« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-09-28 11:33:10
Temat: Re: Forma do tarty
Użytkownik "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> napisał w
wiadomości news:dhc7qe$o0u$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Poszedłem kupić formę do tarty. Okazało się, że są blaszane, ceramiczne i
> szklane. No i nie kupiłem bo nie mogłem się zdecydować. Więc proszę o radę
> praktyków. Czym one się różnią w użytkowaniu? Jaka jest lepsza (i
> dlaczego). I jeszcze jakiej powinna być wielkości?
IMO najlepsza jest ceramiczna, szklana niezła, blaszane sa do niczego, za
cienkie przy tartach wymagających dłuższego pieczenia w wysokiej temp bo sie
ciasto przypala, brzydkie i głupio w tym podać tartę na stół, i nie trzymają
ciepła.
A przecież tartę często sie podaje właśnie nie wyjętą z formy, bo ma jak
najdłużej ciepła być.
Kup porcelanową.
--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
... a tych pieprzonych materialistów rozstrzelamy.
... i zabierzemy im ich pieniądze.
/// /// z cyklu: nieopatrzne wyznania idealisty \\\ \\\
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-09-28 13:37:36
Temat: Re: Forma do tartySowa wrote:
> IMO najlepsza jest ceramiczna, szklana niezła, blaszane sa do niczego, za
> cienkie przy tartach wymagających dłuższego pieczenia w wysokiej temp bo sie
> ciasto przypala, brzydkie i głupio w tym podać tartę na stół, i nie trzymają
> ciepła.
> A przecież tartę często sie podaje właśnie nie wyjętą z formy, bo ma jak
> najdłużej ciepła być.
> Kup porcelanową.
>
W Duce kupilam metalowa forme z wyjmowanym dnem, jak w tortownicy.
Uwazam, ze to bardzo dobre rozwiazanie, jesli np. piecze sie sam spod, a
nadzienie juz nie.
mojra, co to ma i ceramiczna i szklana i metalowa (za cholere nie wiem,
po co) ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-09-28 14:36:51
Temat: Re: Forma do tartyUżytkownik "Sowa" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dhdv1l$5pl$1@inews.gazeta.pl...
>
> A przecież tartę często sie podaje właśnie nie wyjętą z formy, bo ma jak
> najdłużej ciepła być.
> Kup porcelanową.
Przekonałaś mnie, kupię ceramiczną. No i rozejrzę się za deską w
odpowiednim rozmiarze bo pomysł serwowania w foremce całkiem mi się podoba
a gorącej przecież na stole nie położę.
Alek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-09-29 07:59:40
Temat: Re: Forma do tarty
Użytkownik "mojra" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dhe6ao$mf8$1@atlantis.news.tpi.pl...
> W Duce kupilam metalowa forme z wyjmowanym dnem, jak w tortownicy. Uwazam,
> ze to bardzo dobre rozwiazanie, jesli np. piecze sie sam spod, a nadzienie
> juz nie.
Powiem szczerze, że nic nie rozumiem. Jak to działa dokładnie?
> mojra, co to ma i ceramiczna i szklana i metalowa (za cholere nie wiem, po
> co) ;)
Do tart! :-)
Mniam!
--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
... a tych pieprzonych materialistów rozstrzelamy.
... i zabierzemy im ich pieniądze.
/// /// z cyklu: nieopatrzne wyznania idealisty \\\ \\\
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-09-30 05:47:12
Temat: Re: Forma do tartySowa wrote:
> Użytkownik "mojra" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:dhe6ao$mf8$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>
>>W Duce kupilam metalowa forme z wyjmowanym dnem, jak w tortownicy. Uwazam,
>>ze to bardzo dobre rozwiazanie, jesli np. piecze sie sam spod, a nadzienie
>>juz nie.
>
>
> Powiem szczerze, że nic nie rozumiem. Jak to działa dokładnie?
Moze sie zle wyrazilam, nie dno jest wyjmowane, ale obrecz - sie odpina
i 'uwalnia' ciasto ;)
mojra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |