Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.
onet.pl
From: "Paweł Woynowski" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: Grzybień
Date: 16 Jun 2004 01:48:44 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 30
Message-ID: <0...@n...onet.pl>
References: <camqq7$6e3$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1087343324 16698 213.180.130.18 (15 Jun 2004 23:48:44
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Jun 2004 23:48:44 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 217.153.130.234, 192.168.243.42
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; NetPanel:50403;
npUID:50403)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:125101
Ukryj nagłówki
> Kupiłam mały grzybień w małej doniczce. Czy przesadzić do wiekszej? W ogóle
> jak dużą doniczke powinien mieć grzybień?
> Anka
>
>
Przede wszystkim - mały, to znaczy młoda roslina, czy może odmiana karłowata?
Jeśli karłowata, to pojemnik ok 10 -15 l (płaski o wysokości ok 25 - 30 cm)
Natomiast odmiany silnie rosnace sadzimy do jak najwiekszego pojemnika (np. 50
l, osobiście używam pojemników do transportu mięsa w sklepach miesnych,
ponacinałem na ściankach podłużne pionowe szczeliny szer.0,5 mm, co 4 - 5 cm).
Jako substrat zastosowałem mieszankę piasku i gliny w stosunku 3 :1. Po 5
latach kłacza rozsadziły pojemnik, co zmusiło mnie do jego wymiany i
zredukowania ilosci kłaczy. Tak posadzone rosną wspaniale i wspaniale kwitną.
Nie stosuję zadnych nawozów. Grzybienie czerpią składniki pokarmowe poprzez
korzenie z substratu do którego dostają się bezpośrednio z wody. Czyszcząc ją
bardzo efektywnie z azotanów, które są jedną z przyczyn powstawania glonów w
oczkach.
Zapraszam na stronę http://www.mikrojezioro.met.pl gdzie szczegółowo piszę o
sposobach sadzenia roslin wodnych.
Paweł Woynowski
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|