Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia bachlava - przepis

Grupy

Szukaj w grupach

 

bachlava - przepis

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-02-06 19:06:39

Temat: bachlava - przepis
Od: b...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

witam
szkam przepisu na deser o nazwie bachlava (chyba tak sie pisze)
moze ktos wie jak sie to robi i sie podzieli
z gory dziekuje

bieg

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-02-07 08:53:10

Temat: Re: bachlava - przepis
Od: "Ela Długa" <u...@m...icpnet.pl> szukaj wiadomości tego autora

przepis z książki "Kuchnie świata" Baklava

syrop:
340g cukru
6 łyżek płynego miodu
340ml wody
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżka wody kwiatu pomarańczowego

ciasto:
450g gotowego ciasta fyllo
120g nie solonego masła, roztopionego
120g posiekanych orzechów włoskich, migdałów lub pistacji
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
1,5 łyżeczki cukru

1. Najpierw przygotuj syrop, łącząc wszystkie składniki w rondlu z ciężim
dnem. Postaw go na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Od czasu do czasu
mieszaj. Gdy cukier się rozpuści, zwiększ ogień i gotuj syrop do
zagęszczenia. Powinno to zająć 2 minuty. Następnie dobrze ostudź.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Prostokątną formę (wymiary 30x20)
posmaruj roztopionym masłem. Na blasze umieść ok 8 warstw ciasta smarując
roztopionym masłem wierzch każdej z nich.
3. Wymieszaj orzechy cukier i cynamon. Połowę porcji rozłóż na górze ciasta.
Na tym połóż 2 warstwy posmarone masłem ciasta i prykryj je resztą
orzechów.Rozłóż na górze pozostałe ciasto smarując je masłem.
4. Ostrym nożem natnij na wierzchu kształty rombów. Spryskaj ciasto wodą by
zachowało wilgotność i nie zwijało się. Piecz przez 30 min w 180 stopniach,
potem w 220 przez dalsze 10-15 min.
5. Wyjmij ciasto z pieca i natychmiast polej syropem.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-07 21:10:36

Temat: Re: bachlava - przepis
Od: "Zenek" <c...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

> bieg

Z-bieg?? ;o)))

--
Zenek

"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było.
Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było"
- /Szwejk/ -


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pyzy
Re: Re:canelloni (P)
ciasteczka z czekolady i płatków owsianych i innych pysznoasci
w nawiązaniu do kremu do babeczek
jak zasolic slonine

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »