Data: 2003-02-07 08:53:10
Temat: Re: bachlava - przepis
Od: "Ela Długa" <u...@m...icpnet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
przepis z książki "Kuchnie świata" Baklava
syrop:
340g cukru
6 łyżek płynego miodu
340ml wody
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżka wody kwiatu pomarańczowego
ciasto:
450g gotowego ciasta fyllo
120g nie solonego masła, roztopionego
120g posiekanych orzechów włoskich, migdałów lub pistacji
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
1,5 łyżeczki cukru
1. Najpierw przygotuj syrop, łącząc wszystkie składniki w rondlu z ciężim
dnem. Postaw go na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Od czasu do czasu
mieszaj. Gdy cukier się rozpuści, zwiększ ogień i gotuj syrop do
zagęszczenia. Powinno to zająć 2 minuty. Następnie dobrze ostudź.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Prostokątną formę (wymiary 30x20)
posmaruj roztopionym masłem. Na blasze umieść ok 8 warstw ciasta smarując
roztopionym masłem wierzch każdej z nich.
3. Wymieszaj orzechy cukier i cynamon. Połowę porcji rozłóż na górze ciasta.
Na tym połóż 2 warstwy posmarone masłem ciasta i prykryj je resztą
orzechów.Rozłóż na górze pozostałe ciasto smarując je masłem.
4. Ostrym nożem natnij na wierzchu kształty rombów. Spryskaj ciasto wodą by
zachowało wilgotność i nie zwijało się. Piecz przez 30 min w 180 stopniach,
potem w 220 przez dalsze 10-15 min.
5. Wyjmij ciasto z pieca i natychmiast polej syropem.
|