« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-07-04 16:42:56
Temat: Galaretka z porzeczek?Czy ktoś wie jak zrobić.
mam taką wyciskarkę do owoców, oddziela miąższ od pestek i skórek.
Wiem że robi się pyszną galaretkę z porzeczek, agrestu itp.
Ale moje pytanie: czy gotować owoce przed wyciskaniem czy raczej nie,
czy wczesniej owoce zasypać cukrem czy czy sok po wyciśnięciu
Jakie proporcje cukru do owoców
proszę praktyków o odzew
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-07-04 16:51:32
Temat: Re: Galaretka z porzeczek?
> Czy ktoś wie jak zrobić.
> mam taką wyciskarkę do owoców, oddziela miąższ od pestek i skórek.
> Wiem że robi się pyszną galaretkę z porzeczek, agrestu itp.
> Ale moje pytanie: czy gotować owoce przed wyciskaniem czy raczej nie,
> czy wczesniej owoce zasypać cukrem czy czy sok po wyciśnięciu
> Jakie proporcje cukru do owoców
> proszę praktyków o odzew
galaretka z czarnej/czerwonej porzeczki:
wrzucić porzeczki do sokowirówki, zmieszać sok w proporcji 1:1 z cukrem, i
gotowe :-)
Nie trzeba tego gotować.
Pozdrawiam
Monika - Ja juz jestem po manewrach porzeczkowych, teraz dryluję wiśnie :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-07-06 08:05:00
Temat: Re: Galaretka z porzeczek?
Użytkownik "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:468bcfc1@news.home.net.pl...
> galaretka z czarnej/czerwonej porzeczki:
> wrzucić porzeczki do sokowirówki, zmieszać sok w proporcji 1:1 z cukrem, i
> gotowe :-)
> Nie trzeba tego gotować.
>
Tylko co ? zakręcić słoik i już gotowe? Naprawdę się nie zepsuje? Pytam, bo
bardzo kusząco brzmi to nie- pasteryzowanie.
Beatka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-07-06 08:16:51
Temat: Re: Galaretka z porzeczek?>
> sokowirówki, zmieszać sok w proporcji 1:1 z cukrem, i
> > gotowe :-)
> > Nie trzeba tego gotować.
> >
>
>
> Tylko co ? zakręcić słoik i już gotowe? Naprawdę się nie zepsuje? Pytam, bo
> bardzo kusząco brzmi to nie- pasteryzowanie.
Tez mnie to nurtuje
chyba trzeba dac duzo cukru-kilko na kilo
jeżeli mniej to trzeba pasteryzować.
Albo żelfix-tam jest jaliś konserwant i cukru trzeba mniej.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-07-06 08:35:51
Temat: Re: Galaretka z porzeczek?
"Beatka" <b...@p...onet.pl> wrote in message
news:f6ktj5$o3u$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
> news:468bcfc1@news.home.net.pl...
> > galaretka z czarnej/czerwonej porzeczki:
> > wrzucić porzeczki do sokowirówki, zmieszać sok w proporcji 1:1 z cukrem,
i
> > gotowe :-)
> > Nie trzeba tego gotować.
> >
>
>
> Tylko co ? zakręcić słoik i już gotowe? Naprawdę się nie zepsuje? Pytam,
bo
> bardzo kusząco brzmi to nie- pasteryzowanie.
>
> Beatka
Naprawdę można. Ale słoiki, zakrętki, pokrywki, gumki muszą być
wyparzone lub wydezynfekowane chemicznie - wymoczone w roztworze chloraminy
lub metabisulfatu sodu i wypłukane przegotowaną wodą...
Porzeczki podobnie jak np. jabłka mają bardzo dużo pektyn i łatwo
żelują.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-07-06 08:36:25
Temat: Re: Galaretka z porzeczek?
"ja" <z...@o...pl> wrote in message
news:6cb9.00000044.468dfa73@newsgate.onet.pl...
> >
> > sokowirówki, zmieszać sok w proporcji 1:1 z cukrem, i
> > > gotowe :-)
> > > Nie trzeba tego gotować.
> > >
> >
> >
> > Tylko co ? zakręcić słoik i już gotowe? Naprawdę się nie zepsuje? Pytam,
bo
> > bardzo kusząco brzmi to nie- pasteryzowanie.
>
> Tez mnie to nurtuje
> chyba trzeba dac duzo cukru-kilko na kilo
> jeżeli mniej to trzeba pasteryzować.
> Albo żelfix-tam jest jaliś konserwant i cukru trzeba mniej.
Albo cukier żelujący.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-07-06 17:19:38
Temat: Re: Galaretka z porzeczek?
> > galaretka z czarnej/czerwonej porzeczki:
> > wrzucić porzeczki do sokowirówki, zmieszać sok w proporcji 1:1 z cukrem,
i
> > gotowe :-)
> > Nie trzeba tego gotować.
> >
>
>
> Tylko co ? zakręcić słoik i już gotowe? Naprawdę się nie zepsuje? Pytam,
bo
> bardzo kusząco brzmi to nie- pasteryzowanie.
>
> Beatka
>
>
Naprawde , nie trzeba gotować - robiłam tak nie raz
Robiła też tak moja mama i babcia :-)
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-07-06 17:23:11
Temat: Re: Galaretka z porzeczek?> > sokowirówki, zmieszać sok w proporcji 1:1 z cukrem, i
> > > gotowe :-)
> > > Nie trzeba tego gotować.
> > >
> >
> >
> > Tylko co ? zakręcić słoik i już gotowe? Naprawdę się nie zepsuje? Pytam,
bo
> > bardzo kusząco brzmi to nie- pasteryzowanie.
>
> Tez mnie to nurtuje
> chyba trzeba dac duzo cukru-kilko na kilo
> jeżeli mniej to trzeba pasteryzować.
> Albo żelfix-tam jest jaliś konserwant i cukru trzeba mniej.
>
No tak napisałam- sok w proporcji do cukru 1:1 (1kg soku + 1 kg cukru)
Żadne żelfix'y, zmieszaj sok z cukrem w tej proporcji i zostaw na jakiś czas
zobaczysz , wychodzi odlotowa galaretka.
Takie sztuczki nie wychodzą z białą porzeczką
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-07-06 20:22:36
Temat: Re: Galaretka z porzeczek?>> >
>
> Naprawde , nie trzeba gotować - robiłam tak nie raz
> Robiła też tak moja mama i babcia :-)
>
KALORIE!!!!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-07-06 20:44:50
Temat: Re: Galaretka z porzeczek?
"ja" <z...@o...pl> wrote in message
news:3165.00000049.468ea48b@newsgate.onet.pl...
> >> >
> >
> > Naprawde , nie trzeba gotować - robiłam tak nie raz
> > Robiła też tak moja mama i babcia :-)
> >
> KALORIE!!!!
Dawniej, gdy kalorii nie było - kobiety nie miały stresów - bo też ich nie
było.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |