Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia SPRAWDZONY sposob na chleb

Grupy

Szukaj w grupach

 

SPRAWDZONY sposob na chleb

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 14


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2012-02-11 11:56:05

Temat: SPRAWDZONY sposob na chleb
Od: "Majka" <m...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

Proszę,
możecie zacytować tutaj swoje sposoby przepisy na chleb?

"Swoje" - więc sprawdzone.
Mogę wpisać w google "chleb przepis", ale nie mam ochoty na
ekseprymentowanie i wypiekanie gniotów.

Jeszcze jedna prośba: PROSTE, lub w miarę proste. Dla kogoś, kto jeszcze
chleba nie piekł sam. Do piekarnika, nie do automatu.
Dla rodziny 2+2.

Bardzo dziękuję, Majka

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2012-02-11 13:37:13

Temat: Re: SPRAWDZONY sposob na chleb
Od: czeremcha <1...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 11 Lut, 12:56, "Majka" <m...@g...SKASUJ-TO.pl> wrote:

> "Swoje" - więc sprawdzone.
> Mogę wpisać w google "chleb przepis", ale nie mam ochoty na
> ekseprymentowanie i wypiekanie gniotów.

Możesz skorzystać z wyszukiwarki w grupie. Tu nie jeden raz
podawaliśmy swoje sprawdzone przepisy na chleb.

http://groups.google.com/group/pl.rec.kuchnia/search
?group=pl.rec.kuchnia&q=chleb&qt_g=Przeszukuj+t%C4%9
9+grup%C4%99

Co nie znaczy, że ze SPRAWDZONY przepis uchroni cię przed gniotem, bo
to ty go będziesz robiła.gniota.

Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2012-02-11 21:28:42

Temat: Re: SPRAWDZONY sposob na chleb
Od: "Veronika" <veronika_veronika@spam_op.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "czeremcha" <1...@g...com> napisał w wiadomości
news:d4e9a944-175e-42b5-8a26-3beff7d6275e@18g2000yqe
.googlegroups.com...
On 11 Lut, 12:56, "Majka" <m...@g...SKASUJ-TO.pl> wrote:

> "Swoje" - więc sprawdzone.
> Mogę wpisać w google "chleb przepis", ale nie mam ochoty na
> ekseprymentowanie i wypiekanie gniotów.

Możesz skorzystać z wyszukiwarki w grupie. Tu nie jeden raz
podawaliśmy swoje sprawdzone przepisy na chleb.

http://groups.google.com/group/pl.rec.kuchnia/search
?group=pl.rec.kuchnia&q=chleb&qt_g=Przeszukuj+t%C4%9
9+grup%C4%99

Co nie znaczy, że ze SPRAWDZONY przepis uchroni cię przed gniotem, bo
to ty go będziesz robiła.gniota.

....................................................
....................................................
..........

Uwielbiam takie odpowiedzi.
Jak nie masz ochoty podac przepisu krok po kroku dla poczatkujacych to po co
sie odzywasz?
Moze jednak ktos inny sie zlituje i wrzuci?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2012-02-11 22:27:11

Temat: Re: SPRAWDZONY sposob na chleb
Od: "MarekF" <m...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Majka" <m...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w wiadomości
news:jh5l0l$818$1@inews.gazeta.pl...
> Proszę,
> możecie zacytować tutaj swoje sposoby przepisy na chleb?
>
> "Swoje" - więc sprawdzone.
> Mogę wpisać w google "chleb przepis", ale nie mam ochoty na
> ekseprymentowanie i wypiekanie gniotów.
>
> Jeszcze jedna prośba: PROSTE, lub w miarę proste. Dla kogoś, kto jeszcze
> chleba nie piekł sam. Do piekarnika, nie do automatu.
> Dla rodziny 2+2.
>
> Bardzo dziękuję, Majka
Chleb na zakwasie. Przetestowany wielokrotnie w piekarniku.
Zakwas(rozczyn?): w duzym sloju, maka zytnia
1 dzien-szklanka maki, szklanka wody
2 dzien -szklanka maki, szklanka wody
3 dzien-szklanka maki, szklanka wody
Mozna tak dodawac w tych proporcjach codziennie. Zakwas w cieplym miejscu
pracuje, babelki itp, ladnie pachnie. Rosnie.
Najpierw robilem w sloju 1,5 litra, musialem wziac wiekszy sloj 6 litrow.
Po 5 dniach zaczyn nadawal sie do zrobienia chleba.
Wylewam z 3 litry zaczynu do michy, dodaje maki: zytniej i jak chce miec
pszenno-zytni to wroclawskiej. Proporcje obojetne. Maki dodaje "do
odpowiedniej konsystencji" ciasta. Wyrabiam najpierw kopystka drewniana w
misie, pozniej recami na blacie.
Wyrobione ciasto:
1. wkladam do foremek wylozonych papierem do pieczenia(do polowy wysokosci
foremki)
2. robie kulke(jakby mial byc to okragly chlebek)
Odstawiam na jakis czas do wyrosniecia(1 godz w cieplym miejscu)
Wyrosniete ciasto w foremkach, nacinam, pedzelkuje woda, posypuje makiem,
wkladam do nagrzanego piekarnika(z 200st)
Piecze sie to z 1,5 godz.
Do piekarnika wchodza mi 4 foremki. Chleb z tej foremki wazy z niecaly kg.
Butla gazowa propan/butan zasilajaca moj piekarnik kosztuje 60zl. Wystarcza
na 4 wsady.(Rozgrzanie piekarnika + pieczenie wsadu to tak z 2 godz).
Drogi chleb, ale smaczny.
Pozdr



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2012-02-11 23:53:28

Temat: Re: SPRAWDZONY sposob na chleb
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 11 Feb 2012 22:28:42 +0100, Veronika napisał(a):

> Uwielbiam takie odpowiedzi.
> Jak nie masz ochoty podac przepisu krok po kroku dla poczatkujacych to po co
> sie odzywasz?
> Moze jednak ktos inny sie zlituje i wrzuci?

http://www.youtube.com/watch?v=Z2hdVS6Vy5Y

Obok, po prawej, masz więcej.
--

XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2012-02-12 00:02:00

Temat: Re: SPRAWDZONY sposob na chleb
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 12 Feb 2012 00:53:28 +0100, Ikselka napisał(a):

> Dnia Sat, 11 Feb 2012 22:28:42 +0100, Veronika napisał(a):
>
>> Uwielbiam takie odpowiedzi.
>> Jak nie masz ochoty podac przepisu krok po kroku dla poczatkujacych to po co
>> sie odzywasz?
>> Moze jednak ktos inny sie zlituje i wrzuci?
>
> http://www.youtube.com/watch?v=Z2hdVS6Vy5Y
>
> Obok, po prawej, masz więcej.

Uwaga: podpatrzyłam w dzieciństwie, jak moja babcia po wyjęciu chleba z
pieca natychmiast smarowała go skórką od słoniny - wierzch nabierał wtedy
koloru i połysku. Chleb był bardzo gorący - więc pewnie nie bala się
surowizny ze słoniny :-)
--

XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2012-02-12 10:06:28

Temat: Re: SPRAWDZONY sposob na chleb
Od: czeremcha <1...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 11 Lut, 22:28, "Veronika" <veronika_veronika@spam_op.pl> wrote:

> Uwielbiam takie odpowiedzi.
> Jak nie masz ochoty podac przepisu krok po kroku dla poczatkujacych to po co
> sie odzywasz?


Ależ podawałam. Tu, na grupie. Trzeba tylko wykazać minimum
zaangażowania i wpisać magiczne słowa do wyszukiwarki.

Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2012-02-12 13:35:24

Temat: Re: SPRAWDZONY sposob na chleb
Od: "Veronika" <veronika_veronika@spam_op.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "czeremcha" <1...@g...com> napisał w wiadomości
news:95e9bb4d-bf8f-4930-9119-fcd93b92d3aa@18g2000yqe
.googlegroups.com...
On 11 Lut, 22:28, "Veronika" <veronika_veronika@spam_op.pl> wrote:

> Uwielbiam takie odpowiedzi.
> Jak nie masz ochoty podac przepisu krok po kroku dla poczatkujacych to po
> co
> sie odzywasz?


Ależ podawałam. Tu, na grupie. Trzeba tylko wykazać minimum
zaangażowania i wpisać magiczne słowa do wyszukiwarki.

....................................................
...............................................

Jakos mnie nie podnieca grzebanie w opaslym archiwum.
Chociaz wiem, ze niektorzy tylko tym zyja.
Pierwszy post, ktory wyszukala twoja magiczna wyszukiwarka pochodzi sprzed
10 lat.
Dzieki za taka laske.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2012-02-12 13:44:54

Temat: Re: SPRAWDZONY sposob na chleb
Od: Kapsel <k...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Sun, 12 Feb 2012 14:35:24 +0100, Veronika napisał(a):

> Jakos mnie nie podnieca grzebanie w opaslym archiwum.
> Chociaz wiem, ze niektorzy tylko tym zyja.
> Pierwszy post, ktory wyszukala twoja magiczna wyszukiwarka pochodzi sprzed
> 10 lat.

Przez te 10 lat chyba się technika pieczenia chleba za bardzo nie
zmieniła...

Spróbuj pisać w mniej agresywnym tonie, bo wygląda to trochę niestosownie,
ot przychodzi "dama" i chce przepis na tacy podany na rzecz oczywistą.
To wzbudza negatywne emocje, najlepiej wtedy nie odzywać się w ogóle, ale
wtedy pewnie uznałabyś grupę za nie wartą uwagi (a tak nie jest).


--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2012-02-12 13:54:56

Temat: Re: SPRAWDZONY sposob na chleb
Od: "Veronika" <veronika_veronika@spam_op.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kapsel" <k...@o...pl> napisał w wiadomości
news:1tqljeth253yi.dlg@kapselek.net...
> Sun, 12 Feb 2012 14:35:24 +0100, Veronika napisał(a):
>
>> Jakos mnie nie podnieca grzebanie w opaslym archiwum.
>> Chociaz wiem, ze niektorzy tylko tym zyja.
>> Pierwszy post, ktory wyszukala twoja magiczna wyszukiwarka pochodzi
>> sprzed
>> 10 lat.
>
> Przez te 10 lat chyba się technika pieczenia chleba za bardzo nie
> zmieniła...
>
> Spróbuj pisać w mniej agresywnym tonie, bo wygląda to trochę niestosownie,
> ot przychodzi "dama" i chce przepis na tacy podany na rzecz oczywistą.
> To wzbudza negatywne emocje, najlepiej wtedy nie odzywać się w ogóle, ale
> wtedy pewnie uznałabyś grupę za nie wartą uwagi (a tak nie jest).



Oooo... to moze sam sobie znajdz doskonalego robota zamiast pytac na grupie.
W koncu nie ma nic na tacy.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ile zaczynu?
Warto wiedzieć
Robot do kuchni
Czy znacie jakąś dobrą przyprawę Curry
Gdzie można dostać mop do tłuszczu?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »