Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Golonka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Golonka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-28 09:15:09

Temat: Golonka
Od: "wakowiec" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

poszukuje dobrego przepisu na golonkię z góry dziekuje
Pozdrawiam
r...@s...pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-09-28 09:31:37

Temat: Re: Golonka
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik wakowiec <w...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9p1f37$7uc$...@n...tpi.pl...
> poszukuje dobrego przepisu na golonkię z góry dziekuje
> Pozdrawiam
> r...@s...pl
>
>
błeeeeee, przepraszam, nie mogłam się powstrzymać ;-))

Mam nadzieje, że wybaczycie
Wknek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-28 09:34:15

Temat: Odp: Golonka
Od: "ulla" <u...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Wkn <w...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9p1g0n$fv9$...@n...tpi.pl...
> błeeeeee, przepraszam, nie mogłam się powstrzymać ;-))
>
> Mam nadzieje, że wybaczycie
> Wknek
>
no pięknie to nie wygląda - golonka znaczy, ale ja lubię ją ugotować tak z
dużą ilością warzyw i wyskubać z niej samo chude misko i zrobić przepyszne
galaretki, takie z groszkiem i jeszcze z pietruszką drobniutko pokrojoną.
mniam.
ula.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-28 09:48:13

Temat: Re: Golonka
Od: <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> poszukuje dobrego przepisu na golonkię z góry dziekuje
> Pozdrawiam
> r...@s...pl

Witam bardzo smacznie i nie mniej serdecznie
Oto przepis na najlepszą na świecie golonkę deliktaną o mocno aromatyczną:
http://www.mniammniam.pl/wieprzowina/wie6.html

Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego
Grzegorz Ostrowski: Gotowanie to sztuka!
www.mniammniam.pl
[---Smacnze Strony Internetu---]

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-28 11:30:44

Temat: Re: Golonka
Od: "Lilly was here" <M...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pewnie jest gdzieś w archiwum, ale dawno temu to było :)

Kupujesz golonkę ( albo dwie ) tak ok. 1 kg z kością.
W dużej brytfance rozgrzewasz smalec, obsmażasz na ostrym ogniu obie golonki
( do zbrązowienia skóry ). Wystudzasz, wycinasz kość ze środka, zawijasz w
coś ala rolada ( możesz do środka coś dodać -np. polędwiczkę wieprzową ).
Obwiązujesz mocną nicią i smażysz na tym smalcu na małym ogniu zalewając
całóść piwkiem i wrzucając do tego 2 drobno siekane cebule. Wyjmujesz mięso
z brytfanki, na jej dno układasz grubą warstwę kaopusty kiszonej ( sam oceń
jej kwaśność ), dorzucasz dwie marchewki utarte albo pokrojone w cienkie
talarki. Mieszasz, zalewasz bulionikiem, wrzucasz do tego parę grzybków i
śliwek suszonych, układasz na tym golonki, przykrywasz i pieczesz w
piekarniku do miękkości - od czasu do czasu uzupełniając odparowany bulion
( choć wda chyba będzie lepsza, bo bulion jest słony i kapusta też ).

I masz dwa w jednym - golonkę z przystawką - ziemniaków jako dodatek nie
polecam - będzie przecoież ok 50 dag mięcha na twarz plus kapusta.
Do tego dobre piwko i na deser jaegermeister na trawienie :)


--
Lilly was here


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-28 13:13:55

Temat: Re: Golonka
Od: kw <k...@a...wbc.lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

- kupujesz po 1 szt. malej golonki na glowe doroslego
mieszkanca
- oczyszczasz skore
- zalewasz w duzym garnku woda, dodajesz jedna marchewke,
1 pitruszke, jedna kostke rosolowa, 3 lyzki wegety, 1 lisc
lauruwy, 3 ziela angielskie, 1 cebule
- gotujesz to ok. 2-2,5 godz -- az mieso bedzie miekkie
- wyjmujesz golonki i przekladasz do brytwanki
- na golonki klade po plasterku masla i zaczynam pieczenie
- i co jakis czas / ok. co 15 min. / polewam dosc obwicie
piwem
- pieke ok. 1 godziny

- podaje z pieczonymi ziemniakami i jakas surowka ..... i
oczywiscie szklaneczka piwa - smacznego

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-28 16:05:47

Temat: Re: Golonka
Od: "Slavek Siegmund" <s...@s...ca> szukaj wiadomości tego autora

To przepisy publikowane na tej grupie:


GOLONKA PIECZONA

2 male golonki (okolo 1/2 kg kazda),
1 marchewka,
1 pietruszka,
1/2 selera,
1 cebula,
1/2 lyzeczki slodkiej papryki,
szczypta cukru.

Marynata:

4 dag soli,
2 g saletry,
2 g cukru (tylko w zimie),
2 g pieprzu,
2 g ziela angielskiego,
1 g kolendry,
1 duzy zabek czosnku,
1 lisc laurowy,
1-2 gozdziki,
szczypta tymianku,
kilka jagód jalowca.

Golonke oczyszczamy, opalamy i myjemy. Przyprawy do marynaty mielimy i
nacieramy nimi dokladnie golonki, po czym ukladamy w jak najmniejszym
kamiennym lub szklanym naczyniu. Wynosimy w chlodne miejsce na 24
godziny, zeby puscily sok. Gdyby soku bylo malo, nalezy dolac przestudzonej
przegotowanej wody i odstawic jeszcze na minimum 3 dni. Golonki nalezy
codziennie obracac. Przed przyrzadzeniem golonki wyjmujemy z zalewy,
oplukujemy z przypraw i gotujemy 20 minut w osolonym wrzatku. Dodajemy
obrane i oplukane warzywa, po czym gotujemy jeszcze 20 min.
Po tym czasie golonki wyjmujemy z wywaru, który nastepnie przecedzamy i
odparowujemy do ilosci ok. 150 ml.
Golonki ukladamy w brytfannie, posypujemy mielona papryka i polewamy
wywarem. Pieczemy okolo 15 minut w temp. 200 st. C.
***************************************************

GOLONKA PO SLASKU

2 golonki,
4 cebule,
4 lyz. smalcu,
1 szkl. jasnego piwa,
pieprz,
sól

Opalone nad ogniem, oskrobane i umyte golonki mocno natrzec sola. W duzym
rondlu rozgrzac smalec, zrumienic mieso z obu stron, dodac pokrojona w
plasterki cebule, chwile smazyc razem, po czym podlac woda i dusic pod
przykryciem ok 1˝ godz, od czasu do czasu skrapiajac piwem. Pod koniec
duszenia opruszyc mieso pieprzem.
***************************************************

Golonka po szeklersku:

2 golonki
150 g dobrze posiekanej cebuli
80 g smalcu
400 g smietany
30 g maki
1 zabek czosnku
papryka (w proszku)
kminek
sol, pieprz
koperek
1 kg kwaszonej kapusty

Rozgrzac smalec w rondlu, posolic golonki wrzucic do rondla i smazyc prze
pol godziny. Wyjac. W tym samym rondlu na tluszczu zarumienic cebule z
czosnkiem, papryka i kminkiem. Podlac woda i podgotowac przez kilka minut.
Wlozyc golonki, zalac woda, tak aby je przykryla i gotowac prze 40 minut.
Kapuste odcisnac, wlozyc do rondla i dusic az to wszystko zmieknie. Wyjac
golonki, zmieszac make i smietane, dodac do pkapusty, posypac koperkiem i
dusic przez kilka minut. Pokrajac golonki (na dwa, trzy kawalki), wlozyc
kapuste na polmiske, na gore polozyc golnki.
***************************************************




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-28 17:56:29

Temat: Re: Golonka
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> poszukuje dobrego przepisu na golonkię z góry dziekuje
Poszukaj w archiwum podanego przeze mnie przepisu, nie pożałujesz.
Pozdrawiam Jerzy



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-29 06:58:43

Temat: Re: Golonka
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"wakowiec" <w...@w...pl> wrote:

>poszukuje dobrego przepisu na golonkię z góry dziekuje
>

http://republika.pl/vincentv/index.html

AgataW.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pasta z makreli
sernik czarno-biały
Z akwarystyczną nutką - muszę zjeść ślimaki...
OT: Krakow - spotkanie
pytanie o ciasteczka ryżowe

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »