Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Fondue

Grupy

Szukaj w grupach

 

Fondue

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-02-07 09:40:01

Temat: Fondue
Od: "Ismail" <a...@g...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witajcie.
Właśnie stałem się szcześliwym posiadaczem całego "osprzętowania" do fondue.
Chchałbym zaprosić przyjaciół i stąd moje pytania:
-Jakiego użyć paliwa do podgrzania?
-m chciałbym zrobić fondue z kilkoma rodzajami mięs i nie wiem czy w tym
przypadku też macza się je w roztopionym serze (i jaki polecacie) czy tylko
i wyłącznie w bulionie-winie-oliwie?

Będę wdzięczny za podpowiedź


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-02-07 10:04:26

Temat: Re: Fondue
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ismail wrote:
> Witajcie.
> Właśnie stałem się szcześliwym posiadaczem całego "osprzętowania" do fondue.
> Chchałbym zaprosić przyjaciół i stąd moje pytania:
> -Jakiego użyć paliwa do podgrzania?
> -m chciałbym zrobić fondue z kilkoma rodzajami mięs i nie wiem czy w tym
> przypadku też macza się je w roztopionym serze (i jaki polecacie) czy tylko
> i wyłącznie w bulionie-winie-oliwie?
>
> Będę wdzięczny za podpowiedź
>
>
Ja stalam sie szesliwa posiadaczka osprzetu do fondue i ksiazki
traktujacej na ten temat.
I tak pisza:
Do zanurzania w tluszczu nadaje sie:
mieso wolowa poledwica, rostbef, steki wyciete z udzca, schab wieprzowy,
szynki na sznycle, filety kurze oraz indycze, ryby takie jak okon
czerwony, tunczyk lub trocie, losos, krewetki, warzywa takie jak
cukinia, papryka, marchew, brokuly, owoce takie jak jablka, gruszki,
banany lub ananas
Najlepsze tluszcze to takie ktore mozna podgrzac do wysokiej temperatury
a wiec takie do smazenia frytek np, neutralne smakowo oleje roslinne a
takze olej kokosowy.
Aha i pisza ze rzeczy ktore czemy zanurzyc w tluszczu nie moga byc posolone.
Do zanurzania w rosole nadaje sie:
mieso takie jak poledwica wolowa, mloda baranina, filety drobiowe, ryby,
krewetki, warzywa takie jak seler naciowy, dymka, kapusta pekinska,
liscie szpinaku, papryka, pory, buraczki, kielki fasoli, kalafiory, brokuly
Do zanurzania w serze ktorego mieszanke stanowic powinny sery ktore maja
przynajmniej 45% tluszczu w masie suchej, autorka wymienia: ementaler,
grojer, gouda, cheddar, edamski, tylzycki, maslany lyb parmezan. Sery
powinny byc dojrzale i powinny byc pomieszane sery pikantne i lagodne.
Zanurza sie w serze wszystkie gatunki chleba oprocz ciezkich razowocow,
chlebki mozna odsmazyc na masle z dodatkiem ziol i czosnku. Rowniez do
maczania w serze nadaja sie warzywa lecz trzeba je lekko podgotowac.
Slodkie fondue to rozne sosy czekoladowe, waniliowe i owocowe. Najlepiej
do tego nadaja sie kawalki owocow, ciastek.
To tyle na ten temat jak bedziesz chcial jakis przepis to pisz :)))

--
===============================================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl j...@w...net.pl \
/ http://walkie.cegla.art.pl http://lubie.to.pl \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
=================================================

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-10 10:05:27

Temat: Re: Fondue
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

[ciawumm]
> Do zanurzania w serze ktorego mieszanke stanowic powinny sery ktore maja
> przynajmniej 45% tluszczu w masie suchej, autorka wymienia: ementaler,
> grojer, gouda, cheddar, edamski, tylzycki, maslany lyb parmezan. Sery
> powinny byc dojrzale i powinny byc pomieszane sery pikantne i lagodne.
nie muszą. Mogą.

> Zanurza sie w serze wszystkie gatunki chleba oprocz ciezkich razowocow,
> chlebki mozna odsmazyc na masle z dodatkiem ziol i czosnku. Rowniez do
> maczania w serze nadaja sie warzywa lecz trzeba je lekko podgotowac.
nie trzeba, można.

My robimy fondue z młodej goudy, bo tak lubimy. Do maczania mamy ananas,
oliwki, czosnek w ząbkach, marchewkę, paprykę, seler za przeproszeniem
naciowy, chleb. Kiełbaski mini i podobne zjawy lodówkowe też już były.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Omlet FU YUNG w wook'u
Restauracja-Krakow
bachlava - przepis
Pyzy
Re: Re:canelloni (P)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »