Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Aniela Stolarz" <a...@g...SKASUJ-TO.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Gdzie kupić normalne masło?
Date: Mon, 24 Mar 2008 10:14:15 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 40
Message-ID: <fs7utn$79m$1@inews.gazeta.pl>
References: <fk09d5$5ml$1@news.dialog.net.pl>
<7...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: localhost
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1206353655 7478 172.20.26.233 (24 Mar 2008 10:14:15 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 24 Mar 2008 10:14:15 +0000 (UTC)
X-User: ani65
X-Forwarded-For: 195.82.161.205
X-Remote-IP: localhost
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:60705
Ukryj nagłówki
Jan <k...@p...com> napisał(a):
> Leszek pisze m.in.:
>
> > Robiłem tak masło jakieś 40 - 50 lat temu. Wspominam to jako największy
> > koszmar z dzieciństwa :(
> >
> > Nie jest to prosta sprawa. Śmietana musi być odpowiednio "stara" i mieć
> > właściwą temperaturę.
>
> Dlatego pytam, kto to robi - sam nie robiłem,
> ale widziałem, jak robiono. Widziałem też
> wyrabianie masła przy użyciu przyrządu
> zmechanizowanego, mianowicie wirnikowej pralki
> "frania". W moich obecnych warunkach nie mam
> możliwości kupienia śmietany prosto od krowy,
> czyli od rolnika. Nie chciałbym eksperymentować
> ze śmietaną sklepową. Ale z głosów tu nadesłanych
> wynika, że nie ma innej drogi, jak produkcja
> samodzielna. Jeden z dyskutantów oferuje
> masło z okresem trwałości 21 dni. Czy to
> dowodzi stosowania jakichś środków wydłużających
> trwałość?
>
> Pozdrawiam,
>
> Jan
Ja robię czasem masło ze śmietany w butelkach 30% mikserem. Ale z tą
śmietaną też różnie bywa, czasem jest dobra a czasem nie. Ale masło dość
dobre.
>
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|