Data: 2009-11-14 16:03:53
Temat: Re: Dynia.
Od: JaMyszka <f...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 13 Lis, 22:40, XL wrote:
> [...]
> Obecnie jestm zadyniona aż po uszy :-)
Też kiedyś tak miałam i nawet upiekłam ciasto z dyni, choć w "Kuchni
polskiej" nie ma przepisu. Przetworzyłam z "Wielkiej kuchni
amerykańskiej". Czemu przetworzyłam? Bo tam są podane przepisy z
półproduktów -- typu "weź puszkę...". Pamiętam, że wcześniej tą dynię
przesmażałam.
Sprawdziłam organoleptycznie, że zmieszana smażona dynia z
przesmażonymi jabłkami, daje smak brzoskwiniowy. O tak czarownym
smaku, że mój siostrzeniec zajadał się nią wprost ze słoika. A jako
dodatek do naleśników czy typu "jabłecznik", ten dżem był doskonały.
Tak sobie teraz myślę, że gdybym miała znowu robić dynię, to
zmieniłabym proces technologiczny;p
Spróbowałabym wyprażyć dynię w piekarniku (tak robiła jedna moja
znajoma ze śliwkami - godzinę w 160 st. prażyła w gęsiówce... hmm...
pod kontrolą miała i ewentualnie zmniejszała temperaturę w czasie
prażenia), a potem dopiero przesmażałabym z cukrem. Ech, chyba tak bym
robiła ze wszystkimi owocami; bo nie trzeba stać i mieszać;) A w
przyszłym roku to prażenie sprawdzę na pigwie (w tym roku nalewka i do
herbaty).
Niedawno sąsiadka poczęstowała mnie plackami z jabłkami i dynią
(śmiesznie krojone, bo słupki). Niebo w gębie, gęba w niebie:))
"Kuchnia polska" (Przegląd Reader"s Digest) podaje następujące
przepisy z dyni:
- dynia duszona w kwasie ogórkowym
- dynia duszona w śmietanie
- dynia duszona z pomidorami
- dynia duszona z ziołami
- dynia gotowana
- dynia marynowana
- dynia smażona
- dynia zapiekana z ryżem
- dynia zapiekana z pomidorami i mięsem
- dżem z dyni i żurawin
Więc, jakby co, to Ci przerysuję ... no, lubię Cię;)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
|