Data: 2009-01-10 22:42:42
Temat: Re: Goji ?
Od: tomek wilicki <t...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Aicha wrote:
> Użytkownik "tomek wilicki" napisał:
>
>> większą zawartość witaminy C niż kapusta i cebula mają np
>> mandarynki - zdaje się, że 10 krotnie większą. Inne cytrusy
>> podobnie.
>
> Chodzi głównie o kapustę kiszoną:
> http://www.sfd.pl/Troche_o_kapu%C5%9Bcie_kiszonej-t1
87454.html
>
dalej chyba 5 krotnie mniej witaminy C niż w cytrusach. Kiszona kapusta ma
jedną zaletę - jeśli była ugniatana brudnymi nogami, ma bardzo dużo
witaminy B12 :D
>> Minerałów też w kapuście i cebuli raczej nie ma.
>
> Co Ty wiesz o cebuli...
> http://www.abcgospodyni.pl/cebula.html
>
pierwszy link z brzegu:
http://www.onions-usa.org/about/nutrition.php
a tu dokładniej, tylko nie chce się dogrywać - serwer im czasem nawala
http://www.nutritiondata.com/facts/vegetables-and-ve
getable-products/2501/2
Czego jak czego, ale minerałów to ona nie ma za wiele. W zasadzie sama woda
i jakieś olejki eteryczne (być może nawet cenne, nie przeczę, ale minerały
to nie są). Gdybym chciał dostarczyć sobie z cebuli taką ilość witaminy C
jaką dziennie wchłaniam z cytrusów i soków owocowych, musiałbym zjeść jej
5 - 10 kg.
--
. Wegetarianizm i Ekologia - http://www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P
|