| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-07-17 06:33:11
Temat: pomidory bez skórki-jak?Proszę o pomoc ,jak wiecie sezon pomidorowy w pełni,przynajmniej u mnie:))
Sałatki z pomidora znudziły mi sie a przecierow mam juz sporo,narobionyh na
zime.Jest bardzo duzo przepisów, w ktorych zawarte sa jako składnik pomidory
bez skórki wiec prosze o pomoc jak cos takiego zrobic?czy dodajecie jakies
przyprawy i jakie?
z góry serdeczne dzieki(cicha wielbicielka grupy)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-07-17 07:12:26
Temat: Re: pomidory bez skórki-jak?Pomidory trzeba sparzyć - wtedy skórka ładnie odchodzi. Przedtem można
skórkę nacięć na krzyż - będzie jeszcze lepiej.
A parzy się pomidory zanurzając na chwilę we wrzątku.
Jeżeli robię zupę - to umyte pomidory zanurzam właśnie w zupie - wyławiam,
obieram, kroję i wrzucam z powrotem ...
--
Joanna
J...@e...pl
Użytkownik <r...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:727a.0000140b.3d350fa6@newsgate.onet.pl...
> Proszę o pomoc ,jak wiecie sezon pomidorowy w pełni,przynajmniej u mnie:))
> Sałatki z pomidora znudziły mi sie a przecierow mam juz sporo,narobionyh
na
> zime.Jest bardzo duzo przepisów, w ktorych zawarte sa jako składnik
pomidory
> bez skórki wiec prosze o pomoc jak cos takiego zrobic?czy dodajecie jakies
> przyprawy i jakie?
>
> z góry serdeczne dzieki(cicha wielbicielka grupy)
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-17 07:13:04
Temat: Re: pomidory bez skórki-jak?> Proszę o pomoc ,jak wiecie sezon pomidorowy w pełni,przynajmniej u mnie:))
> Sałatki z pomidora znudziły mi sie a przecierow mam juz sporo,narobionyh na
> zime.Jest bardzo duzo przepisów, w ktorych zawarte sa jako składnik pomidory
> bez skórki wiec prosze o pomoc jak cos takiego zrobic?czy dodajecie jakies
> przyprawy i jakie?
>
> z góry serdeczne dzieki(cicha wielbicielka grupy)
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
dodam ze one maja byc do słoików na zime,nie chec kupować gotowych jak zrobie
sama to przynajmniej wiem co jem:))
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-17 07:31:47
Temat: Re: pomidory bez skórki-jak?Joanna wrote:
> Pomidory trzeba sparzyć - wtedy skórka ładnie odchodzi. Przedtem można
> skórkę nacięć na krzyż - będzie jeszcze lepiej.
> A parzy się pomidory zanurzając na chwilę we wrzątku.
Ja wole polac wrzatkiem. Przy zanurzania wystraczy chwile prz4edobrzyc i
sa juz nieapetyczne, a przy polewaniu wrzatkiem, to widac, kiedy skorka
juz odejdzie (zreszta w kazdej chwili mozna sprawdzic).
Pozdrawiam,
robal.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-17 07:44:04
Temat: Re: pomidory bez skórki-jak?>
> dodam ze one maja byc do słoików na zime,nie chec kupować gotowych jak
zrobie
> sama to przynajmniej wiem co jem:))
>
Ja kiedys takie robilam. Pomidorki obieralam ze skorki za pomoca sparzenia,
potem upychalam w slojach i pasteryzowalam. Do zupki byly pyszne, prawie jak
swieze. Jedna wada, ze w odroznieniu od odparowanego koncentratu, tutaj
trzeba ze dwa sloiki uzyc od razu, zeby tych pomidorow bylo w potrawie duzo.
Pozdrawiam serdecznie (taki u nas zwyczaj ;))
AniaK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-17 07:47:54
Temat: Re: pomidory bez skórki-jak?
> > Proszę o pomoc ,jak wiecie sezon pomidorowy w pełni,przynajmniej u
mnie:))
> > Sałatki z pomidora znudziły mi sie a przecierow mam juz sporo,narobionyh
na
> > zime.Jest bardzo duzo przepisów, w ktorych zawarte sa jako składnik
pomidory
> > bez skórki wiec prosze o pomoc jak cos takiego zrobic?czy dodajecie
jakies
> > przyprawy i jakie?
> >
> > z góry serdeczne dzieki(cicha wielbicielka grupy)
> >
>> dodam ze one maja byc do słoików na zime,nie chec kupować gotowych jak
zrobie
> sama to przynajmniej wiem co jem:))
>
Tak właśnie myślałam, że o to pytasz :)) Najlepiej takie obrane ze skórki i
pokrojone w kostkę (potem i tak się je kroi) upchać do słoików i
zapasteryzować. Potem w zimie masz świeże pomidorki o smaku pomidorków, a
przypraw zawsze dopiero wtedy możesz dodać. Wygodniej się używa takich
naturalnych w smaku.
Pozdrawiam, Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |