Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia marchewka... duzo tego ;D

Grupy

Szukaj w grupach

 

marchewka... duzo tego ;D

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-09-17 11:34:55

Temat: marchewka... duzo tego ;D
Od: "Blazej Szymon Patrzalek" <b...@s...info_usunto> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

macie jakies pomysly co mozna zrobic z marchewka.? ostatnio rodzice
przywiezli skrzynke z dzialki tego samkolyka i tak lezy... i co z tym
zrobic?
jakies ciekawe pomyslyy ? ;)

pozdrawiam
Blazej Patrzalek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-09-17 11:49:30

Temat: Re: marchewka... duzo tego ;D
Od: "Jini" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

ciasto marchewkowe :-))


Jini - anioł kobieta ;-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-17 12:31:08

Temat: Re: marchewka... duzo tego ;D
Od: "Meg" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Blazej Szymon Patrzalek" <b...@s...info_usunto> napisał w
wiadomości news:cieifo$fmt$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam!
>
> macie jakies pomysly co mozna zrobic z marchewka.? ostatnio rodzice
> przywiezli skrzynke z dzialki tego samkolyka i tak lezy... i co z tym
> zrobic?
> jakies ciekawe pomyslyy ? ;)
>

do piwnicy i niech leży spokojnie , przez jesień i moze kawałek zimy ją
zjesz , albo soczki rób i pij :))

pozdr Magda




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-17 12:49:36

Temat: Re: marchewka... duzo tego ;D
Od: Patrycja Scelina <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Zupe marchewkowa:)
Smacznego

--
Patrycja

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-17 13:48:13

Temat: Re: marchewka... duzo tego ;D (p)
Od: "eM eL" <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Blazej Szymon Patrzalek <b...@s...info_usunto> napisał(a):

> Witam!
>
> macie jakies pomysly co mozna zrobic z marchewka.? ostatnio rodzice
> przywiezli skrzynke z dzialki tego samkolyka i tak lezy... i co z tym
> zrobic?
> jakies ciekawe pomyslyy ? ;)


Curry z marchwia (Gadjar Kari)

1/4 szklanki oleju do smazenia

1 kg marchwi, obranej i pokrojonej w grube (2 cm) "plastry"
1 duzy, slodki banan, obrany i pokrojony na talarki
1/2 szklanki rodzynek (najlepiej zlotych)

1 lyzka mielonego kminu rzymskiego (nie kminku...)
6 lyzeczek zmielonych ziaren gorczycy (zoltej)
6 lyzeczek szafran indyjski (kurkoma, turmeric po angielsku. To nie
jest "normalny" szafran!)
1 lyzeczka zmielonych ziaren kardamomu
1 lyzeczka Madras Curry Powder
1/4 lyzeczki zmielonych gozdzikow
1/4 lyzeczki pieprzu kajenskiego


1/2 szklanki posiekanych lisci pietruszki lub (lepiej) zielonej kolendry
sol i pieprz do smaku
woda

Olej podgrzac w rondlu z pokrywka. Dodac kmin, gorczyce, szafran indyjski,
kardamom, proszek curry, gozdziki i pieprz kajenski i dobrze zamieszac.
Dodac marchew i ymieszac aby marchew pokryla sie przyprawami. Dusic ok. 5
minut. Wmieszac banany i rodzynki. Dodac szklanke wody, zagotowac,
przyprawic sola i pieprzem do smaku i gotowac na malym ogniu pod przykrywka
az marchew bedzie prawie miekka (15-20 minut..?) Odkryc, i dac wyparowac
wodzie - marchew powinna byc mokra, ale nie zanurzona w plynie. Podawac
posypana liscmi kolendry czy pietruszki jako samodzielna potrawe (z ryzem)
albo jarzynke np. do innych dan curry albo do drobiu.


--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Far away is far away only if you don't go there><


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-17 14:02:00

Temat: Re: marchewka... duzo tego ;D
Od: "mg" <l...@e...pl> szukaj wiadomości tego autora

proste i szybkie :)

4, 5 marchewek zetrzec na srednich oczkach tarki, oliwa z oliwek patelnia i
podsmarzamy aze bedzie miekkie dodajemy czosnek (lubie duzo ale wedle
uznania) sol pieprz i chili, na koniec jogurt i gotowe :) polecam


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-17 16:31:39

Temat: Re: marchewka... duzo tego ;D
Od: "Asienka P" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Blazej Szymon Patrzalek" <b...@s...info_usunto> napisał w
wiadomości news:cieifo$fmt$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam!
>
> macie jakies pomysly co mozna zrobic z marchewka.? ostatnio rodzice
> przywiezli skrzynke z dzialki tego samkolyka i tak lezy... i co z tym
> zrobic?
> jakies ciekawe pomyslyy ? ;)
>
http://tinylink.com/?5yzCjGPs0v


Asieńka P.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-17 17:12:49

Temat: Re: marchewka... duzo tego ;D
Od: "Blazej Szymon Patrzalek" <b...@s...info_usunto> szukaj wiadomości tego autora

tak sie zastanawiam czy mozna zrobic surowke (marchew, jablko, sok z cytryny
i cukier do smaku), potem do sloikow i zapesteryzowac na zime ...
jestem poczatkujacy w kuchni ;)

pozdro
Blazej Patzralek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-18 06:51:30

Temat: Re: marchewka... duzo tego ;D
Od: "ktosia" <k...@U...o2.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Blazej Szymon Patrzalek" <b...@s...info_usunto> napisał w
wiadomości news:cif63s$bii$1@atlantis.news.tpi.pl...
> tak sie zastanawiam czy mozna zrobic surowke (marchew, jablko, sok z
cytryny
> i cukier do smaku), potem do sloikow i zapesteryzowac na zime ...
> jestem poczatkujacy w kuchni ;)
>

Zrobic mozna, ale sloiki muszisz pasteryzowac, to z kolei wiaze sie z
obrobka termiczna. Po pasteryzacji w sloikach nie bedzie juz surowizny. Mi
sie mazylo zrobienie sloikow z gazpacho i nic nie wykombinowalam na ten
temat.... MOze ktos ma pomysl na przechowywanie w sloikach zarelka , ktore
nie ma ochoty na podgrzewanie i chce zachowac swoje walory dlugo...

pzdr
Ktoska


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

paranoja jajecznicowa, czyli ostatnia proba poprawnego kodowania
jak spieprzyc prawdziwki ....
Ile ziemniaków
Kurczak Leśny na słodko
jajecznica - raz jeszcze, z nadzieja ze sie da odczytac ...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »