Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Galaretka z porzeczek?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Galaretka z porzeczek?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 13


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-07-04 16:42:56

Temat: Galaretka z porzeczek?
Od: "ja" <z...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy ktoś wie jak zrobić.
mam taką wyciskarkę do owoców, oddziela miąższ od pestek i skórek.
Wiem że robi się pyszną galaretkę z porzeczek, agrestu itp.
Ale moje pytanie: czy gotować owoce przed wyciskaniem czy raczej nie,
czy wczesniej owoce zasypać cukrem czy czy sok po wyciśnięciu
Jakie proporcje cukru do owoców
proszę praktyków o odzew

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-07-04 16:51:32

Temat: Re: Galaretka z porzeczek?
Od: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora



> Czy ktoś wie jak zrobić.
> mam taką wyciskarkę do owoców, oddziela miąższ od pestek i skórek.
> Wiem że robi się pyszną galaretkę z porzeczek, agrestu itp.
> Ale moje pytanie: czy gotować owoce przed wyciskaniem czy raczej nie,
> czy wczesniej owoce zasypać cukrem czy czy sok po wyciśnięciu
> Jakie proporcje cukru do owoców
> proszę praktyków o odzew


galaretka z czarnej/czerwonej porzeczki:
wrzucić porzeczki do sokowirówki, zmieszać sok w proporcji 1:1 z cukrem, i
gotowe :-)
Nie trzeba tego gotować.

Pozdrawiam

Monika - Ja juz jestem po manewrach porzeczkowych, teraz dryluję wiśnie :-)









› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-07-06 08:05:00

Temat: Re: Galaretka z porzeczek?
Od: "Beatka" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:468bcfc1@news.home.net.pl...
> galaretka z czarnej/czerwonej porzeczki:
> wrzucić porzeczki do sokowirówki, zmieszać sok w proporcji 1:1 z cukrem, i
> gotowe :-)
> Nie trzeba tego gotować.
>


Tylko co ? zakręcić słoik i już gotowe? Naprawdę się nie zepsuje? Pytam, bo
bardzo kusząco brzmi to nie- pasteryzowanie.

Beatka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-07-06 08:16:51

Temat: Re: Galaretka z porzeczek?
Od: "ja" <z...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> sokowirówki, zmieszać sok w proporcji 1:1 z cukrem, i
> > gotowe :-)
> > Nie trzeba tego gotować.
> >
>
>
> Tylko co ? zakręcić słoik i już gotowe? Naprawdę się nie zepsuje? Pytam, bo
> bardzo kusząco brzmi to nie- pasteryzowanie.

Tez mnie to nurtuje
chyba trzeba dac duzo cukru-kilko na kilo
jeżeli mniej to trzeba pasteryzować.
Albo żelfix-tam jest jaliś konserwant i cukru trzeba mniej.


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-07-06 08:35:51

Temat: Re: Galaretka z porzeczek?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Beatka" <b...@p...onet.pl> wrote in message
news:f6ktj5$o3u$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
> news:468bcfc1@news.home.net.pl...
> > galaretka z czarnej/czerwonej porzeczki:
> > wrzucić porzeczki do sokowirówki, zmieszać sok w proporcji 1:1 z cukrem,
i
> > gotowe :-)
> > Nie trzeba tego gotować.
> >
>
>
> Tylko co ? zakręcić słoik i już gotowe? Naprawdę się nie zepsuje? Pytam,
bo
> bardzo kusząco brzmi to nie- pasteryzowanie.
>
> Beatka

Naprawdę można. Ale słoiki, zakrętki, pokrywki, gumki muszą być
wyparzone lub wydezynfekowane chemicznie - wymoczone w roztworze chloraminy
lub metabisulfatu sodu i wypłukane przegotowaną wodą...
Porzeczki podobnie jak np. jabłka mają bardzo dużo pektyn i łatwo
żelują.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-07-06 08:36:25

Temat: Re: Galaretka z porzeczek?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"ja" <z...@o...pl> wrote in message
news:6cb9.00000044.468dfa73@newsgate.onet.pl...
> >
> > sokowirówki, zmieszać sok w proporcji 1:1 z cukrem, i
> > > gotowe :-)
> > > Nie trzeba tego gotować.
> > >
> >
> >
> > Tylko co ? zakręcić słoik i już gotowe? Naprawdę się nie zepsuje? Pytam,
bo
> > bardzo kusząco brzmi to nie- pasteryzowanie.
>
> Tez mnie to nurtuje
> chyba trzeba dac duzo cukru-kilko na kilo
> jeżeli mniej to trzeba pasteryzować.
> Albo żelfix-tam jest jaliś konserwant i cukru trzeba mniej.

Albo cukier żelujący.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-07-06 17:19:38

Temat: Re: Galaretka z porzeczek?
Od: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora


> > galaretka z czarnej/czerwonej porzeczki:
> > wrzucić porzeczki do sokowirówki, zmieszać sok w proporcji 1:1 z cukrem,
i
> > gotowe :-)
> > Nie trzeba tego gotować.
> >
>
>
> Tylko co ? zakręcić słoik i już gotowe? Naprawdę się nie zepsuje? Pytam,
bo
> bardzo kusząco brzmi to nie- pasteryzowanie.
>
> Beatka
>
>

Naprawde , nie trzeba gotować - robiłam tak nie raz
Robiła też tak moja mama i babcia :-)

Pozdrawiam

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-07-06 17:23:11

Temat: Re: Galaretka z porzeczek?
Od: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> > sokowirówki, zmieszać sok w proporcji 1:1 z cukrem, i
> > > gotowe :-)
> > > Nie trzeba tego gotować.
> > >
> >
> >
> > Tylko co ? zakręcić słoik i już gotowe? Naprawdę się nie zepsuje? Pytam,
bo
> > bardzo kusząco brzmi to nie- pasteryzowanie.
>
> Tez mnie to nurtuje
> chyba trzeba dac duzo cukru-kilko na kilo
> jeżeli mniej to trzeba pasteryzować.
> Albo żelfix-tam jest jaliś konserwant i cukru trzeba mniej.
>


No tak napisałam- sok w proporcji do cukru 1:1 (1kg soku + 1 kg cukru)
Żadne żelfix'y, zmieszaj sok z cukrem w tej proporcji i zostaw na jakiś czas
zobaczysz , wychodzi odlotowa galaretka.
Takie sztuczki nie wychodzą z białą porzeczką

Pozdrawiam

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-07-06 20:22:36

Temat: Re: Galaretka z porzeczek?
Od: "ja" <z...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

>> >
>
> Naprawde , nie trzeba gotować - robiłam tak nie raz
> Robiła też tak moja mama i babcia :-)
>
KALORIE!!!!

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-07-06 20:44:50

Temat: Re: Galaretka z porzeczek?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"ja" <z...@o...pl> wrote in message
news:3165.00000049.468ea48b@newsgate.onet.pl...
> >> >
> >
> > Naprawde , nie trzeba gotować - robiłam tak nie raz
> > Robiła też tak moja mama i babcia :-)
> >
> KALORIE!!!!

Dawniej, gdy kalorii nie było - kobiety nie miały stresów - bo też ich nie
było.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

przepisy bezmleczne
emalia katalityczna
Chleb...
Nalewka wiśniowa
KREMÓWKI BURACZANE W SOSIE ESBECKIM

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »