Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ekspres ciśnieniowy. - jak to jest?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ekspres ciśnieniowy. - jak to jest?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 23


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-09-22 09:39:52

Temat: Ekspres ciśnieniowy. - jak to jest?
Od: "Krzysztof123" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy kawa z ekspresu ciśnieniowego za 200-800
zl różni się w smaku od kawy zrobionej w ekspresie ciśnieniowym za np
3000-4000 zł.
Wiem, że to zapewne zbyt ogólne pytanie, ale jak wchodzę do MM to ciągle mam
dylemat, czy zainwestować więcej w ekspres, czy dać sobie spokój i zakupić
zwykły tani (ładnie powiedziane - tani) zestaw. A może wiecie co musi
posiadać taki ekspress, aby zakup był sensowny. (zaznaczam że ekspres
przelewowy juz mam - dla dowcipnisiów)

Mogę wkońcu kupić używany zestaw, tylko jaki? W necie za wiele nie ma porad.

Z góry dzięki za sensowne odpowiedzi.
Pozdrawiam Krzysztof


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-09-22 10:15:36

Temat: Re: Ekspres ciśnieniowy. - jak to jest?
Od: t...@w...pl szukaj wiadomości tego autora


Hej

W zasadzie jest różnica w smaku, ale bardzo delikatna itylko kawosze
ją wysmakują. Różnica polega na mocy ciśnienia jakie działa na
proszek kawowy. Im większe ciśnienie (oczywiście w granicach
rozsądku) tym epszy i mocniejszy napar.
Polecam prawie każdy ekspres ciśnieniowy powyżej 600 zł. Wg mnie
nie ma sensu kupować drożdzego niż 1000 zł, no chyba że pijesz
ogromne ilości kawy i delektujesz sie każdą filiżanką.

Pozdrawiam

Tomciu (kucharz)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-09-22 11:31:09

Temat: Re: Ekspres ciśnieniowy. - jak to jest?
Od: "jan_ko" <j...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam Krupsa za 999 zł. ciśnieniowy i przelewowy - 12 lat bez problemów -
polecam
Użytkownik <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:1158920136.565490.300800@k70g2000cwa.googlegrou
ps.com...

Hej

W zasadzie jest różnica w smaku, ale bardzo delikatna itylko kawosze
ją wysmakują. Różnica polega na mocy ciśnienia jakie działa na
proszek kawowy. Im większe ciśnienie (oczywiście w granicach
rozsądku) tym epszy i mocniejszy napar.
Polecam prawie każdy ekspres ciśnieniowy powyżej 600 zł. Wg mnie
nie ma sensu kupować drożdzego niż 1000 zł, no chyba że pijesz
ogromne ilości kawy i delektujesz sie każdą filiżanką.

Pozdrawiam

Tomciu (kucharz)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-09-22 11:40:32

Temat: Re: Ekspres ciśnieniowy. - jak to jest?
Od: Ania_B <ania@_nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

jakis czas temu pisałem juz na grupie na podobny temat
wiec pozwole sobię na ctrl c ctrl v



ja też swojego czasu zastanawiałam się nad zakupem i doradzono mi
zwrócić uwagę na 3 podt. sprawy
- Boiler stal nierdzewna !!!- b ważna albo najważniejsza rzecz
- gumowa uszczelka w tym pojemniczku na kawę - można wymienić
- dysza do pary powinna byc prosta nie dzwonek
i długa dość z jak największą ilością dziurek na dole wtedy mleczko jest
ubite ok!!

babka w mediamarkcie (gdzie było kilka rzędów różnych ekspresów )
powiedziła n/w nazwę - nie było go niestety w sklepie -
że jest debeściak i doradziła poszukać w innym sklepie
tak też zrobiłam wiec chyba nie doradzałaby mi szukania u konkurencji
badziewia

mam go od listopada i ani razu - odpukać - nie zawiód
wcześniej miałam krupsa - nie pamiętam modelu
ale po 2 miesiącach przestał działac
całe szczescie ze kupiony w niemczech i zwrócili mi kase bez problemu


wiec zdecydowanie polecam włoską firmę saeco model Super Idea de Luxe

smacznej kawki pozdr. Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-09-22 11:54:46

Temat: Re: Ekspres ciśnieniowy. - jak to jest?
Od: Inf <u...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy kawa z ekspresu ciśnieniowego za 200-800
> zl różni się w smaku od kawy zrobionej w ekspresie ciśnieniowym za np
> 3000-4000 zł.

wiesz jak to jest naprawdę ?

najdroższą kawą na świecie jest Mountain Blue z Jamajki,
zanim ta kawa trafi do sprzedaży w dębowych beczkach, jest sprawdzana
przez kiperów czyli wybitnych znawców kawy i jej smaków,
otóż ci kiperzy zaparzają kawę w następujący sposób:

- zmieloną drobno kawę sypią łyżeczką do kubka,
- zalewają to wrzątkiem
- smakują

skąd my to znamy ? ;-)
nie dajmy się zwariować

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-09-22 12:50:36

Temat: Re: Ekspres ciśnieniowy. - jak to jest?
Od: "MaxRedaktor" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Inf" <u...@v...pl> napisał w wiadomości
news:ef0iu1$ghi$1@news.lublin.pl...
>> Czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy kawa z ekspresu ciśnieniowego za
>> 200-800
>> zl różni się w smaku od kawy zrobionej w ekspresie ciśnieniowym za np
>> 3000-4000 zł.
>
> wiesz jak to jest naprawdę ?
>
> najdroższą kawą na świecie jest Mountain Blue z Jamajki,
> zanim ta kawa trafi do sprzedaży w dębowych beczkach, jest sprawdzana
> przez kiperów czyli wybitnych znawców kawy i jej smaków,
> otóż ci kiperzy zaparzają kawę w następujący sposób:
>
> - zmieloną drobno kawę sypią łyżeczką do kubka,
> - zalewają to wrzątkiem
> - smakują
>
> skąd my to znamy ? ;-)
> nie dajmy się zwariować

Tylko że oni napiją się kilka łyżeczek i resztę wyleją. A nie żłopią całego
kubka/szklanki. Widziałeś żeby w tym samym odcinku Makłowicz zaparzał kawę
"po polsku"?

Jck

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-09-22 13:27:02

Temat: Re: Ekspres ciśnieniowy. - jak to jest?
Od: Inf <u...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Tylko że oni napiją się kilka łyżeczek i resztę wyleją. A nie żłopią
> całego kubka/szklanki. Widziałeś żeby w tym samym odcinku Makłowicz
> zaparzał kawę "po polsku"?

trochę wyobraźni i ...
można sobie zrobić 1/3 kubka i nie żłopać a pić,

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-09-22 13:48:10

Temat: Re: Ekspres ciśnieniowy. - jak to jest?
Od: "Harold" <krańtór@póćżtą.óńęt.pł> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "MaxRedaktor" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ef0m5o$3ak$1@news.interia.pl...
[...]
>> najdroższą kawą na świecie jest Mountain Blue z Jamajki,
>> zanim ta kawa trafi do sprzedaży w dębowych beczkach, jest sprawdzana
>> przez kiperów czyli wybitnych znawców kawy i jej smaków,

Najdroższa kawa świata, której kilogram kosztuje 400 dolarów nazywa się Kopi
Luwak. Ziarna wydobywa się z odchodów indonezyjskiego łaskuna muzanga
(Paradoxurus hermaphroditus) z rodziny łaszowatych, który zjada tylko
najlepsze owoce kawy. Po częściowym nadtrawieniu w żołądku zwierzęcia kawa
traci gorzki smak i zyskuje lepszy aromat. Po wyprażeniu trafia głównie na
stoły Kalifornijczyków. W Polsce kosztuje ok. 7,9 tys. zł za kg. To jakieś
100 zł za filiżankę.
BTW, są "ekspresy ciśnieniowe" i ekspresy ciśnieniowe.

--
Harold - barista

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-09-22 17:27:47

Temat: Re: Ekspres ciśnieniowy. - jak to jest?
Od: "MaxRedaktor" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Inf" <u...@v...pl> napisał w wiadomości
news:ef0oar$p58$1@news.lublin.pl...
>
>> Tylko że oni napiją się kilka łyżeczek i resztę wyleją. A nie żłopią
>> całego kubka/szklanki. Widziałeś żeby w tym samym odcinku Makłowicz
>> zaparzał kawę "po polsku"?
>
> trochę wyobraźni i ...
> można sobie zrobić 1/3 kubka i nie żłopać a pić,

Trochę wyobraźni i... można zrobić sobie espresso.
Jck

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-09-22 17:38:29

Temat: Re: Ekspres ciśnieniowy. - jak to jest?
Od: "Inf" <d...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Najdroższa kawa świata, której kilogram kosztuje 400 dolarów nazywa się
> Kopi Luwak. Ziarna wydobywa się z odchodów indonezyjskiego łaskuna muzanga
> (Paradoxurus hermaphroditus) z rodziny łaszowatych, który zjada tylko
> najlepsze owoce kawy. Po częściowym nadtrawieniu w żołądku zwierzęcia kawa
> traci gorzki smak i zyskuje lepszy aromat. Po wyprażeniu trafia głównie na
> stoły Kalifornijczyków.

głównie to trafi ana stoły bogatych azjatów (80%), gdyż oni mają najwyższy
współczynnik tolerowania patologii ;-)
dla mnie to nie kawa, wyobrażam sobie zaraz jakiegoś Łaskuna z biegunką czy
inną chorobą układu pokarmowego albo zaburzoną zdolnością oceny jakości
ziaren

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

GABINET (w ogrodzie?)
GABINET (w kuchni?)
sok z ciemnych winogron
Wino Alandra - pytanie do wroclawian
rożki na słodko lub ostro

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »