Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!fr.usen
et-edu.net!usenet-edu.net!proxad.net!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.p
l!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Ela Długa" <u...@m...icpnet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bachlava - przepis
Date: Fri, 7 Feb 2003 09:53:10 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <b1vs8p$bhb$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <5...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: c0-116.icpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1044608089 11819 62.21.0.116 (7 Feb 2003 08:54:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 7 Feb 2003 08:54:49 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:145527
Ukryj nagłówki
przepis z książki "Kuchnie świata" Baklava
syrop:
340g cukru
6 łyżek płynego miodu
340ml wody
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżka wody kwiatu pomarańczowego
ciasto:
450g gotowego ciasta fyllo
120g nie solonego masła, roztopionego
120g posiekanych orzechów włoskich, migdałów lub pistacji
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
1,5 łyżeczki cukru
1. Najpierw przygotuj syrop, łącząc wszystkie składniki w rondlu z ciężim
dnem. Postaw go na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Od czasu do czasu
mieszaj. Gdy cukier się rozpuści, zwiększ ogień i gotuj syrop do
zagęszczenia. Powinno to zająć 2 minuty. Następnie dobrze ostudź.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Prostokątną formę (wymiary 30x20)
posmaruj roztopionym masłem. Na blasze umieść ok 8 warstw ciasta smarując
roztopionym masłem wierzch każdej z nich.
3. Wymieszaj orzechy cukier i cynamon. Połowę porcji rozłóż na górze ciasta.
Na tym połóż 2 warstwy posmarone masłem ciasta i prykryj je resztą
orzechów.Rozłóż na górze pozostałe ciasto smarując je masłem.
4. Ostrym nożem natnij na wierzchu kształty rombów. Spryskaj ciasto wodą by
zachowało wilgotność i nie zwijało się. Piecz przez 30 min w 180 stopniach,
potem w 220 przez dalsze 10-15 min.
5. Wyjmij ciasto z pieca i natychmiast polej syropem.
|