| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-06 19:06:39
Temat: bachlava - przepiswitam
szkam przepisu na deser o nazwie bachlava (chyba tak sie pisze)
moze ktos wie jak sie to robi i sie podzieli
z gory dziekuje
bieg
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-07 08:53:10
Temat: Re: bachlava - przepisprzepis z książki "Kuchnie świata" Baklava
syrop:
340g cukru
6 łyżek płynego miodu
340ml wody
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżka wody kwiatu pomarańczowego
ciasto:
450g gotowego ciasta fyllo
120g nie solonego masła, roztopionego
120g posiekanych orzechów włoskich, migdałów lub pistacji
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
1,5 łyżeczki cukru
1. Najpierw przygotuj syrop, łącząc wszystkie składniki w rondlu z ciężim
dnem. Postaw go na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Od czasu do czasu
mieszaj. Gdy cukier się rozpuści, zwiększ ogień i gotuj syrop do
zagęszczenia. Powinno to zająć 2 minuty. Następnie dobrze ostudź.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Prostokątną formę (wymiary 30x20)
posmaruj roztopionym masłem. Na blasze umieść ok 8 warstw ciasta smarując
roztopionym masłem wierzch każdej z nich.
3. Wymieszaj orzechy cukier i cynamon. Połowę porcji rozłóż na górze ciasta.
Na tym połóż 2 warstwy posmarone masłem ciasta i prykryj je resztą
orzechów.Rozłóż na górze pozostałe ciasto smarując je masłem.
4. Ostrym nożem natnij na wierzchu kształty rombów. Spryskaj ciasto wodą by
zachowało wilgotność i nie zwijało się. Piecz przez 30 min w 180 stopniach,
potem w 220 przez dalsze 10-15 min.
5. Wyjmij ciasto z pieca i natychmiast polej syropem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-07 21:10:36
Temat: Re: bachlava - przepis> bieg
Z-bieg?? ;o)))
--
Zenek
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było.
Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było"
- /Szwejk/ -
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |