Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dynia.
Date: Sat, 14 Nov 2009 16:20:08 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 41
Message-ID: <1...@4...net>
References: <taulqf45t5i9$.b2qbkptpa5y8.dlg@40tude.net>
<f...@t...googlegroups.com>
<1...@4...net> <hdm1h6$8se$1@opal.icpnet.pl>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: aepj188.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1258212018 21445 79.191.139.188 (14 Nov 2009 15:20:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 14 Nov 2009 15:20:18 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:325206
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 14 Nov 2009 11:41:40 +0100, Barbara K. napisał(a):
> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> Obecnie jestm zadyniona aż po uszy :-)
>
> Ja też:-)
> JAkie potrawy jeszcze robisz z dyni? Ja dotychczas robiłam tartę, zupę na
> słodko, na ostro w dwóch wersjach, ciasteczka dyniowe, dynia faszerowana,
> gnocchi dyniowe, chleb dyniowy i myślę jeszcze o musie z dyni i o babce
> dyniowej nadziewanej. Pomijam już dynię marynowaną, kandyzowaną i konfiturę
> dyniową.
Dodaję do ciasta drożdżowego czasem, do "ciasta marchewkowego" w miejsce
marchewki, do niektórych kwaśnych dżemów i do jabłek do szarlotki dla
polepszenia ich konsystencji lub koloru, koniecznie do dżemu morelowego -
kolory sie zgadzają, a smak staje się aksamitny, także konsystencja.
Ponadto wszystko, co już wymieniłaś plus dynię piżmową i makaronową w
plastrach grillowaną z oliwą i przyprawami.
Inne potrawy wyszukuję w necie, np robiłam te (pyszne wszystko):
http://kobieta.wp.pl/kat,26301,przepisId,238,przepis
2.html - racuchy z dyni
http://kobieta.wp.pl/kat,26301,przepisId,190,przepis
2.html
Inne wyszukam później.
> Ech, mogłabym tak dyniować cały czas, ale nie wszyscy domownicy lubią to
> warzywo :-(
> No i nie mogę nigdzie u nas dostać dyni makaronowej i hokkaido niestety...
>
> Pozdrawiam
> Barbara
Makaronową chyba gdzieś jeszcze mam - tzn nasiona, podeślę Ci wiosną, jeśli
tylko znajdę.
PS. Właśnie wyjęłam z pasteryzacji 6 słoików dyni do tarty - cóż za piękny
kolor!
:-)
--
Ikselka.
|