Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-on
line.de!t-online.de!news.glorb.com!postnews.google.com!d70g2000hsb.googlegroups
.com!not-for-mail
From: Panslavista <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Flaczki bez flaków
Date: Tue, 22 Jan 2008 21:17:50 -0800 (PST)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 48
Message-ID: <b...@d...googlegroups.com>
References: <fn5j9a$38n$2@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 83.6.252.235
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1201065471 17206 127.0.0.1 (23 Jan 2008 05:17:51 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Wed, 23 Jan 2008 05:17:51 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: d70g2000hsb.googlegroups.com; posting-host=83.6.252.235;
posting-account=XNek0wkAAACfiHk-7MfHtkAXdmFtd0XV
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98;
FDM),gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:309185
Ukryj nagłówki
On 22 Sty, 21:20, Paulinka <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> wrote:
> Witam,
>
> Chciałabym zrobić to danie bez użycia flaków.
>
> Przepis mam taki:
>
> Składniki:
>
> Wołowina 30 dag
> Włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, cebula)
> Sól, majeranek, słodka papryka, imbir, gałka muszkatołowa, maggi
> Mąka
>
> Wykonanie:
>
> Ugotować wywar na wołowinie i warzywach, półmiękkie warzywa wyjąć.
> Kiedy mięso będzie miękkie dodać utarte warzywa, przyprawić, przygotować
> zasmażkę (zbrązowić na patelni mąkę).
>
> Czy to będzie podobne do smaku flaczków i drugie pytanie, czy flaki
> zmieniają jakoś diametralnie smak tej zupy?
>
> --
>
> Paulinka
A po co takie kurioza? Flaczki są robione z czystego mięsa wołowego -
to po prostu żołądek krowi, oczyszczony, obgotowany i pokrojony w
paseczki. Może (dla onych) być nawet koszerny. Najczęściej żoładek
jest czyszczony (i bielony) ze śluzówki przy pomocy wody lub mleka
wapiennego - nie jest to szkodliwe. Ja nie stosowałem tego zabiegu
więc moje flaczki były ciemniejsze i aromat miały o wiele gęstszy.
(Nadmierne czyszczenie powoduje utratę większej części smaku i aromatu
potrawy. no. filety ze śledzia i obieranie śledzia ze skóry przed
obróbką - śledzia obiera się na talerzu - podczas jedzenia!!!).
Flaczki dość długo gotuje się, odcedza i kroi w paski, które wrzuca
się do mocnego rosołu np. z pręgi (najlepszy zestaw), ale może to być
kawał dobrej wołowiny, którą kroi się także i dodaje do flaczków, bądź
używa np. do pierogów, gołąbków czy krokietów.
Fantastyczne są flaczki pieczone...
|