Data: 2008-01-23 05:17:50
Temat: Re: Flaczki bez flaków
Od: Panslavista <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 22 Sty, 21:20, Paulinka <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> wrote:
> Witam,
>
> Chciałabym zrobić to danie bez użycia flaków.
>
> Przepis mam taki:
>
> Składniki:
>
> Wołowina 30 dag
> Włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, cebula)
> Sól, majeranek, słodka papryka, imbir, gałka muszkatołowa, maggi
> Mąka
>
> Wykonanie:
>
> Ugotować wywar na wołowinie i warzywach, półmiękkie warzywa wyjąć.
> Kiedy mięso będzie miękkie dodać utarte warzywa, przyprawić, przygotować
> zasmażkę (zbrązowić na patelni mąkę).
>
> Czy to będzie podobne do smaku flaczków i drugie pytanie, czy flaki
> zmieniają jakoś diametralnie smak tej zupy?
>
> --
>
> Paulinka
A po co takie kurioza? Flaczki są robione z czystego mięsa wołowego -
to po prostu żołądek krowi, oczyszczony, obgotowany i pokrojony w
paseczki. Może (dla onych) być nawet koszerny. Najczęściej żoładek
jest czyszczony (i bielony) ze śluzówki przy pomocy wody lub mleka
wapiennego - nie jest to szkodliwe. Ja nie stosowałem tego zabiegu
więc moje flaczki były ciemniejsze i aromat miały o wiele gęstszy.
(Nadmierne czyszczenie powoduje utratę większej części smaku i aromatu
potrawy. no. filety ze śledzia i obieranie śledzia ze skóry przed
obróbką - śledzia obiera się na talerzu - podczas jedzenia!!!).
Flaczki dość długo gotuje się, odcedza i kroi w paski, które wrzuca
się do mocnego rosołu np. z pręgi (najlepszy zestaw), ale może to być
kawał dobrej wołowiny, którą kroi się także i dodaje do flaczków, bądź
używa np. do pierogów, gołąbków czy krokietów.
Fantastyczne są flaczki pieczone...
|