Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "eM eL" <b...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: marchewka... duzo tego ;D (p)
Date: Fri, 17 Sep 2004 13:48:13 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 50
Message-ID: <cieput$5g0$1@inews.gazeta.pl>
References: <cieifo$fmt$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dialup-4.155.66.89.Dial1.Baltimore1.Level3.net
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1095428893 5632 172.20.26.233 (17 Sep 2004 13:48:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 17 Sep 2004 13:48:13 +0000 (UTC)
X-User: badbatz
X-Forwarded-For: 172.20.6.162
X-Remote-IP: dialup-4.155.66.89.Dial1.Baltimore1.Level3.net
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:215445
Ukryj nagłówki
Blazej Szymon Patrzalek <b...@s...info_usunto> napisał(a):
> Witam!
>
> macie jakies pomysly co mozna zrobic z marchewka.? ostatnio rodzice
> przywiezli skrzynke z dzialki tego samkolyka i tak lezy... i co z tym
> zrobic?
> jakies ciekawe pomyslyy ? ;)
Curry z marchwia (Gadjar Kari)
1/4 szklanki oleju do smazenia
1 kg marchwi, obranej i pokrojonej w grube (2 cm) "plastry"
1 duzy, slodki banan, obrany i pokrojony na talarki
1/2 szklanki rodzynek (najlepiej zlotych)
1 lyzka mielonego kminu rzymskiego (nie kminku...)
6 lyzeczek zmielonych ziaren gorczycy (zoltej)
6 lyzeczek szafran indyjski (kurkoma, turmeric po angielsku. To nie
jest "normalny" szafran!)
1 lyzeczka zmielonych ziaren kardamomu
1 lyzeczka Madras Curry Powder
1/4 lyzeczki zmielonych gozdzikow
1/4 lyzeczki pieprzu kajenskiego
1/2 szklanki posiekanych lisci pietruszki lub (lepiej) zielonej kolendry
sol i pieprz do smaku
woda
Olej podgrzac w rondlu z pokrywka. Dodac kmin, gorczyce, szafran indyjski,
kardamom, proszek curry, gozdziki i pieprz kajenski i dobrze zamieszac.
Dodac marchew i ymieszac aby marchew pokryla sie przyprawami. Dusic ok. 5
minut. Wmieszac banany i rodzynki. Dodac szklanke wody, zagotowac,
przyprawic sola i pieprzem do smaku i gotowac na malym ogniu pod przykrywka
az marchew bedzie prawie miekka (15-20 minut..?) Odkryc, i dac wyparowac
wodzie - marchew powinna byc mokra, ale nie zanurzona w plynie. Podawac
posypana liscmi kolendry czy pietruszki jako samodzielna potrawe (z ryzem)
albo jarzynke np. do innych dan curry albo do drobiu.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Far away is far away only if you don't go there><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|