Data: 2009-11-15 09:12:30
Temat: Re: Dynia.
Od: JaMyszka <f...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 15 Lis, 01:24, XL wrote:
> [...]
> A ja przetransponowałam przepis na ciasto marchewkowe :-)
No właśnie, dziwne, że nie ma przepisu. Mama kiedyś wspominała, że
przed wojną go także jadła.
> [...]
> Robię tak powidła - w otwartej gęsiarce/gęsiówce. Spoko - co pewien czas
> zamieszać, żadna robota :-) Trzy dni je robię, po prostu wstawiam na noc do
> piekarnika stygnącej kuchni - na ale ja to mam kafle, więc nie muszę
> energii oszczędzać i w naturalny sposób się proces odparowania wydłuża i
> ustaje do rana.
No, masz!
;)
A czy w ten sposób otrzymujesz konfitury ze śliwek?
Pytam, bo kiedyś przypadkowo ktoś mnie poczęstował takimi i byłam
zauroczona tymi całymi śliwkami. Niestety, okoliczności nie sprzyjały
na drążeniu problemu ich technologii przyrządzania. Sama próbowałam...
i kicha:(
A drylowałam nie rozcinając owoców!
> [...]
> > - dynia duszona w śmietanie
> O, poproszę :-)
45 min
1 kg dyni, 200 ml śmietany, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, 1/2 cytryny,
po 1 łyżce pokrojonej zielonej pietruszki i koperku, cukier, sól
Dynię obrać, usunąć pestki. Pokroić w kostkę, krótko obgotować w dużej
ilości wody i odcedzić. Przesmażyć mąkę na maśle, rozprowadzić
śmietaną, włożyć dynię, posolić i dusić na małym ogniu, uważając aby
się dynia nie rozgotowała. Pod koniec wlać sok z cytryny, dodać zioła
i szczyptę cukru.
Mały rozmiar liter:
Przed podaniem można wbić do sosu 2 żółtka . Tak samo można dusić
kabaczki i patisony.
> > - dynia duszona z pomidorami
> To też :-)
45 min
800 g dyni, 4 duże pomidory, 1 cebula, 4 łyżki masła, 1 łyżka mąki,
200 ml śmietany, 1 liść laurowy, po 1 łyżce pokrojonego koperku,
szczypiorku i trybulki, sól, pieprz
Dynię obrać, usunąć włókna, pestki i opłukać. Pokroić w kostkę,
gotować w osolonej wodzie 3-4 minuty i odcedzić. Pomidory sparzyć i
zdjąć skórkę. Cebulę pokroić na cienkie plasterki i udusić na maśle
razem z pomidorami, szczyptą soli i liściem laurowym. Przetrzeć przez
sito. Przesmażyć mąkę na maśle, dodać przetarte pomidory, wlać
śmietanę, dodać zioła i dynię. Wymieszać i dusić 10 minut. Doprawić
solą i pieprzem.
Mały rozmiar liter:
Tak samo można przyrządzić patisony.
> > [...]
> > - dynia smażona
> To też :-)
45 min
1 kg młodej dyni, mąka do panierowania, sklarowane masło lub olej do
smażenia, sól, pieprz
Dynię obrać, usunąć pestki, opłukać i osuszyć. Pokroić na plasterki,
posypać solą, pieprzem i mąką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu
stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu i
podawać.
Plasterki dyni można panierować w mące i lekko ubitych jajkach.
Mały rozmiar liter:
Tak samo można smażyć patisony i cukinię.
> > - dynia zapiekana z ryżem
> Mniam, poproszę :-)
1 godz.
800 g dyni, 200 g ryżu, 4 łyżki masła, 1 cebula, 3 czerwone papryki,
300 ml sosu pomidorowego, 50 g tartego żółtego sera, sól, pieprz
Ryż ugotować. Dynię obrać, usunąć pestki, zetrzeć na tarce o dużych
otworach. Cebulę posiekać. Papryczki oczyścić, pokroić na cienkie
paseczki i podsmażyć razem z cebulą na maśle. Wymieszać z dynią,
ryżem, solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia posmarowanego masłem,
zalać sosem pomidorowym i posypać serem. Zapiekać 15 minut w temp. 200
st. C.
Mały rozmiar liter:
Ryż można zastąpić kaszą krakowską.
Tak samo można zapiekać kabaczki i cukinię.
> [...]
> Mam jeszcze sześć dyń - starczy na całą zimę :-)
Ja myślę, że wszędzie tam gdzie są jabłka, to spokojnie można wetknąć
dynię:)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ;
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
|