Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dynia.
Date: Sun, 15 Nov 2009 01:24:03 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 75
Message-ID: <o...@4...net>
References: <taulqf45t5i9$.b2qbkptpa5y8.dlg@40tude.net>
<f...@t...googlegroups.com>
<1...@4...net>
<d...@f...googlegroups.com>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: aepc234.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1258244653 22893 79.191.132.234 (15 Nov 2009 00:24:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 15 Nov 2009 00:24:13 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:325216
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 14 Nov 2009 08:03:53 -0800 (PST), JaMyszka napisał(a):
> On 13 Lis, 22:40, XL wrote:
>> [...]
>> Obecnie jestm zadyniona aż po uszy :-)
>
> Też kiedyś tak miałam i nawet upiekłam ciasto z dyni, choć w "Kuchni
> polskiej" nie ma przepisu. Przetworzyłam z "Wielkiej kuchni
> amerykańskiej".
A ja przetransponowałam przepis na ciasto marchewkowe :-)
> Czemu przetworzyłam? Bo tam są podane przepisy z
> półproduktów -- typu "weź puszkę...". Pamiętam, że wcześniej tą dynię
> przesmażałam.
> Sprawdziłam organoleptycznie, że zmieszana smażona dynia z
> przesmażonymi jabłkami, daje smak brzoskwiniowy.
Ba, wiem! Dodaję dynię do szarlotki wszak :-)
> O tak czarownym
> smaku, że mój siostrzeniec zajadał się nią wprost ze słoika. A jako
> dodatek do naleśników czy typu "jabłecznik", ten dżem był doskonały.
> Tak sobie teraz myślę, że gdybym miała znowu robić dynię, to
> zmieniłabym proces technologiczny;p
> Spróbowałabym wyprażyć dynię w piekarniku (tak robiła jedna moja
> znajoma ze śliwkami - godzinę w 160 st. prażyła w gęsiówce... hmm...
> pod kontrolą miała i ewentualnie zmniejszała temperaturę w czasie
> prażenia), a potem dopiero przesmażałabym z cukrem. Ech, chyba tak bym
> robiła ze wszystkimi owocami; bo nie trzeba stać i mieszać;)
Robię tak powidła - w otwartej gęsiarce/gęsiówce. Spoko - co pewien czas
zamieszać, żadna robota :-) Trzy dni je robię, po prostu wstawiam na noc do
piekarnika stygnącej kuchni - na ale ja to mam kafle, więc nie muszę
energii oszczędzać i w naturalny sposób się proces odparowania wydłuża i
ustaje do rana.
> A w
> przyszłym roku to prażenie sprawdzę na pigwie (w tym roku nalewka i do
> herbaty).
> Niedawno sąsiadka poczęstowała mnie plackami z jabłkami i dynią
> (śmiesznie krojone, bo słupki). Niebo w gębie, gęba w niebie:))
> "Kuchnia polska" (Przegląd Reader"s Digest) podaje następujące
> przepisy z dyni:
> - dynia duszona w kwasie ogórkowym
> - dynia duszona w śmietanie
O, poproszę :-)
> - dynia duszona z pomidorami
To też :-)
> - dynia duszona z ziołami
> - dynia gotowana
> - dynia marynowana
> - dynia smażona
To też :-)
> - dynia zapiekana z ryżem
Mniam, poproszę :-)
> - dynia zapiekana z pomidorami i mięsem
> - dżem z dyni i żurawin
> Więc, jakby co, to Ci przerysuję ... no, lubię Cię;)
Dzięki! I za ten pomysł z plackami z jabłkami i dynią - zaraz jutro robię,
bo uwielbiam placki z jabłkami.
Mam jeszcze sześć dyń - starczy na całą zimę :-)
--
Ikselka.
|