| « poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2012-02-27 14:39:36
Temat: Re: FarszOn 27 Lut, 15:34, Anai <a...@g...pl> wrote:
> Nie znoszę takich typowych pierogów z mięsem (czyt. z płuckami)
Co dom, to nazwa.
Dla mnie - pierogi z mięsem - to z mięsem, a z płuckami to inna
jakość.
Ustawiłabym je w kolejności: najlepsze - z surowym farszem, potem - z
płuckami i na końcu - z gotowanym mięsem.
Chociaż np. knedle to wolę z mięsem gotowanym, niż z surowym.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2012-02-27 14:41:12
Temat: Re: FarszOn 27 Lut, 14:52, "gosmo" <t...@m...pl> wrote:
> Ty tak serio? Stolnica sie latwiej myje niz stól, m.in. dlatego, ze mozna ja
> przeniesc w miejsce mycia. Jest przygotowana tak, ze nie sypie sie maka po
> kuchni bo ma boczne scianki i ta nie wchodzi m.in w laczenia blatów czy
> listwy na rantach. Czyli jest czysciej i higienicznej. Struktura tez jest
> taka, ze ciasto tez mniej przywiera niz do lakierowanego stolu.
Poza tym - na stolnicy się sieka - np. masło do kruchego ciasta, albo
kroi - trójkąty na rogaliki. Blat oszczędziłabym...
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2012-02-27 17:21:22
Temat: Re: FarszW dniu 2012-02-27 15:41, było cicho i spokojnie, aż tu czeremcha jak
wymamrocze:
> On 27 Lut, 14:52, "gosmo"<t...@m...pl> wrote:
>
>> Ty tak serio? Stolnica sie latwiej myje niz stól, m.in. dlatego, ze mozna ja
>> przeniesc w miejsce mycia. Jest przygotowana tak, ze nie sypie sie maka po
>> kuchni bo ma boczne scianki i ta nie wchodzi m.in w laczenia blatów czy
>> listwy na rantach. Czyli jest czysciej i higienicznej. Struktura tez jest
>> taka, ze ciasto tez mniej przywiera niz do lakierowanego stolu.
>
> Poza tym - na stolnicy się sieka - np. masło do kruchego ciasta, albo
> kroi - trójkąty na rogaliki. Blat oszczędziłabym...
>
> Ania
Pewnie i tak wiesz swoje lepiej, ale zeby stolnica mogla byc
funkcjonalna, to musialby miec konkretna powierzchnie, a wtedy myc ja
pod zlewem to troche nieprozumienie.
Ze nie wspomne juz o blatach z silgranitu wytrzymujacych temp. 350 st
czyli otwarty ogien, stezone kwasy bez zadnej plamki i dowolne ostrze
bez zadnej rysy.
Poza tym nieprecyzyjnosc twoich informacji dosc mocno deprecjonuje je
poznawczo.
Potrzebowalbym konkretnie, co jak i z czym.
I w jakichs jednostkach miary.
Mniej wiecej to jest miara co na najwyzej 2 palcow w dupie - jednego
wiecej, a drugiego mniej, choc jak sie domyslam, z takich
nieprecyzyjnosci metoda prob i bledow powstaja wlasnie idealne
proporcje, ktore sa potem zapisywane jako przepisy, ale wyrazone juz w
skrupulatnie doprecyzowanych ilosciach
I o taki przepis mi chodzi, a nie jakis belkot, ze niby cos tam sie
daje, ale kij wie co i ile :P
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2012-02-27 20:39:30
Temat: Re: FarszW dniu 2012-02-27 15:36, czeremcha pisze:
>> No pulpety faktycznie jakies z 10-15 minut, ale kupuje sie je juz ugotowane.
>
> A ja nie kupuję, tylko robię. I gotują się szybko - też może z 15-20
> min. I rybne, i mięsne.
A w czym gotujesz rybne? Zasadzam się na maszynkę do mięsa wreszcie... :)
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2012-02-27 20:51:32
Temat: Re: FarszDnia Mon, 27 Feb 2012 15:34:18 +0100, Anai napisał(a):
> Nie znoszę takich typowych pierogów z mięsem (czyt. z płuckami)
Dlaczego z płuckami? - szponder (dla tłustości) plus inne mięsko z rosołu
są pyszne w pierogach.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2012-02-27 21:09:01
Temat: Re: FarszOn 27 Lut, 18:21, Lebowski <lebowski@*****.net> wrote:
Nieważne co. I tak - no comment
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2012-02-27 21:10:58
Temat: Re: FarszOn 27 Lut, 21:51, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dlaczego z płuckami? - szponder (dla tłustości) plus inne mięsko z rosołu
> są pyszne w pierogach.
Ale z płuckami są inne... Moja córka kiedyś najadła się babcinych z
płuckami myśląc, że to z siekanymi pieczarkami ;-) I smakowały! Mimo,
że z płuckami są błe...
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2012-02-27 21:12:47
Temat: Re: FarszOn 27 Lut, 21:39, Aicha <b...@t...ja> wrote:
> A w czym gotujesz rybne? Zasadzam się na maszynkę do mięsa wreszcie... :)
Albo w wywarze z cebuli /średnia główka pocięta na ćwiartki plus liść
laurowy, ziele ang., pieprz i sól/, albo z kostki rybnej.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2012-02-27 21:25:57
Temat: Re: FarszDnia Mon, 27 Feb 2012 06:41:12 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
> On 27 Lut, 14:52, "gosmo" <t...@m...pl> wrote:
>
>> Ty tak serio? Stolnica sie latwiej myje niz stól, m.in. dlatego, ze mozna ja
>> przeniesc w miejsce mycia. Jest przygotowana tak, ze nie sypie sie maka po
>> kuchni bo ma boczne scianki i ta nie wchodzi m.in w laczenia blatów czy
>> listwy na rantach. Czyli jest czysciej i higienicznej. Struktura tez jest
>> taka, ze ciasto tez mniej przywiera niz do lakierowanego stolu.
>
> Poza tym - na stolnicy się sieka - np. masło do kruchego ciasta,
http://tiny.pl/hph3m
> albo
> kroi - trójkąty na rogaliki. Blat oszczędziłabym...
http://www.fabrykacukiernika.pl/Szukaj.aspx?query=sk
robka+plastikowa
Mają ostre kawędzie - dobre do krojenia ciasta wprost na blacie, np na na
rogaliki, kopytka itp. Do wykrawania kólek na pierogi mam takie plastikowe
kółka - w zastępstwie można wziąć po prostu kółko-osłonkę od opatrunkowego
plastra w zwoju albo nakrętkę od kawy rozpuszczalnej (najlepiej od kawy
Jacobs Kronung), ma cienkie krawędzie, idealna sprawa.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2012-02-27 21:30:12
Temat: Re: FarszOn 27 Lut, 22:25, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> rogaliki, kopytka itp. Do wykrawania kólek na pierogi mam takie plastikowe
> kółka -
A nie, pierogi to ja z kulek wałkuję ;-) Doszłam do wprawy mojej
babci ;-)
A mąż - puszką po groszku wycinał.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |