Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Flaczki bez flaków

Grupy

Szukaj w grupach

 

Flaczki bez flaków

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 34


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2008-01-23 00:10:23

Temat: Re: Flaczki bez flaków
Od: JaMyszka <f...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 23 Sty, 00:53, richo nazca wrote:
> Paulinka napisał(a):
> > Żegnam.
> I się pokłócili, a mogli coś razem zrobić ;)

No bo jest różnica między flaczki a daniem a la flaczki;p
Poza tym, nawet ja, osoba paląca, wyróżniam smak samych flaczków i też
jestem zdziwiona brakiem u kogoś kubków smakowych wyróżniających ten
smak:o
No i moje flaczki są bez zasmażki, ale za to z ryżem:)
Więc zawsze muszą być białe i dobrze oczyszczone;p

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2008-01-23 00:25:35

Temat: Re: Flaczki bez flaków
Od: richo nazca <n...@n...nospam.com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Aicha napisał(a):

> Flaczki z shiitake czy z uszaka bzowego? ;)

Z żołądka bawolego pod beszamelem i w buraczkach ;)

--
richo

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2008-01-23 05:17:50

Temat: Re: Flaczki bez flaków
Od: Panslavista <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 22 Sty, 21:20, Paulinka <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> wrote:
> Witam,
>
> Chciałabym zrobić to danie bez użycia flaków.
>
> Przepis mam taki:
>
> Składniki:
>
> Wołowina 30 dag
> Włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, cebula)
> Sól, majeranek, słodka papryka, imbir, gałka muszkatołowa, maggi
> Mąka
>
> Wykonanie:
>
> Ugotować wywar na wołowinie i warzywach, półmiękkie warzywa wyjąć.
> Kiedy mięso będzie miękkie dodać utarte warzywa, przyprawić, przygotować
> zasmażkę (zbrązowić na patelni mąkę).
>
> Czy to będzie podobne do smaku flaczków i drugie pytanie, czy flaki
> zmieniają jakoś diametralnie smak tej zupy?
>
> --
>
> Paulinka

A po co takie kurioza? Flaczki są robione z czystego mięsa wołowego -
to po prostu żołądek krowi, oczyszczony, obgotowany i pokrojony w
paseczki. Może (dla onych) być nawet koszerny. Najczęściej żoładek
jest czyszczony (i bielony) ze śluzówki przy pomocy wody lub mleka
wapiennego - nie jest to szkodliwe. Ja nie stosowałem tego zabiegu
więc moje flaczki były ciemniejsze i aromat miały o wiele gęstszy.
(Nadmierne czyszczenie powoduje utratę większej części smaku i aromatu
potrawy. no. filety ze śledzia i obieranie śledzia ze skóry przed
obróbką - śledzia obiera się na talerzu - podczas jedzenia!!!).
Flaczki dość długo gotuje się, odcedza i kroi w paski, które wrzuca
się do mocnego rosołu np. z pręgi (najlepszy zestaw), ale może to być
kawał dobrej wołowiny, którą kroi się także i dodaje do flaczków, bądź
używa np. do pierogów, gołąbków czy krokietów.
Fantastyczne są flaczki pieczone...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2008-01-23 12:05:17

Temat: Re: Flaczki bez flaków
Od: "batory" <b...@p...beztego.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Paulinka" <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> napisał w
wiadomości news:fn5j9a$38n$2@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam,
>
> Chciałabym zrobić to danie bez użycia flaków.
>
> Przepis mam taki:
>
> Składniki:
>
> Wołowina 30 dag
> Włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, cebula)
> Sól, majeranek, słodka papryka, imbir, gałka muszkatołowa, maggi
> Mąka
>
Wykonanie: ugotować tęgi rosół, przecedzić, przyprawić jak flaki (majeranek,
galka, imbir i czym tam jeszcze przyprawiasz) , włozyć pokrojobe warzywa z
rosołu (marchewka, pietruszka, seler), mięsa nie wkładac, zużyć do czegoś
innego, a zamiast flaków włożyć pokrojone w paski naleśniki. Tak robiła moja
mama i było pyszne.
Pozdrawiam - Agnieszka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2008-01-23 12:59:09

Temat: Re: Flaczki bez flaków
Od: Sekretka <s...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 23 Sty, 13:05, "batory" <b...@p...beztego.onet.pl> wrote:
>
> a zamiast flaków włożyć pokrojone w paski naleśniki. Tak robiła moja
> mama i było pyszne.

O właśnie to samo miałam napisać.
Wiadomo, nie są to klasyczne flaczki, ale pomysł z nalesnikami jest
świetny. Pokrojone w paseczki i pływające w wywarze przypominają nawet
flaczki. Chociaż z wyglądu.

Sekretka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2008-01-23 13:08:36

Temat: Re: Flaczki bez flaków
Od: Jacek Ostaszewski <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Sekretka pisze:
...pływające w wywarze przypominają nawet
> flaczki. Chociaż z wyglądu.
>
> Sekretka

W tym całej jest ambaras...
Jeśli w stadle Paulinki ona lubi flaki a TZ nie (co to jest tż?), to jak
zrobi flaki on jest be, a jak podróbkę - ona nie za bardzo. Widzi mi
się, że najlepiej jakiegoś dnia robić dwie zupy...
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2008-01-23 14:40:53

Temat: Re: Flaczki bez flaków
Od: "gdaMa" <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Uhuha, uhuha idzie zima sroga... a *Jacek Ostaszewski* takie rzeczy
gada:
> co to jest tż?

Na potrzeby tej grupy chyba Towarzysz do Żarcia.
W innych miejscach Towarzysz Życia.

--
Pozdrawiam,
*gdaMa*

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2008-01-23 15:35:38

Temat: Re: Flaczki bez flaków
Od: Jacek Ostaszewski <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

gdaMa pisze:
> Uhuha, uhuha idzie zima sroga... a *Jacek Ostaszewski* takie rzeczy
> gada:
>> co to jest tż?
>
> Na potrzeby tej grupy chyba Towarzysz do Żarcia.
> W innych miejscach Towarzysz Życia.
>

Wreszcie wiem. Dzię-ę-ęki!
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2008-01-23 17:49:11

Temat: Re: Flaczki bez flaków
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** JaMyszka <f...@g...com> wrote:

>>> Żegnam.

>> I się pokłócili, a mogli coś razem zrobić ;)

> No bo jest różnica między flaczki a daniem a la flaczki;p

"Proszę bardzo, jest indyk. Po bretońsku, po cygańsku, po portugalsku. Indyk
a'la flaczki, indyk a'la łosoś, indyk a'la szynka." ;)

--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2008-01-23 17:55:29

Temat: Re: Flaczki bez flaków
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** Sekretka <s...@i...pl> wrote:

>> a zamiast flaków włożyć pokrojone w paski naleśniki. Tak robiła moja mama i
>> było pyszne.

> O właśnie to samo miałam napisać. Wiadomo, nie są to klasyczne flaczki,

To są takie flaczki jak z karpia kurczak.

> ale pomysł z nalesnikami jest świetny. Pokrojone w paseczki i pływające w
> wywarze przypominają nawet flaczki. Chociaż z wyglądu.

A karp nieco do kurczaka podobny.

BTW pokrojone cienko naleśniki w rosołku to jest Frittatensuppe.

http://images.google.com/images?hl=en&resnum=0&q=fri
ttatensuppe&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi

--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

coś na randkę - kolacja - kucharski laik
Re: PYSZNOSCI...
Re: PYSZNOSCI...
KOMU DYNIA, KOMU ?!!!
KONIEC.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »