Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Farsz

Grupy

Szukaj w grupach

 

Farsz

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 130


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2012-02-27 14:39:36

Temat: Re: Farsz
Od: czeremcha <1...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 27 Lut, 15:34, Anai <a...@g...pl> wrote:

> Nie znoszę takich typowych pierogów z mięsem (czyt. z płuckami)

Co dom, to nazwa.

Dla mnie - pierogi z mięsem - to z mięsem, a z płuckami to inna
jakość.

Ustawiłabym je w kolejności: najlepsze - z surowym farszem, potem - z
płuckami i na końcu - z gotowanym mięsem.

Chociaż np. knedle to wolę z mięsem gotowanym, niż z surowym.

Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2012-02-27 14:41:12

Temat: Re: Farsz
Od: czeremcha <1...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 27 Lut, 14:52, "gosmo" <t...@m...pl> wrote:

> Ty tak serio? Stolnica sie latwiej myje niz stól, m.in. dlatego, ze mozna ja
> przeniesc w miejsce mycia. Jest przygotowana tak, ze nie sypie sie maka po
> kuchni bo ma boczne scianki i ta nie wchodzi m.in w laczenia blatów czy
> listwy na rantach. Czyli jest czysciej i higienicznej. Struktura tez jest
> taka, ze ciasto tez mniej przywiera niz do lakierowanego stolu.

Poza tym - na stolnicy się sieka - np. masło do kruchego ciasta, albo
kroi - trójkąty na rogaliki. Blat oszczędziłabym...

Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2012-02-27 17:21:22

Temat: Re: Farsz
Od: Lebowski <lebowski@*****.net> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-02-27 15:41, było cicho i spokojnie, aż tu czeremcha jak
wymamrocze:
> On 27 Lut, 14:52, "gosmo"<t...@m...pl> wrote:
>
>> Ty tak serio? Stolnica sie latwiej myje niz stól, m.in. dlatego, ze mozna ja
>> przeniesc w miejsce mycia. Jest przygotowana tak, ze nie sypie sie maka po
>> kuchni bo ma boczne scianki i ta nie wchodzi m.in w laczenia blatów czy
>> listwy na rantach. Czyli jest czysciej i higienicznej. Struktura tez jest
>> taka, ze ciasto tez mniej przywiera niz do lakierowanego stolu.
>
> Poza tym - na stolnicy się sieka - np. masło do kruchego ciasta, albo
> kroi - trójkąty na rogaliki. Blat oszczędziłabym...
>
> Ania

Pewnie i tak wiesz swoje lepiej, ale zeby stolnica mogla byc
funkcjonalna, to musialby miec konkretna powierzchnie, a wtedy myc ja
pod zlewem to troche nieprozumienie.
Ze nie wspomne juz o blatach z silgranitu wytrzymujacych temp. 350 st
czyli otwarty ogien, stezone kwasy bez zadnej plamki i dowolne ostrze
bez zadnej rysy.
Poza tym nieprecyzyjnosc twoich informacji dosc mocno deprecjonuje je
poznawczo.
Potrzebowalbym konkretnie, co jak i z czym.
I w jakichs jednostkach miary.
Mniej wiecej to jest miara co na najwyzej 2 palcow w dupie - jednego
wiecej, a drugiego mniej, choc jak sie domyslam, z takich
nieprecyzyjnosci metoda prob i bledow powstaja wlasnie idealne
proporcje, ktore sa potem zapisywane jako przepisy, ale wyrazone juz w
skrupulatnie doprecyzowanych ilosciach
I o taki przepis mi chodzi, a nie jakis belkot, ze niby cos tam sie
daje, ale kij wie co i ile :P

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2012-02-27 20:39:30

Temat: Re: Farsz
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-02-27 15:36, czeremcha pisze:

>> No pulpety faktycznie jakies z 10-15 minut, ale kupuje sie je juz ugotowane.
>
> A ja nie kupuję, tylko robię. I gotują się szybko - też może z 15-20
> min. I rybne, i mięsne.

A w czym gotujesz rybne? Zasadzam się na maszynkę do mięsa wreszcie... :)

--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2012-02-27 20:51:32

Temat: Re: Farsz
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 27 Feb 2012 15:34:18 +0100, Anai napisał(a):

> Nie znoszę takich typowych pierogów z mięsem (czyt. z płuckami)

Dlaczego z płuckami? - szponder (dla tłustości) plus inne mięsko z rosołu
są pyszne w pierogach.
--

XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2012-02-27 21:09:01

Temat: Re: Farsz
Od: czeremcha <1...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 27 Lut, 18:21, Lebowski <lebowski@*****.net> wrote:

Nieważne co. I tak - no comment

Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2012-02-27 21:10:58

Temat: Re: Farsz
Od: czeremcha <1...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 27 Lut, 21:51, Ikselka <i...@g...pl> wrote:

> Dlaczego z płuckami? - szponder (dla tłustości) plus inne mięsko z rosołu
> są pyszne w pierogach.

Ale z płuckami są inne... Moja córka kiedyś najadła się babcinych z
płuckami myśląc, że to z siekanymi pieczarkami ;-) I smakowały! Mimo,
że z płuckami są błe...

Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2012-02-27 21:12:47

Temat: Re: Farsz
Od: czeremcha <1...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 27 Lut, 21:39, Aicha <b...@t...ja> wrote:

> A w czym gotujesz rybne? Zasadzam się na maszynkę do mięsa  wreszcie... :)

Albo w wywarze z cebuli /średnia główka pocięta na ćwiartki plus liść
laurowy, ziele ang., pieprz i sól/, albo z kostki rybnej.

Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2012-02-27 21:25:57

Temat: Re: Farsz
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 27 Feb 2012 06:41:12 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):

> On 27 Lut, 14:52, "gosmo" <t...@m...pl> wrote:
>
>> Ty tak serio? Stolnica sie latwiej myje niz stól, m.in. dlatego, ze mozna ja
>> przeniesc w miejsce mycia. Jest przygotowana tak, ze nie sypie sie maka po
>> kuchni bo ma boczne scianki i ta nie wchodzi m.in w laczenia blatów czy
>> listwy na rantach. Czyli jest czysciej i higienicznej. Struktura tez jest
>> taka, ze ciasto tez mniej przywiera niz do lakierowanego stolu.
>
> Poza tym - na stolnicy się sieka - np. masło do kruchego ciasta,

http://tiny.pl/hph3m

> albo
> kroi - trójkąty na rogaliki. Blat oszczędziłabym...


http://www.fabrykacukiernika.pl/Szukaj.aspx?query=sk
robka+plastikowa
Mają ostre kawędzie - dobre do krojenia ciasta wprost na blacie, np na na
rogaliki, kopytka itp. Do wykrawania kólek na pierogi mam takie plastikowe
kółka - w zastępstwie można wziąć po prostu kółko-osłonkę od opatrunkowego
plastra w zwoju albo nakrętkę od kawy rozpuszczalnej (najlepiej od kawy
Jacobs Kronung), ma cienkie krawędzie, idealna sprawa.



--

XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2012-02-27 21:30:12

Temat: Re: Farsz
Od: czeremcha <1...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 27 Lut, 22:25, Ikselka <i...@g...pl> wrote:

> rogaliki, kopytka itp. Do wykrawania kólek na pierogi mam takie plastikowe
> kółka -

A nie, pierogi to ja z kulek wałkuję ;-) Doszłam do wprawy mojej
babci ;-)

A mąż - puszką po groszku wycinał.

Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 ... 10 ... 13


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jedzonko dla najmłodszych
Suszone grzyby - objętość
Ku rozwadze, porada Ikselki jakby co - bo to przeciez guru kuchni.
AD:Embird Tutorials
carpaccio wołowe

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »