Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Golabki po Gorlicku

Grupy

Szukaj w grupach

 

Golabki po Gorlicku

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-07-17 09:32:53

Temat: Golabki po Gorlicku
Od: monika <m...@h...umcs.lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

Potrzebuje przepisu na golabki po Gorlicku, chyba sa to golabki z
kapusta siekana
ale pewna nie jestem za przepis dziekuje z gory

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-07-17 13:58:04

Temat: Re: Golabki po Gorlicku
Od: a...@p...com.pl (Anna Pawłowska-Pojawa) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: "Janusz Czapski"
To znaczy jak? Farsz (jaki by on nie był) zawinięty jest w siekaną
kapustę???????

Chyba kiedyś Makłowicz coś takiego prezentował.... Po prostu się robi takie
kotlety/zrazy z mielonego mięsa plus ryz/kasza plus posiekana kapusta. Ma to
też nazwę gołąbki dla leniwych.... Niezłe są.

Pozdarwiam,
Anka P. (bardzo głodna, bo probuje schudnąć...)


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-17 13:58:50

Temat: Re: Golabki po Gorlicku
Od: "Janusz Czapski" <j...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "monika" <m...@h...umcs.lublin.pl> napisał w wiadomości
news:3D3539C4.99041EF5@hermes.umcs.lublin.pl...
> Potrzebuje przepisu na golabki po Gorlicku, chyba sa to golabki z
> kapusta siekana

To znaczy jak? Farsz (jaki by on nie był) zawinięty jest w siekaną
kapustę???????
Jestem szczerze zainteresowany technologią zawijania! :-)
A może siekana kapusta jako farsz zawinięty w liść kapusty? Kapusta w
kapuście? No to może racjonalizatorsko bez pracochlonnego siekania do całej
kapuścianej głowy sie dobrać???
Czy tez raczej chodzi o taki drób nazywany gołębiami podawany z kapustą ,
byc moze i siekaną????Pozdrawiam :-)
Janusz zaciekawiony ogromnie!



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-17 14:32:48

Temat: Re: Golabki po Gorlicku
Od: "slonko" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Chyba kiedyś Makłowicz coś takiego prezentował.... Po prostu się robi
takie
> kotlety/zrazy z mielonego mięsa plus ryz/kasza plus posiekana kapusta. Ma
to
> też nazwę gołąbki dla leniwych.... Niezłe są.
>
Ja bym prosila o przepis na te golabki dla leniwych. Pamietam z grubsza
program, ale przepisu nie zanotowalam.

Pozdr.
Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-17 14:37:50

Temat: Re: Golabki po Gorlicku
Od: a...@p...com.pl (Anna Pawłowska-Pojawa) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: "slonko" <s...@w...pl>
>
Ja bym prosila o przepis na te golabki dla leniwych. Pamietam z grubsza
program, ale przepisu nie zanotowalam.

Pozdr.
Magda

Ups, ale mnie zgasiłas. Program pamiętam mneij więcej, a przepisu chyba nie
zapisywałam. Sprawdzę jeszcze w domu.
Prwdopodobnie robi się to jak kotlety mielone - tzn. mięso, przyprawy,
ryżyk, jakieś jajko. I dotego drobno pociachana kapusta biala - tak żeby się
to udało pozlepiać. Mniej więcej tak też robi moja teściowa, choć jest z
Mazur, a nie z Gorlic.... A za przepisem popatrzę, moze jednak....

Pozdr,
Anka P.




--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-17 17:58:34

Temat: Re: Golabki po Gorlicku
Od: "Malina" <m...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora


>
>
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
> A moze to chpodzi o nazywane u mnie w domu gołąbki po staropolsku?
Mięso mielone przyprawiamy i przygotowujemy jak na kotlety mielone i robimy
małe klopsiki, kapustę szatkujemy i kładziemy w dużym garnku najpierw
warstwę kapusty potem mięso i tak dalej. Podlewamy wywarem, bulionem lub
zalewamy wodą dodając sól czy też jarzynkę. Gotujemy do miękkości i na
koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mozna też "zaklepać" śmietaną
wymieszaną z mąką. Pycha!!!!!!
Polecam
Pozdrawiam
Malina


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-17 18:35:32

Temat: Re: Golabki po Gorlicku
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On 17 Jul 2002 15:58:04 +0200, a...@p...com.pl (Anna
Paw?owska-Pojawa) wrote:

>
>----- Original Message -----
>From: "Janusz Czapski"
>To znaczy jak? Farsz (jaki by on nie by?) zawini?ty jest w siekan?
>kapust????????
>
>Chyba kiedy? Mak?owicz co? takiego prezentowa?.... Po prostu si? robi takie
>kotlety/zrazy z mielonego mi?sa plus ryz/kasza plus posiekana kapusta. Ma to
>te? nazw? go??bki dla leniwych.... Niez?e s?.
>
>Pozdarwiam,
>Anka P. (bardzo g?odna, bo probuje schudn??...)


to ja to wymyslilam dawno temu..tzn zerznelam od znajomej w
Holandii...

Trys
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-17 18:36:56

Temat: Re: Golabki po Gorlicku
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> A moze to chpodzi o nazywane u mnie w domu gołąbki po staropolsku?
>Mięso mielone przyprawiamy i przygotowujemy jak na kotlety mielone i robimy
>małe klopsiki, kapustę szatkujemy i kładziemy w dużym garnku najpierw
>warstwę kapusty potem mięso i tak dalej. Podlewamy wywarem, bulionem lub
>zalewamy wodą dodając sól czy też jarzynkę. Gotujemy do miękkości i na
>koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mozna też "zaklepać" śmietaną
>wymieszaną z mąką. Pycha!!!!!!
>Polecam
>Pozdrawiam
>Malina
>

ja dorzucam, dla fantazji, troche startej marchewki oraz pomidory
takie nieco nadgryzione zebem czasu (JUZ nie salatkowe...)

Trys
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-18 11:41:01

Temat: Re: Golabki po Gorlicku
Od: "Biesiek" <B...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Hej ))

Kiedys Mechcia podawala taki przepis. Chyba to nazwala "oszukane golabki".
Szybko sie robi i sa pyyyyszne ))
Wielkie uklony w strone Mechci :-))
Basia





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-18 12:28:52

Temat: Re: Golabki po Gorlicku [P]
Od: "slonko" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Kiedys Mechcia podawala taki przepis. Chyba to nazwala "oszukane golabki".
> Szybko sie robi i sa pyyyyszne ))
> Wielkie uklony w strone Mechci :-))
> Basia
>
>
Znalazlam w archiwum, wiec zacytuje raz jeszcze:

> 1/2 kg mielonego miesa
> 1/2 glowki sredniej bialej kapusty
> 4 jajka
> 6 lyzek kaszy manny
> 1 torebka ugotowanego na poltwardo ryzu
> bulka tarta
> 1 cebula
> sol, pieprz


> kapuste poszatkowac drobno jak na bigos, cebule pokroic w
> kposteczke-zesmazyc na zloto, dodac do miesa. dodac ryz, jaja, kasze,
> posolic, popieprzyc, mozna dodac vegety jak ktos lubi zamaist soli.
> uformowac z masy kotlety-troche wieksze niz mielone, obtoczyc delikatnie w
> bulce i obsmazyc na zloty kolor z dwoch stron.
> tak podsmazone "kotlety" wkladamy do naczynia zaroodpornego lub brytwanny,
> zalewamy sosem pomidorowym (tutaj sos przyrzadzamy wedlug upodoban),
> pieczemy pod przykryciem w piekarniku ok. 1,5 h.
> z takiej proporcji otrzymamy ok. 20 oszukanych golabkow.

> polecam, jadlam, sa pyszne
> MechaGodzilla

i sos:

> Sos pomidorowy
>
> ketchup1 słoik (200ml)
> koncentrat pomidorowy 1 słoik (200 ml)
> woda 1l
> kostka rosołowa 3szt
> Wszystko razem wymieszać i żagotować. Polewać nim gołąbki odwrotne
>
> Mechcia ryzykuj i rób - one muszą wyjść
>
> Maja Więckowska



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

sosy do mies___skad przepisy?
makaron "con broccoli" [P]
pomidory bez skórki-jak?
Kalkulator nie tylko kaloryczny
program do projektowania

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »