| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-17 11:34:55
Temat: marchewka... duzo tego ;DWitam!
macie jakies pomysly co mozna zrobic z marchewka.? ostatnio rodzice
przywiezli skrzynke z dzialki tego samkolyka i tak lezy... i co z tym
zrobic?
jakies ciekawe pomyslyy ? ;)
pozdrawiam
Blazej Patrzalek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-17 11:49:30
Temat: Re: marchewka... duzo tego ;Dciasto marchewkowe :-))
Jini - anioł kobieta ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-17 12:31:08
Temat: Re: marchewka... duzo tego ;DUżytkownik "Blazej Szymon Patrzalek" <b...@s...info_usunto> napisał w
wiadomości news:cieifo$fmt$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam!
>
> macie jakies pomysly co mozna zrobic z marchewka.? ostatnio rodzice
> przywiezli skrzynke z dzialki tego samkolyka i tak lezy... i co z tym
> zrobic?
> jakies ciekawe pomyslyy ? ;)
>
do piwnicy i niech leży spokojnie , przez jesień i moze kawałek zimy ją
zjesz , albo soczki rób i pij :))
pozdr Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-17 12:49:36
Temat: Re: marchewka... duzo tego ;DZupe marchewkowa:)
Smacznego
--
Patrycja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-17 13:48:13
Temat: Re: marchewka... duzo tego ;D (p)Blazej Szymon Patrzalek <b...@s...info_usunto> napisał(a):
> Witam!
>
> macie jakies pomysly co mozna zrobic z marchewka.? ostatnio rodzice
> przywiezli skrzynke z dzialki tego samkolyka i tak lezy... i co z tym
> zrobic?
> jakies ciekawe pomyslyy ? ;)
Curry z marchwia (Gadjar Kari)
1/4 szklanki oleju do smazenia
1 kg marchwi, obranej i pokrojonej w grube (2 cm) "plastry"
1 duzy, slodki banan, obrany i pokrojony na talarki
1/2 szklanki rodzynek (najlepiej zlotych)
1 lyzka mielonego kminu rzymskiego (nie kminku...)
6 lyzeczek zmielonych ziaren gorczycy (zoltej)
6 lyzeczek szafran indyjski (kurkoma, turmeric po angielsku. To nie
jest "normalny" szafran!)
1 lyzeczka zmielonych ziaren kardamomu
1 lyzeczka Madras Curry Powder
1/4 lyzeczki zmielonych gozdzikow
1/4 lyzeczki pieprzu kajenskiego
1/2 szklanki posiekanych lisci pietruszki lub (lepiej) zielonej kolendry
sol i pieprz do smaku
woda
Olej podgrzac w rondlu z pokrywka. Dodac kmin, gorczyce, szafran indyjski,
kardamom, proszek curry, gozdziki i pieprz kajenski i dobrze zamieszac.
Dodac marchew i ymieszac aby marchew pokryla sie przyprawami. Dusic ok. 5
minut. Wmieszac banany i rodzynki. Dodac szklanke wody, zagotowac,
przyprawic sola i pieprzem do smaku i gotowac na malym ogniu pod przykrywka
az marchew bedzie prawie miekka (15-20 minut..?) Odkryc, i dac wyparowac
wodzie - marchew powinna byc mokra, ale nie zanurzona w plynie. Podawac
posypana liscmi kolendry czy pietruszki jako samodzielna potrawe (z ryzem)
albo jarzynke np. do innych dan curry albo do drobiu.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Far away is far away only if you don't go there><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-17 14:02:00
Temat: Re: marchewka... duzo tego ;Dproste i szybkie :)
4, 5 marchewek zetrzec na srednich oczkach tarki, oliwa z oliwek patelnia i
podsmarzamy aze bedzie miekkie dodajemy czosnek (lubie duzo ale wedle
uznania) sol pieprz i chili, na koniec jogurt i gotowe :) polecam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-17 16:31:39
Temat: Re: marchewka... duzo tego ;D
Użytkownik "Blazej Szymon Patrzalek" <b...@s...info_usunto> napisał w
wiadomości news:cieifo$fmt$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam!
>
> macie jakies pomysly co mozna zrobic z marchewka.? ostatnio rodzice
> przywiezli skrzynke z dzialki tego samkolyka i tak lezy... i co z tym
> zrobic?
> jakies ciekawe pomyslyy ? ;)
>
http://tinylink.com/?5yzCjGPs0v
Asieńka P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-17 17:12:49
Temat: Re: marchewka... duzo tego ;Dtak sie zastanawiam czy mozna zrobic surowke (marchew, jablko, sok z cytryny
i cukier do smaku), potem do sloikow i zapesteryzowac na zime ...
jestem poczatkujacy w kuchni ;)
pozdro
Blazej Patzralek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-18 06:51:30
Temat: Re: marchewka... duzo tego ;D
Użytkownik "Blazej Szymon Patrzalek" <b...@s...info_usunto> napisał w
wiadomości news:cif63s$bii$1@atlantis.news.tpi.pl...
> tak sie zastanawiam czy mozna zrobic surowke (marchew, jablko, sok z
cytryny
> i cukier do smaku), potem do sloikow i zapesteryzowac na zime ...
> jestem poczatkujacy w kuchni ;)
>
Zrobic mozna, ale sloiki muszisz pasteryzowac, to z kolei wiaze sie z
obrobka termiczna. Po pasteryzacji w sloikach nie bedzie juz surowizny. Mi
sie mazylo zrobienie sloikow z gazpacho i nic nie wykombinowalam na ten
temat.... MOze ktos ma pomysl na przechowywanie w sloikach zarelka , ktore
nie ma ochoty na podgrzewanie i chce zachowac swoje walory dlugo...
pzdr
Ktoska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |