« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-09-22 09:39:52
Temat: Ekspres ciśnieniowy. - jak to jest?Czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy kawa z ekspresu ciśnieniowego za 200-800
zl różni się w smaku od kawy zrobionej w ekspresie ciśnieniowym za np
3000-4000 zł.
Wiem, że to zapewne zbyt ogólne pytanie, ale jak wchodzę do MM to ciągle mam
dylemat, czy zainwestować więcej w ekspres, czy dać sobie spokój i zakupić
zwykły tani (ładnie powiedziane - tani) zestaw. A może wiecie co musi
posiadać taki ekspress, aby zakup był sensowny. (zaznaczam że ekspres
przelewowy juz mam - dla dowcipnisiów)
Mogę wkońcu kupić używany zestaw, tylko jaki? W necie za wiele nie ma porad.
Z góry dzięki za sensowne odpowiedzi.
Pozdrawiam Krzysztof
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-09-22 10:15:36
Temat: Re: Ekspres ciśnieniowy. - jak to jest?
Hej
W zasadzie jest różnica w smaku, ale bardzo delikatna itylko kawosze
ją wysmakują. Różnica polega na mocy ciśnienia jakie działa na
proszek kawowy. Im większe ciśnienie (oczywiście w granicach
rozsądku) tym epszy i mocniejszy napar.
Polecam prawie każdy ekspres ciśnieniowy powyżej 600 zł. Wg mnie
nie ma sensu kupować drożdzego niż 1000 zł, no chyba że pijesz
ogromne ilości kawy i delektujesz sie każdą filiżanką.
Pozdrawiam
Tomciu (kucharz)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-09-22 11:31:09
Temat: Re: Ekspres ciśnieniowy. - jak to jest?Mam Krupsa za 999 zł. ciśnieniowy i przelewowy - 12 lat bez problemów -
polecam
Użytkownik <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:1158920136.565490.300800@k70g2000cwa.googlegrou
ps.com...
Hej
W zasadzie jest różnica w smaku, ale bardzo delikatna itylko kawosze
ją wysmakują. Różnica polega na mocy ciśnienia jakie działa na
proszek kawowy. Im większe ciśnienie (oczywiście w granicach
rozsądku) tym epszy i mocniejszy napar.
Polecam prawie każdy ekspres ciśnieniowy powyżej 600 zł. Wg mnie
nie ma sensu kupować drożdzego niż 1000 zł, no chyba że pijesz
ogromne ilości kawy i delektujesz sie każdą filiżanką.
Pozdrawiam
Tomciu (kucharz)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-09-22 11:40:32
Temat: Re: Ekspres ciśnieniowy. - jak to jest?jakis czas temu pisałem juz na grupie na podobny temat
wiec pozwole sobię na ctrl c ctrl v
ja też swojego czasu zastanawiałam się nad zakupem i doradzono mi
zwrócić uwagę na 3 podt. sprawy
- Boiler stal nierdzewna !!!- b ważna albo najważniejsza rzecz
- gumowa uszczelka w tym pojemniczku na kawę - można wymienić
- dysza do pary powinna byc prosta nie dzwonek
i długa dość z jak największą ilością dziurek na dole wtedy mleczko jest
ubite ok!!
babka w mediamarkcie (gdzie było kilka rzędów różnych ekspresów )
powiedziła n/w nazwę - nie było go niestety w sklepie -
że jest debeściak i doradziła poszukać w innym sklepie
tak też zrobiłam wiec chyba nie doradzałaby mi szukania u konkurencji
badziewia
mam go od listopada i ani razu - odpukać - nie zawiód
wcześniej miałam krupsa - nie pamiętam modelu
ale po 2 miesiącach przestał działac
całe szczescie ze kupiony w niemczech i zwrócili mi kase bez problemu
wiec zdecydowanie polecam włoską firmę saeco model Super Idea de Luxe
smacznej kawki pozdr. Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-09-22 11:54:46
Temat: Re: Ekspres ciśnieniowy. - jak to jest?> Czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy kawa z ekspresu ciśnieniowego za 200-800
> zl różni się w smaku od kawy zrobionej w ekspresie ciśnieniowym za np
> 3000-4000 zł.
wiesz jak to jest naprawdę ?
najdroższą kawą na świecie jest Mountain Blue z Jamajki,
zanim ta kawa trafi do sprzedaży w dębowych beczkach, jest sprawdzana
przez kiperów czyli wybitnych znawców kawy i jej smaków,
otóż ci kiperzy zaparzają kawę w następujący sposób:
- zmieloną drobno kawę sypią łyżeczką do kubka,
- zalewają to wrzątkiem
- smakują
skąd my to znamy ? ;-)
nie dajmy się zwariować
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-09-22 12:50:36
Temat: Re: Ekspres ciśnieniowy. - jak to jest?Użytkownik "Inf" <u...@v...pl> napisał w wiadomości
news:ef0iu1$ghi$1@news.lublin.pl...
>> Czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy kawa z ekspresu ciśnieniowego za
>> 200-800
>> zl różni się w smaku od kawy zrobionej w ekspresie ciśnieniowym za np
>> 3000-4000 zł.
>
> wiesz jak to jest naprawdę ?
>
> najdroższą kawą na świecie jest Mountain Blue z Jamajki,
> zanim ta kawa trafi do sprzedaży w dębowych beczkach, jest sprawdzana
> przez kiperów czyli wybitnych znawców kawy i jej smaków,
> otóż ci kiperzy zaparzają kawę w następujący sposób:
>
> - zmieloną drobno kawę sypią łyżeczką do kubka,
> - zalewają to wrzątkiem
> - smakują
>
> skąd my to znamy ? ;-)
> nie dajmy się zwariować
Tylko że oni napiją się kilka łyżeczek i resztę wyleją. A nie żłopią całego
kubka/szklanki. Widziałeś żeby w tym samym odcinku Makłowicz zaparzał kawę
"po polsku"?
Jck
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-09-22 13:27:02
Temat: Re: Ekspres ciśnieniowy. - jak to jest?
> Tylko że oni napiją się kilka łyżeczek i resztę wyleją. A nie żłopią
> całego kubka/szklanki. Widziałeś żeby w tym samym odcinku Makłowicz
> zaparzał kawę "po polsku"?
trochę wyobraźni i ...
można sobie zrobić 1/3 kubka i nie żłopać a pić,
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-09-22 13:48:10
Temat: Re: Ekspres ciśnieniowy. - jak to jest?
Użytkownik "MaxRedaktor" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ef0m5o$3ak$1@news.interia.pl...
[...]
>> najdroższą kawą na świecie jest Mountain Blue z Jamajki,
>> zanim ta kawa trafi do sprzedaży w dębowych beczkach, jest sprawdzana
>> przez kiperów czyli wybitnych znawców kawy i jej smaków,
Najdroższa kawa świata, której kilogram kosztuje 400 dolarów nazywa się Kopi
Luwak. Ziarna wydobywa się z odchodów indonezyjskiego łaskuna muzanga
(Paradoxurus hermaphroditus) z rodziny łaszowatych, który zjada tylko
najlepsze owoce kawy. Po częściowym nadtrawieniu w żołądku zwierzęcia kawa
traci gorzki smak i zyskuje lepszy aromat. Po wyprażeniu trafia głównie na
stoły Kalifornijczyków. W Polsce kosztuje ok. 7,9 tys. zł za kg. To jakieś
100 zł za filiżankę.
BTW, są "ekspresy ciśnieniowe" i ekspresy ciśnieniowe.
--
Harold - barista
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-09-22 17:27:47
Temat: Re: Ekspres ciśnieniowy. - jak to jest?Użytkownik "Inf" <u...@v...pl> napisał w wiadomości
news:ef0oar$p58$1@news.lublin.pl...
>
>> Tylko że oni napiją się kilka łyżeczek i resztę wyleją. A nie żłopią
>> całego kubka/szklanki. Widziałeś żeby w tym samym odcinku Makłowicz
>> zaparzał kawę "po polsku"?
>
> trochę wyobraźni i ...
> można sobie zrobić 1/3 kubka i nie żłopać a pić,
Trochę wyobraźni i... można zrobić sobie espresso.
Jck
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-09-22 17:38:29
Temat: Re: Ekspres ciśnieniowy. - jak to jest?> Najdroższa kawa świata, której kilogram kosztuje 400 dolarów nazywa się
> Kopi Luwak. Ziarna wydobywa się z odchodów indonezyjskiego łaskuna muzanga
> (Paradoxurus hermaphroditus) z rodziny łaszowatych, który zjada tylko
> najlepsze owoce kawy. Po częściowym nadtrawieniu w żołądku zwierzęcia kawa
> traci gorzki smak i zyskuje lepszy aromat. Po wyprażeniu trafia głównie na
> stoły Kalifornijczyków.
głównie to trafi ana stoły bogatych azjatów (80%), gdyż oni mają najwyższy
współczynnik tolerowania patologii ;-)
dla mnie to nie kawa, wyobrażam sobie zaraz jakiegoś Łaskuna z biegunką czy
inną chorobą układu pokarmowego albo zaburzoną zdolnością oceny jakości
ziaren
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |