Data: 2009-11-15 00:24:03
Temat: Re: Dynia.
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 14 Nov 2009 08:03:53 -0800 (PST), JaMyszka napisał(a):
> On 13 Lis, 22:40, XL wrote:
>> [...]
>> Obecnie jestm zadyniona aż po uszy :-)
>
> Też kiedyś tak miałam i nawet upiekłam ciasto z dyni, choć w "Kuchni
> polskiej" nie ma przepisu. Przetworzyłam z "Wielkiej kuchni
> amerykańskiej".
A ja przetransponowałam przepis na ciasto marchewkowe :-)
> Czemu przetworzyłam? Bo tam są podane przepisy z
> półproduktów -- typu "weź puszkę...". Pamiętam, że wcześniej tą dynię
> przesmażałam.
> Sprawdziłam organoleptycznie, że zmieszana smażona dynia z
> przesmażonymi jabłkami, daje smak brzoskwiniowy.
Ba, wiem! Dodaję dynię do szarlotki wszak :-)
> O tak czarownym
> smaku, że mój siostrzeniec zajadał się nią wprost ze słoika. A jako
> dodatek do naleśników czy typu "jabłecznik", ten dżem był doskonały.
> Tak sobie teraz myślę, że gdybym miała znowu robić dynię, to
> zmieniłabym proces technologiczny;p
> Spróbowałabym wyprażyć dynię w piekarniku (tak robiła jedna moja
> znajoma ze śliwkami - godzinę w 160 st. prażyła w gęsiówce... hmm...
> pod kontrolą miała i ewentualnie zmniejszała temperaturę w czasie
> prażenia), a potem dopiero przesmażałabym z cukrem. Ech, chyba tak bym
> robiła ze wszystkimi owocami; bo nie trzeba stać i mieszać;)
Robię tak powidła - w otwartej gęsiarce/gęsiówce. Spoko - co pewien czas
zamieszać, żadna robota :-) Trzy dni je robię, po prostu wstawiam na noc do
piekarnika stygnącej kuchni - na ale ja to mam kafle, więc nie muszę
energii oszczędzać i w naturalny sposób się proces odparowania wydłuża i
ustaje do rana.
> A w
> przyszłym roku to prażenie sprawdzę na pigwie (w tym roku nalewka i do
> herbaty).
> Niedawno sąsiadka poczęstowała mnie plackami z jabłkami i dynią
> (śmiesznie krojone, bo słupki). Niebo w gębie, gęba w niebie:))
> "Kuchnia polska" (Przegląd Reader"s Digest) podaje następujące
> przepisy z dyni:
> - dynia duszona w kwasie ogórkowym
> - dynia duszona w śmietanie
O, poproszę :-)
> - dynia duszona z pomidorami
To też :-)
> - dynia duszona z ziołami
> - dynia gotowana
> - dynia marynowana
> - dynia smażona
To też :-)
> - dynia zapiekana z ryżem
Mniam, poproszę :-)
> - dynia zapiekana z pomidorami i mięsem
> - dżem z dyni i żurawin
> Więc, jakby co, to Ci przerysuję ... no, lubię Cię;)
Dzięki! I za ten pomysł z plackami z jabłkami i dynią - zaraz jutro robię,
bo uwielbiam placki z jabłkami.
Mam jeszcze sześć dyń - starczy na całą zimę :-)
--
Ikselka.
|