Data: 2002-07-18 12:28:52
Temat: Re: Golabki po Gorlicku [P]
Od: "slonko" <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Kiedys Mechcia podawala taki przepis. Chyba to nazwala "oszukane golabki".
> Szybko sie robi i sa pyyyyszne ))
> Wielkie uklony w strone Mechci :-))
> Basia
>
>
Znalazlam w archiwum, wiec zacytuje raz jeszcze:
> 1/2 kg mielonego miesa
> 1/2 glowki sredniej bialej kapusty
> 4 jajka
> 6 lyzek kaszy manny
> 1 torebka ugotowanego na poltwardo ryzu
> bulka tarta
> 1 cebula
> sol, pieprz
> kapuste poszatkowac drobno jak na bigos, cebule pokroic w
> kposteczke-zesmazyc na zloto, dodac do miesa. dodac ryz, jaja, kasze,
> posolic, popieprzyc, mozna dodac vegety jak ktos lubi zamaist soli.
> uformowac z masy kotlety-troche wieksze niz mielone, obtoczyc delikatnie w
> bulce i obsmazyc na zloty kolor z dwoch stron.
> tak podsmazone "kotlety" wkladamy do naczynia zaroodpornego lub brytwanny,
> zalewamy sosem pomidorowym (tutaj sos przyrzadzamy wedlug upodoban),
> pieczemy pod przykryciem w piekarniku ok. 1,5 h.
> z takiej proporcji otrzymamy ok. 20 oszukanych golabkow.
> polecam, jadlam, sa pyszne
> MechaGodzilla
i sos:
> Sos pomidorowy
>
> ketchup1 słoik (200ml)
> koncentrat pomidorowy 1 słoik (200 ml)
> woda 1l
> kostka rosołowa 3szt
> Wszystko razem wymieszać i żagotować. Polewać nim gołąbki odwrotne
>
> Mechcia ryzykuj i rób - one muszą wyjść
>
> Maja Więckowska
|