Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "czarnyjanek" <c...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Dżem (MM)
Date: Wed, 1 Oct 2003 10:29:11 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 49
Sender: c...@p...onet.pl@ph199.legnica.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <ble2s4$623$1@news.onet.pl>
References: <bkbmqg$p1s$1@inews.gazeta.pl> <bkbo0d$1j8$1@news.onet.pl>
<bke7e4$bl6$1@news2.ipartners.pl> <blbvnu$e3r$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
<blc1ss$3v1$2@inews.gazeta.pl> <blcb3g$grm$1@news.onet.pl>
<blck4m$b9f$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: ph199.legnica.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1064996548 6211 217.96.241.199 (1 Oct 2003 08:22:28 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 1 Oct 2003 08:22:28 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:23676
Ukryj nagłówki
> Widze czarnyjanku,ze za wszelka cene chcesz zaprzeczyc temu co ostatnio
> pisze....
jakies kompleksy???
a nie napisalam,ze o ta skorke wlasnie chodzi? i nie tylko o
> skorke ale w ogole o sciane komorkowa( zawierajaca blonnik) a sciana
> komorkowa to nie tylko skorka, ale kazda komorka roslinna.Sok wyciskany
> z owocow owej sciany w wiekszosci nie zawiera.
a jak to sie ma do wiekszej zawartosci cukru?????czy jesli pozbawimy
weglowodany błonnika to wzrosnie ilosc cukru????
pomyśl !!!!
Gdybys uwaznie obejrzal
> moja strone , przeczytalbys i cos o blonniku- swoja droga nigdzie nie
> znalazlam informacji,ze blonnik spowalnia wchlanianie cukru- skad masz
> takie wiadomosci, chetnie poszerze swoje horyzonty.
skoro chcesz udzielać rad na temat MM powinnaś zaznajomić się chociaż z
podstawami i przyswoić sobie minimum wiedzy.
a teraz cytaty :)
"niektóre włókna pokarmowe,spożywane w stanie surowym,tworzą gęsty
hydrofilowy żel osadzający się na ściankach przewodu pokarmowego.Opóźnia on
opróżnianie jelit,tworząc rodzaj filtra ograniczającego wchłanianie
glukozy.W rezultacie organizm otrzymuje mniej energii,unikając jednocześnie
gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi,jaki ma miejsce po posiłku.to
zjawisko dotyczy przede wszystkim pektyn i gum."
które jak pewnie wiesz sa błonnikiem
a teraz drugi cytat :)
"Badania Monniera także wykazały,że dodatek włókien pokarmowy chobniza
wysokość szczytu glikemicznego pojawiającego się po spożyciu posiłku.
Wydzielanie insuliny jest częściowo wywoływane i regulowane przez system
hormonalny (żołądkowy peptyd hamujący GIP) i enteroglukagon.Wzrost spożycia
błonnika prowadzi do obniżenia odpowiedzi GIP i enteroglukagonu.Co więcej
,włókna pokarmowe są odpowiedzialne za likwidowanie reaktywnej
hopoglikemii,ze względu na obniżenie poziomu wydzielania insuliny,bądź na
skutek pobudzaniawydzielania glukagonu z trzustki w trzy godziny po
pobraniu pokarmu"
MM powołuje się na badania Monniera,Holta i Tagliafero jeśli chodzi o
wpływ błonnika na poziom cukru we krwi i co za tym idzie wydzielanie
insuliny
|