Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Faworki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Faworki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 38


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2012-02-16 06:34:06

Temat: Re: Faworki
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-02-15 21:57, Stokrotka pisze:

> Albo kup kawałek francuskiego ciasta,
> pokruj i pszewiń jak na faworki,
> upiecz i posyp cukrem pudrem.
> Będzie podobna cena jak prawdziwe faworki,

Stokrotko, zdaje mi się, że to nie kwestia ceny, tylko tradycji,
faworków nie robi się z francuskiego ciasta, to byłyby całkiem inne
ciastka.

Czy już ktoś Ci mówił, że ta Twoja "ortografia" męczy oczy? Może dałoby
się tak zrobić, że stosujesz ją sobie we własnych zapiskach i w
prywatnej korespondencji z podobnymi sobie reformatorami, a publicznie
stosujesz się do ogólnie przyjętych norm?
--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2012-02-16 09:22:55

Temat: Re: Faworki
Od: Anai <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

dniu 16.02.2012 07:34, Bbjk pisze:

> Czy już ktoś Ci mówił, że ta Twoja "ortografia" męczy oczy?

:D
--
Pozdrawiam
Anai

*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** http://photo-of-anai.gu.ma/ *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2012-02-16 14:23:01

Temat: Re: Faworki
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-02-15 21:48, medea pisze:
> ... usmażę po południu.

I jak efekt?
--
B. bez faworków

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2012-02-16 15:56:22

Temat: Re: Faworki
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-02-16 15:23, Bbjk pisze:
> I jak efekt?

Jestem zadowolona. Oto i one:

http://imageshack.us/f/809/dsc02767b.jpg/


> --
> B. bez faworków

Moje pierwsze (samodzielne) w życiu.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2012-02-16 16:05:51

Temat: Re: Faworki
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-02-16 16:56, medea pisze:

> Jestem zadowolona. Oto i one:
>
> http://imageshack.us/f/809/dsc02767b.jpg/
> Moje pierwsze (samodzielne) w życiu.

Super! wyglądają bardzo profesjonalnie, wcale nie na debiut i aż tu pachną.
[...a to kolejne zdjęcie tez jest bardzo ładne! :)]
--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2012-02-16 16:30:12

Temat: Re: Faworki
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-02-16 17:05, Bbjk pisze:
> W dniu 2012-02-16 16:56, medea pisze:
>
>> Jestem zadowolona. Oto i one:
>>
>> http://imageshack.us/f/809/dsc02767b.jpg/
>> Moje pierwsze (samodzielne) w życiu.
>
> Super! wyglądają bardzo profesjonalnie, wcale nie na debiut i aż tu
> pachną.

Miałam trochę kłopotu z ciastem. Tzn. wyszło mi strasznie twarde,
wałkowało się ciężko i bałam się, że nic z tego nie będzie. Ale, o
dziwo! faworki są bardzo kruchutkie i dokładnie takie, jak powinny być.
A ja jestem już tak ociężała po tym dzisiejszym obżarstwie, że od Środy
Popielcowej poszczę na całego. ;)

> [...a to kolejne zdjęcie tez jest bardzo ładne! :)]

A, kolega fotoamator robił.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2012-02-16 16:44:08

Temat: Re: Faworki
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 16 Feb 2012 16:56:22 +0100, medea napisał(a):

> W dniu 2012-02-16 15:23, Bbjk pisze:
>> I jak efekt?
>
> Jestem zadowolona. Oto i one:
>
> http://imageshack.us/f/809/dsc02767b.jpg/
>
>
>> --
>> B. bez faworków
>
> Moje pierwsze (samodzielne) w życiu.
>

Ciasto zrobiłaś za twarde - widac, że brzegi są tak samo grube jak wnętrze,
co znaczy, ze ciasto było za twarde i nie urosło. Takze zbyt grubo
rozwałkowałaś - kiedy cieniutko rozwałkujesz (góra 3mm), nawet twardsze
ciasto będzie "powietrzne" po usmażeniu.
Ma być dużo żółtek, 8 szt na 1/2 kg mąki (tylko żółtka! - moze dałaś całe
jajka?), gęsta kwaśna śmietana (regulujemy nią miękkość ciasta, ciasto ma
być luźne jak na makaron), szczypta soli i cukru, no i łyżeczka octu
spirytusowego lub spirytusu na 1/4kg mąki, żeby nie nasiąkały tłuszczem.


Powinny wyglądać mw. tak: http://tiny.pl/hjbn8
Zwróć uwagę na bąble i stosunek grubości ciasta do samej linii cięcia.




--

XL radząc, wbrew niczego nie wnoszącym pustym zachwytom

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2012-02-16 16:44:42

Temat: Re: Faworki
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 16 Feb 2012 17:30:12 +0100, medea napisał(a):

> Miałam trochę kłopotu z ciastem. Tzn. wyszło mi strasznie twarde,

Czyli miałam rację - pisalam nie widząc tego posta.
--

XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2012-02-16 17:17:08

Temat: Re: Faworki
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-02-16 17:44, Ikselka pisze:
> Ciasto zrobiłaś za twarde - widac, że brzegi są tak samo grube jak
> wnętrze, co znaczy, ze ciasto było za twarde i nie urosło. Takze zbyt
> grubo rozwałkowałaś - kiedy cieniutko rozwałkujesz (góra 3mm), nawet
> twardsze ciasto będzie "powietrzne" po usmażeniu. Ma być dużo żółtek,
> 8 szt na 1/2 kg mąki (tylko żółtka! - moze dałaś całe jajka?), gęsta
> kwaśna śmietana (regulujemy nią miękkość ciasta, ciasto ma być luźne
> jak na makaron), szczypta soli i cukru, no i łyżeczka octu
> spirytusowego lub spirytusu na 1/4kg mąki, żeby nie nasiąkały tłuszczem.

Dałam 8 żółtek na 1/2kg mąki, śmietanę, spirytus, wałkowałam nawet na
mniej niż 3 mm. Faworki urosły i mają w środku powietrze. Ale przecież
wiesz lepiej, bo jadłaś. :>

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2012-02-16 17:18:17

Temat: Re: Faworki
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-02-16 17:44, Ikselka pisze:
> Powinny wyglądać mw. tak: http://tiny.pl/hjbn8 Zwróć uwagę na bąble i
> stosunek grubości ciasta do samej linii cięcia.

Poza tym, że cięte są karbowany radełkiem - nie widzę różnicy.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Czy coś...?
mleko a śmietanka
SPRAWDZONY sposob na chleb
Ile zaczynu?
Warto wiedzieć

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »