Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Groch - pilne

Grupy

Szukaj w grupach

 

Groch - pilne

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-09-17 11:59:12

Temat: Groch - pilne
Od: "firma" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam

Czy groch trzeba koniecznie zamoczyc, czy da sie ugotowac od razu z paczki ?

Pozdrawiam
Kuba

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-09-17 12:08:19

Temat: Re: Groch - pilne
Od: "eM eL" <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

firma <f...@w...pl> napisał(a):

> Witam
>
> Czy groch trzeba koniecznie zamoczyc, czy da sie ugotowac od razu z
paczki ?
>

Bez namoczenia bedzie sie raczej dlugo gotowal, ale moczenie nie jest
konieczne.

><eM eL><

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-17 12:09:54

Temat: Re: Groch - pilne
Od: "Dorota Kalinowska" <d...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "firma" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
news:kkA2d.287321$vG5.275611@news.chello.at...
> Witam
>
> Czy groch trzeba koniecznie zamoczyc, czy da sie ugotowac od razu z paczki
?
Zamoczyć trzeba tak czy inaczej, na sucho raczej go nie ugotujesz :)))
Przypuszczam, że miałeś na myśli dłuższe moczenie.
Ja do np. zupy grochowej to i owszem - moczę, ale do dania pn. kapusta z
grochem to już nie.

Pozdrawiam
Dorota



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-17 23:56:48

Temat: Re: Groch - pilne
Od: "Anna Sheridan" <o...@o...com.au> szukaj wiadomości tego autora

Witam
>
> Czy groch trzeba koniecznie zamoczyc, czy da sie ugotowac od razu z paczki
?
Szybkie gotowanie z paczki - ja robie tak: groch zalewam zimna woda, stawiam
na malutki ogien, czekam, az sie zagotuje. Zdejmuje z ognia, odcedzam,
przeplukuje zimna woda, wsadzam z powrotem do garnka, zalewam zimna woda,
znow pomalutku doprowadzam do wrzenia, i tak 3 razy. Za czwartym razem
gotuje 'do konca'. Pamietaj, aby groch solic dopiero, gdy jest miekki.
Ryzyko zwiazane z ta metoda jest takie, ze lupinki na grochu moga brzydko
popekac. Tym niemniej wole te metode, bo groch (fasola itd) jest przez te
proces porzadnie umyta - podobno grochy i fasole sa pokrywane jakims
srodkiem zapobiegajacym kielkowaniu, co by to nie bylo, nie chce tego jesc!
Ania
(zmien ombre na omberis)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-18 05:32:47

Temat: Re: Groch - pilne
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <414b7a62$0$20126$afc38c87@news.optusnet.com.au>,
"Anna Sheridan" <o...@o...com.au> wrote:

> Witam
> >
> > Czy groch trzeba koniecznie zamoczyc, czy da sie ugotowac od razu z paczki
> ?
> Szybkie gotowanie z paczki -

Jedną z niewielu rzeczy, których mi brak po upadku komuny to puree
grochowe w proszku. Był to proszek z preparowanego grochu, taki jaki
używa się do zup grochowych z torebki, ale bez dodatków. Wystarczyło
zalać wrzątkiem, posolić i było gotowe puree. W czasach studenckich, w
komunistycznej nędzy, było to nieocenione. Używałem czasem rosołku z
kostki zamiast wody i dodawałem trochę masła. Łatwo też robiło się z
tego grochówkę. Zupełnie nie wiem, czemu zniknął tak praktyczny
produkt. Może to, co było na rynku to były resztki produkcji na
potrzeby wojskowe UW? ;-)

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-18 09:30:38

Temat: Re: Groch - pilne
Od: "JerzyN" <N...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> Jedną z niewielu rzeczy, których mi brak po upadku komuny to puree
> grochowe w proszku. [...]

Zapytaj tutaj:
http://www.chemet.pl/oferta_index.htm

--
Pozdrawiam, Jerzy


---
List wolny od wirusów.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.764 / Virus Database: 511 - Release Date: 04-09-15


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-18 10:16:10

Temat: Re: Groch - pilne
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <cigv84$a5q$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"JerzyN" <N...@m...pl> wrote:

> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> > Jedną z niewielu rzeczy, których mi brak po upadku komuny to puree
> > grochowe w proszku. [...]
>
> Zapytaj tutaj:
> http://www.chemet.pl/oferta_index.htm
>
> --
> Pozdrawiam, Jerzy

No... wiesz... 10 kilo to ja nie potrzebuję. ;-)

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-18 19:11:38

Temat: Re: Groch - pilne
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 17 Sep 2004 11:59:12 GMT, "firma" <f...@w...pl> wrote:

>Witam
>
>Czy groch trzeba koniecznie zamoczyc, czy da sie ugotowac od razu z paczki ?

Zalezy jaki ten groch... Normalny lepiej namoczyc, bez namoczenia
strasznie dlugo sie gotuje i niekoniecznie rowno. Jesli jednak jest to
groch preparowany (czasem mozna cos takiego dostac - wstepnie
uparowany cisnieniowo i dopiero potem suszony) to powinien sie
slicznie gotowac bez namoczenia - tyle zeproducent niehybnie pochwalil
by sie tym.

A co do moczenia - odlac wode z moczenia, zagotowac groch na krotko,
raz jeszcze odlac wode i dopiero dalej gotowac - zdecydowanie
zmniejsza to sensacje po zjedzeniu grochu.

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

marchewka... duzo tego ;D
paranoja jajecznicowa, czyli ostatnia proba poprawnego kodowania
jak spieprzyc prawdziwki ....
Ile ziemniaków
Kurczak Leśny na słodko

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »