| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-07-17 09:32:53
Temat: Golabki po GorlickuPotrzebuje przepisu na golabki po Gorlicku, chyba sa to golabki z
kapusta siekana
ale pewna nie jestem za przepis dziekuje z gory
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-07-17 13:58:04
Temat: Re: Golabki po Gorlicku
----- Original Message -----
From: "Janusz Czapski"
To znaczy jak? Farsz (jaki by on nie był) zawinięty jest w siekaną
kapustę???????
Chyba kiedyś Makłowicz coś takiego prezentował.... Po prostu się robi takie
kotlety/zrazy z mielonego mięsa plus ryz/kasza plus posiekana kapusta. Ma to
też nazwę gołąbki dla leniwych.... Niezłe są.
Pozdarwiam,
Anka P. (bardzo głodna, bo probuje schudnąć...)
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-17 13:58:50
Temat: Re: Golabki po Gorlicku
Użytkownik "monika" <m...@h...umcs.lublin.pl> napisał w wiadomości
news:3D3539C4.99041EF5@hermes.umcs.lublin.pl...
> Potrzebuje przepisu na golabki po Gorlicku, chyba sa to golabki z
> kapusta siekana
To znaczy jak? Farsz (jaki by on nie był) zawinięty jest w siekaną
kapustę???????
Jestem szczerze zainteresowany technologią zawijania! :-)
A może siekana kapusta jako farsz zawinięty w liść kapusty? Kapusta w
kapuście? No to może racjonalizatorsko bez pracochlonnego siekania do całej
kapuścianej głowy sie dobrać???
Czy tez raczej chodzi o taki drób nazywany gołębiami podawany z kapustą ,
byc moze i siekaną????Pozdrawiam :-)
Janusz zaciekawiony ogromnie!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-17 14:32:48
Temat: Re: Golabki po Gorlicku> Chyba kiedyś Makłowicz coś takiego prezentował.... Po prostu się robi
takie
> kotlety/zrazy z mielonego mięsa plus ryz/kasza plus posiekana kapusta. Ma
to
> też nazwę gołąbki dla leniwych.... Niezłe są.
>
Ja bym prosila o przepis na te golabki dla leniwych. Pamietam z grubsza
program, ale przepisu nie zanotowalam.
Pozdr.
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-17 14:37:50
Temat: Re: Golabki po Gorlicku
----- Original Message -----
From: "slonko" <s...@w...pl>
>
Ja bym prosila o przepis na te golabki dla leniwych. Pamietam z grubsza
program, ale przepisu nie zanotowalam.
Pozdr.
Magda
Ups, ale mnie zgasiłas. Program pamiętam mneij więcej, a przepisu chyba nie
zapisywałam. Sprawdzę jeszcze w domu.
Prwdopodobnie robi się to jak kotlety mielone - tzn. mięso, przyprawy,
ryżyk, jakieś jajko. I dotego drobno pociachana kapusta biala - tak żeby się
to udało pozlepiać. Mniej więcej tak też robi moja teściowa, choć jest z
Mazur, a nie z Gorlic.... A za przepisem popatrzę, moze jednak....
Pozdr,
Anka P.
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-17 17:58:34
Temat: Re: Golabki po Gorlicku
>
>
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
> A moze to chpodzi o nazywane u mnie w domu gołąbki po staropolsku?
Mięso mielone przyprawiamy i przygotowujemy jak na kotlety mielone i robimy
małe klopsiki, kapustę szatkujemy i kładziemy w dużym garnku najpierw
warstwę kapusty potem mięso i tak dalej. Podlewamy wywarem, bulionem lub
zalewamy wodą dodając sól czy też jarzynkę. Gotujemy do miękkości i na
koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mozna też "zaklepać" śmietaną
wymieszaną z mąką. Pycha!!!!!!
Polecam
Pozdrawiam
Malina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-17 18:35:32
Temat: Re: Golabki po GorlickuOn 17 Jul 2002 15:58:04 +0200, a...@p...com.pl (Anna
Paw?owska-Pojawa) wrote:
>
>----- Original Message -----
>From: "Janusz Czapski"
>To znaczy jak? Farsz (jaki by on nie by?) zawini?ty jest w siekan?
>kapust????????
>
>Chyba kiedy? Mak?owicz co? takiego prezentowa?.... Po prostu si? robi takie
>kotlety/zrazy z mielonego mi?sa plus ryz/kasza plus posiekana kapusta. Ma to
>te? nazw? go??bki dla leniwych.... Niez?e s?.
>
>Pozdarwiam,
>Anka P. (bardzo g?odna, bo probuje schudn??...)
to ja to wymyslilam dawno temu..tzn zerznelam od znajomej w
Holandii...
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-17 18:36:56
Temat: Re: Golabki po Gorlicku
>> A moze to chpodzi o nazywane u mnie w domu gołąbki po staropolsku?
>Mięso mielone przyprawiamy i przygotowujemy jak na kotlety mielone i robimy
>małe klopsiki, kapustę szatkujemy i kładziemy w dużym garnku najpierw
>warstwę kapusty potem mięso i tak dalej. Podlewamy wywarem, bulionem lub
>zalewamy wodą dodając sól czy też jarzynkę. Gotujemy do miękkości i na
>koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mozna też "zaklepać" śmietaną
>wymieszaną z mąką. Pycha!!!!!!
>Polecam
>Pozdrawiam
>Malina
>
ja dorzucam, dla fantazji, troche startej marchewki oraz pomidory
takie nieco nadgryzione zebem czasu (JUZ nie salatkowe...)
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-18 11:41:01
Temat: Re: Golabki po GorlickuHej ))
Kiedys Mechcia podawala taki przepis. Chyba to nazwala "oszukane golabki".
Szybko sie robi i sa pyyyyszne ))
Wielkie uklony w strone Mechci :-))
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-18 12:28:52
Temat: Re: Golabki po Gorlicku [P]> Kiedys Mechcia podawala taki przepis. Chyba to nazwala "oszukane golabki".
> Szybko sie robi i sa pyyyyszne ))
> Wielkie uklony w strone Mechci :-))
> Basia
>
>
Znalazlam w archiwum, wiec zacytuje raz jeszcze:
> 1/2 kg mielonego miesa
> 1/2 glowki sredniej bialej kapusty
> 4 jajka
> 6 lyzek kaszy manny
> 1 torebka ugotowanego na poltwardo ryzu
> bulka tarta
> 1 cebula
> sol, pieprz
> kapuste poszatkowac drobno jak na bigos, cebule pokroic w
> kposteczke-zesmazyc na zloto, dodac do miesa. dodac ryz, jaja, kasze,
> posolic, popieprzyc, mozna dodac vegety jak ktos lubi zamaist soli.
> uformowac z masy kotlety-troche wieksze niz mielone, obtoczyc delikatnie w
> bulce i obsmazyc na zloty kolor z dwoch stron.
> tak podsmazone "kotlety" wkladamy do naczynia zaroodpornego lub brytwanny,
> zalewamy sosem pomidorowym (tutaj sos przyrzadzamy wedlug upodoban),
> pieczemy pod przykryciem w piekarniku ok. 1,5 h.
> z takiej proporcji otrzymamy ok. 20 oszukanych golabkow.
> polecam, jadlam, sa pyszne
> MechaGodzilla
i sos:
> Sos pomidorowy
>
> ketchup1 słoik (200ml)
> koncentrat pomidorowy 1 słoik (200 ml)
> woda 1l
> kostka rosołowa 3szt
> Wszystko razem wymieszać i żagotować. Polewać nim gołąbki odwrotne
>
> Mechcia ryzykuj i rób - one muszą wyjść
>
> Maja Więckowska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |