| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-30 17:47:06
Temat: GrzybekKochani czy ktoś z was zna przepis na tzw. grzybek?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-30 17:59:12
Temat: Re: GrzybekCzy chodzi ci o taki "placek z grzybka".
Przepis mam. Grzybek też w zamrażarce, ale jak go zrobić niestety nie wiem.
Kama
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-31 11:04:50
Temat: Re: Grzybek
Anna wrote:
> Kochani czy ktoś z was zna przepis na tzw. grzybek?
>
czy chodzi ci o omlet z mąką na słodko?
jeśli tak, to odezwij się, a ja napiszę przepis, który jest używany w
mojej rodzinie już przez 3 pokolenie i ciągle tak samo pyszne grzybki
wychodzą
ewa
--
specjalne pozdrowienia dla hipisia!
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-31 13:13:28
Temat: Re: Grzybek
Użytkownik "dawnakuchnia" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3D70A2D2.6070209@poczta.onet.pl...
>
>
> Anna wrote:
>
> > Kochani czy ktoś z was zna przepis na tzw. grzybek?
> >
> czy chodzi ci o omlet z mąką na słodko?
>
> jeśli tak, to odezwij się, a ja napiszę przepis, który jest używany w
> mojej rodzinie już przez 3 pokolenie i ciągle tak samo pyszne grzybki
> wychodzą
>
> ewa
>
>
> --
> specjalne pozdrowienia dla hipisia!
> Dawna Kuchnia _ /_
> http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
> ~~~~
>
Odzywam się :-)))
Wiem, że tam w tym przepisie to trzeba oddzielnie ubić pianę z białek i to
jest moja cała wiedza na ten temat, ani proporcji ani składników nie znam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-31 14:17:55
Temat: Re: Grzybek P
Anna wrote:
> Wiem, że tam w tym przepisie to trzeba oddzielnie ubić pianę z białek
Ten oto Grzybek
dla starców, dorosłych i dzieci
żadnej gospodyni dobrej opinii nie zniweczy
Składniki:
3 jaja ( temp. pokojowa)
kilka łyżek zwykłek mąki pszennej
kilka łyżek wody
szczypta soli, szczypta cukru
masło do smażenia (kilka dkg)
nie podaję wagi mąki, bo po prostu to zależy od ciebie.
Możesz bardziej rozwodnić cała konsystencję i dodać więcej mąki, a
możesz dodać jej tylko tyle, żeby zagęścić jajka, wówczas będzie
bardziej omletowaty w smaku
Z tych proporcji wychodzi grzybek na większą, ale nie największą patelnię.
oddzielam żółtka od białek
żółtka ukręcam dodając trochę wody, sól, cukier i dodaję mąkę
po trochu, tak żeby powstała dosyć gęsta masa bez grudek, bardziej taka
jak na placki, a nie na naleśniki.
Ubijamy pianę, na nią kładziemy masę jajeczną i delikatnie, ale
dokładnie mieszamy.
Patelnia powinna być gorąca z roztopionym masłem.
Nastawiam ją przed połączeniem obu części, bo najlepiej smażyć od razu.
Wylewamy ciasto, a właściwie prawie przekładamy, bo jest puszyste i ma
raczej stałą konsystencję. Ja przykrywam po paru minutach dużą
przykrywką, żeby na górze też się ścięło, co znacznie ułatwia potem
przełożenie grzybka na drugą stronę.
Kiedy pierwsza strona jest już rumiana (ogień cały czas dosyć duży, ale
z wyczuciem), nakładam po bokach kilka kawałeczków masła i przekładam
szeroką łopatką na drugą stronę - delikatnie, bo łatwo się przełamuje.
Ogień zmniejszam i czekam aż się ładnie zrumieni z drugiej strony.
Usmażony zsuwam na talerz. Wygląda pięknie, bo zajmuje niemal całą
powierzchnię sporego talerza. Trudno uwierzyć, ale zwykle znika w
całości. Najsmaczniejszy jest podany natychmiast.
Do tego cukier lub konfitury.
Zdarza się, że grzybek opada, ale jeśli podasz go natychmiast, nie zdąży
się zrobić z niego kompletny kapeć. Wiele zależy od dobroci
poszczególnych składników, na co nie masz większego wpływu.
Ale najczęściej wychodzi pięknie wyrośnięty na pianie, roztaczając wokół
czarowny zapach.
Po kilku razach będziesz miała własne proporcje w pamięci, najbardziej
odpowiadające twojemu smakowi.
ewa
--
*specjalne pozdrowienia dla hipisia!
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-31 16:16:10
Temat: Re: Grzybek P> Składniki:
> 3 jaja ( temp. pokojowa)
> kilka łyżek zwykłek mąki pszennej
> kilka łyżek wody
> szczypta soli, szczypta cukru
> masło do smażenia (kilka dkg)
hmm czym to sie rozni (nie liczac wody) od omleta?
--
[ `Y$b. _,dP"^^^"Y$b. $$b. ,$$P""|GG: #393759 x...@m...art.pl ]
[ `Y$bdP' ,g=-.$$ $$$b. ,$P' : 5452554d4547415041554552524f4b45]
[ _,d$Y$b. d$' $$-.$$`Yb.$$' : 544c41554e4348455253454a54414e53]
[,dP' `Y$b. Y$b.d$P' Y$ `Y$$ | http://www.xan.metal.art.pl ]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-31 16:23:28
Temat: Re: Grzybek PXaN wrote:
>> Składniki:
>> 3 jaja ( temp. pokojowa)
>> kilka łyżek zwykłek mąki pszennej
>> kilka łyżek wody
>> szczypta soli, szczypta cukru
>> masło do smażenia (kilka dkg)
>
> hmm czym to sie rozni (nie liczac wody) od omleta?
w omlecie nie musi być mąki (choć na ogół jest) poza tym sposobem wykonania,
przepisem czyli receptą.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-31 19:49:22
Temat: Re: Grzybek P
XaN wrote:
>>Składniki:
>>3 jaja ( temp. pokojowa)
>>kilka łyżek zwykłek mąki pszennej
>>kilka łyżek wody
>>szczypta soli, szczypta cukru
>>masło do smażenia (kilka dkg)
>>
>
> hmm czym to sie rozni (nie liczac wody) od omleta?
>
klasyczny omlet robi się roztrzepując całe jaja,
nie dodaje się mąki i na ogół jest na wytrawnie
ewa
--
specjalne pozdrowienia dla hipisia!
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-31 23:32:53
Temat: Re: Grzybek P> klasyczny omlet robi się roztrzepując całe jaja,
> nie dodaje się mąki i na ogół jest na wytrawnie
to ja zawsze robilem grzybka bedac w przekonaniu,
ze robie omlet.
BTW: moja matka grzybkiem nazywa usmazone resztki panierki,
ktora nie zostala wykorzystana do schabowych.
--
[ `Y$b. _,dP"^^^"Y$b. $$b. ,$$P""|GG: #393759 x...@m...art.pl ]
[ `Y$bdP' ,g=-.$$ $$$b. ,$P' : 5452554d4547415041554552524f4b45]
[ _,d$Y$b. d$' $$-.$$`Yb.$$' : 544c41554e4348455253454a54414e53]
[,dP' `Y$b. Y$b.d$P' Y$ `Y$$ | http://www.xan.metal.art.pl ]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-01 08:53:43
Temat: Re: Grzybek (długie)Sat, 31 Aug 2002 13:04:50 +0200, dawnakuchnia
<d...@p...onet.pl> napisala:
>czy chodzi ci o omlet z mąką na słodko?
ach... grzybek tak do końca omletem nie jest... ;-)
"Omlet (aux fines herbes) i inne sposobem francuzkim.
Sześć jaj rozbić dobrze, niezbyt jednak długo, tylko żeby się białka
pomięszały z żółtkami, wsypać soli, pieprzu i dużo siekanego
szczypiorku albo pietruszki. Rozpuścić na patelni łyżkę masła, wlać
jajka i nie mięszać wcale, skoro zaczną gęstnąć złożyć nożem oba
brzegi omletu, żeby mu nadać wolną formę, zrumienić i przewrócić na
talerz. Omlet podobny można robić mięszając z jajami rozbitemi zamiast
szczypiorku rakowe ugotowane nóżki i szyjki (obrane ze skóry) lub
krajane w kostkę wymoczone i obrane z kości śledzie lub sypiąc w nie
smażoną i krajana w kostkę bułkę lub drobne kawałki parmezanu, szynka
krajana w kostkę, ugotowane szparagi, duszone na maśle grzyby, skrawki
ze słoniny, a w ostatku pozostały z obiadu makaron włoski posypany
grubo serem lub drobno krajane pieczone nerki cielęce. Omlet z serem
przyrządzać jeszcze można wlewając do 12 rozbitych jaj filiżankę
gęstej śmietanki i sypiąc jednocześnie garstkę tartego francuzkiego
sera, zwanego de Gruyére. Omlety słodkie robią się podobnież jak
wskazano na początku, w miejsce tylko innych dodatków przełożyć je
trzeba konfiturami lub posypać cukrem i polać kilkoma łyżkami araku
który się zapala na stół podając. Omlety zwane souflé robią się
ubiwszy osobno żółtka a osobno pianę."
natomiast rzeczony grzybek...
"Grzybek tani.
Żóltek 3 ubić z 3 łyżkami wody; dodać 3 łyżki mąki, trochę cukru i
rozbić dobrze; białka ubite na pianę lekko domięszać i zaraz lać
ciasto na patelnię na gorące masło, wstawić do bardzo gorącego pieca,
skoro się zrumieni wydać oblawszy na półmisku sokiem.
Grzybek do rosołu.
Pół funta masła utrzeć do białości z 6 żółtkami, do tego wsypać ćwierć
funta pszennej mąki, trochę soli, domięszać lekko pianę z 6 białek,
wylać ciasto na patelnię wysmarowaną masłem i wstawić pod blachę. Gdy
się zrumieni, wyjąć z patelni aby ostygło, pokrajać w podłużne kawałki
i wrzucić do wazy. Używa się do rosołu rumianego.
Grzybek do zieleniny.
Sześć żółtek ubić dobrze, do tego wsypać 2 łyżki mąki, uwiercić
wszystko w donicy, dodać ubitą z białek pianę, wymięszać i natychmiast
wlać na roztopione na gorącej patelni masło, następnie wstawić do
pieca na 30 minut. Gdy się zrumieni pokrajać na kilka ćwiartek i
ułożyć na szpinaku lub szczawiu. Można też wziąść łyżkę cukru do
ciasta."
wybaczcie, nie mogłam się przed tema cytatamy powstrzymać... :-)
właśnie dostałam:
/"Praktyczny kucharz warszawski zawierający 1503 przepisy różnych
potraw oraz pieczenia ciast i sporządzenia zapasów spiżarnianych"
(reprint z wydania dwódziestego siódmego, z roku 1926, które to
ukazało się nakładem księgarni F. Hoesicka)/
hmmm
(głodna wprost potwornie)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |