Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!news.cyf-kr.edu.pl!agh.edu.pl
!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "slonko" <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Golabki po Gorlicku [P]
Date: Thu, 18 Jul 2002 14:28:52 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 47
Sender: s...@p...onet.pl@62.233.177.74
Message-ID: <ah6cci$fo5$1@news.onet.pl>
References: <3...@h...umcs.lublin.pl> <ah69da$8fi$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.233.177.74
X-Trace: news.onet.pl 1026995410 16133 62.233.177.74 (18 Jul 2002 12:30:10 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Jul 2002 12:30:10 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:117226
Ukryj nagłówki
> Kiedys Mechcia podawala taki przepis. Chyba to nazwala "oszukane golabki".
> Szybko sie robi i sa pyyyyszne ))
> Wielkie uklony w strone Mechci :-))
> Basia
>
>
Znalazlam w archiwum, wiec zacytuje raz jeszcze:
> 1/2 kg mielonego miesa
> 1/2 glowki sredniej bialej kapusty
> 4 jajka
> 6 lyzek kaszy manny
> 1 torebka ugotowanego na poltwardo ryzu
> bulka tarta
> 1 cebula
> sol, pieprz
> kapuste poszatkowac drobno jak na bigos, cebule pokroic w
> kposteczke-zesmazyc na zloto, dodac do miesa. dodac ryz, jaja, kasze,
> posolic, popieprzyc, mozna dodac vegety jak ktos lubi zamaist soli.
> uformowac z masy kotlety-troche wieksze niz mielone, obtoczyc delikatnie w
> bulce i obsmazyc na zloty kolor z dwoch stron.
> tak podsmazone "kotlety" wkladamy do naczynia zaroodpornego lub brytwanny,
> zalewamy sosem pomidorowym (tutaj sos przyrzadzamy wedlug upodoban),
> pieczemy pod przykryciem w piekarniku ok. 1,5 h.
> z takiej proporcji otrzymamy ok. 20 oszukanych golabkow.
> polecam, jadlam, sa pyszne
> MechaGodzilla
i sos:
> Sos pomidorowy
>
> ketchup1 słoik (200ml)
> koncentrat pomidorowy 1 słoik (200 ml)
> woda 1l
> kostka rosołowa 3szt
> Wszystko razem wymieszać i żagotować. Polewać nim gołąbki odwrotne
>
> Mechcia ryzykuj i rób - one muszą wyjść
>
> Maja Więckowska
|