Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-ma
il
From: hmmm <k...@i...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Grzybek (długie)
Date: Sun, 01 Sep 2002 10:53:43 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 69
Sender: h...@p...onet.pl@pr34.neoplus.adsl.tpnet.pl
Message-ID: <d...@4...com>
References: <akobe6$r$1@news.onet.pl> <3...@p...onet.pl>
Reply-To: k...@i...com
NNTP-Posting-Host: pr34.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1030870396 12828 80.50.49.34 (1 Sep 2002 08:53:16 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 1 Sep 2002 08:53:16 GMT
X-Newsreader: Forte Agent 1.92/32.572
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:123127
Ukryj nagłówki
Sat, 31 Aug 2002 13:04:50 +0200, dawnakuchnia
<d...@p...onet.pl> napisala:
>czy chodzi ci o omlet z mąką na słodko?
ach... grzybek tak do końca omletem nie jest... ;-)
"Omlet (aux fines herbes) i inne sposobem francuzkim.
Sześć jaj rozbić dobrze, niezbyt jednak długo, tylko żeby się białka
pomięszały z żółtkami, wsypać soli, pieprzu i dużo siekanego
szczypiorku albo pietruszki. Rozpuścić na patelni łyżkę masła, wlać
jajka i nie mięszać wcale, skoro zaczną gęstnąć złożyć nożem oba
brzegi omletu, żeby mu nadać wolną formę, zrumienić i przewrócić na
talerz. Omlet podobny można robić mięszając z jajami rozbitemi zamiast
szczypiorku rakowe ugotowane nóżki i szyjki (obrane ze skóry) lub
krajane w kostkę wymoczone i obrane z kości śledzie lub sypiąc w nie
smażoną i krajana w kostkę bułkę lub drobne kawałki parmezanu, szynka
krajana w kostkę, ugotowane szparagi, duszone na maśle grzyby, skrawki
ze słoniny, a w ostatku pozostały z obiadu makaron włoski posypany
grubo serem lub drobno krajane pieczone nerki cielęce. Omlet z serem
przyrządzać jeszcze można wlewając do 12 rozbitych jaj filiżankę
gęstej śmietanki i sypiąc jednocześnie garstkę tartego francuzkiego
sera, zwanego de Gruyére. Omlety słodkie robią się podobnież jak
wskazano na początku, w miejsce tylko innych dodatków przełożyć je
trzeba konfiturami lub posypać cukrem i polać kilkoma łyżkami araku
który się zapala na stół podając. Omlety zwane souflé robią się
ubiwszy osobno żółtka a osobno pianę."
natomiast rzeczony grzybek...
"Grzybek tani.
Żóltek 3 ubić z 3 łyżkami wody; dodać 3 łyżki mąki, trochę cukru i
rozbić dobrze; białka ubite na pianę lekko domięszać i zaraz lać
ciasto na patelnię na gorące masło, wstawić do bardzo gorącego pieca,
skoro się zrumieni wydać oblawszy na półmisku sokiem.
Grzybek do rosołu.
Pół funta masła utrzeć do białości z 6 żółtkami, do tego wsypać ćwierć
funta pszennej mąki, trochę soli, domięszać lekko pianę z 6 białek,
wylać ciasto na patelnię wysmarowaną masłem i wstawić pod blachę. Gdy
się zrumieni, wyjąć z patelni aby ostygło, pokrajać w podłużne kawałki
i wrzucić do wazy. Używa się do rosołu rumianego.
Grzybek do zieleniny.
Sześć żółtek ubić dobrze, do tego wsypać 2 łyżki mąki, uwiercić
wszystko w donicy, dodać ubitą z białek pianę, wymięszać i natychmiast
wlać na roztopione na gorącej patelni masło, następnie wstawić do
pieca na 30 minut. Gdy się zrumieni pokrajać na kilka ćwiartek i
ułożyć na szpinaku lub szczawiu. Można też wziąść łyżkę cukru do
ciasta."
wybaczcie, nie mogłam się przed tema cytatamy powstrzymać... :-)
właśnie dostałam:
/"Praktyczny kucharz warszawski zawierający 1503 przepisy różnych
potraw oraz pieczenia ciast i sporządzenia zapasów spiżarnianych"
(reprint z wydania dwódziestego siódmego, z roku 1926, które to
ukazało się nakładem księgarni F. Hoesicka)/
hmmm
(głodna wprost potwornie)
|