Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.n
eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Dyniowo...
Newsgroups: pl.rec.ogrody
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <15qwogefq8nfv$.1bfzjpi9kf30y.dlg@40tude.net>
<j5dgv5$trn$1@node2.news.atman.pl>
Date: Wed, 21 Sep 2011 22:35:31 +0200
Message-ID: <jee2ge4r8as2$.w31miexzuusa.dlg@40tude.net>
Lines: 45
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.253.173
X-Trace: 1316637365 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2504 79.185.253.173:58748
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:233004
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 21 Sep 2011 22:20:43 +0200, Paulinka napisał(a):
> Ikselka pisze:
>> ...mi :-)
>> http://www.fotosik.pl/u/mazam/album/969608
>
> Fajne zdjęcia.
Dzięki.
Się nataskałam, że hej! Przewiozłam te wszystkie dynie z ogrodu na trawnik
moim "zakupowym" cinquecento, bo inaczej bym padła - MŚK gdzieś taczki
schował przed wyjazdem, czy może sasiadowi pożyczył.
Jutro dołączę zdjęcia cinquecento pełnego dyń, ależ śmiesznie to wygląda!
>
>> Z tyłu po lewej, długie, grube, wielkie, ciemnozielone - dynia Lunga di
>> Napoli. Owalne ciemnozielone duże na pierwszym planie - dynia Ambar. Długie
>> zielone ze smugami, po prawej z tyłu - cukinia Lajkonik. Butelkowate
>> kremowe po prawej - dynia piżmowa. Owalne żółte - dynia makaronowa Pyza.
>>
>> Lunga di Napoli (dynia słodka, o którą niegdyś pytałam tutaj) okazała się
>> delikatna, przepyszna - do gotowania, zapiekania i na surowo. Do marynaty
>> chyba zbyt mało spoisty miąższ, ale zamarynuję troszkę, zobaczę. Zupa z
>> niej dziś była niesamowita! I surowe plastry na chleb z masłem posypane
>> solą albo otoczone w mące i powolutku usmażone na oleju - mniam :-)
>> Wątpię tylko, czy się długo przechowa.
>> Ambar, piżmowa i makaronowa - na zimę.
>> Polecam!
>
> U nas dynia jest sadzona tylko na pestki do późniejszego łuskania. W tym
> roku zresztą tylko symbolicznie.
> Za to za Twoją radą zaczęłam spożywać w nadprogramowych ilościach
> cukinię panierowaną taką z patelni. Świetna rzecz.
Podobnie dynia piżmowa, byle młoda, a jakbyś spróbowala Lungę - tooo
dopiero. Bije je obie na głowę. Jestem w niej zakochana. Zabrałam w
sierpniu na Mazury dwie sztuki, bo nie mogłam się rozstać z tą dynią -
znajomi się zajadali, nie nadążałam smażyć :-)
> Dzisiaj resztę tej cukinii przerobiłam na leczo wg przepisu W. Łosia.
> IMO najlepszy przepis na leczo.
Mam swój ulubiony, ciekawe, czy podobny. Masz linka?
--
XL
|