mieszać;) A w
przyszłym roku to prażenie sprawdzę na pigwie (w tym roku nalewka i do
herbaty).
Niedawno sąsiadka poczęstowała mnie plackami z jabłkami i dynią
(śmiesznie krojone, bo słupki). Niebo w gębie, gęba w niebie:))
"Kuchnia polska" (Przegląd Reader"s Digest) podaje następujące
przepisy z dyni:
- dynia duszona w kwasie ogórkowym
- dynia duszona w śmietanie
- dynia duszona z pomidorami
- dynia duszona z ziołami
- dynia gotowana
- dynia marynowana
- dynia smażona
- dynia zapiekana z ryżem
- dynia zapiekana z pomidorami i mięsem
- dżem z dyni i żurawin
Więc, jakby co, to Ci przerysuję ... no, lubię Cię;)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
|