Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Gulasz i wino

Grupy

Szukaj w grupach

 

Gulasz i wino

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 10


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-05-02 11:05:00

Temat: Gulasz i wino
Od: "Jazzstar" <j...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam.
Mam pytanie, zamierzam zrobić gulasz na winie i tu moje pytanie. Jakiego
wina urzyć? Czerwone czy białe? Wytrawne czy nie?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-05-02 11:37:16

Temat: Re: Gulasz i wino
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Jazzstar" <j...@o...pl> napisał w wiadomości
news:f19ra9$h0c$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam.
> Mam pytanie, zamierzam zrobić gulasz na winie i tu moje pytanie. Jakiego
> wina urzyć? Czerwone czy białe? Wytrawne czy nie?

A z czego ten gulasz? Jaki ma być w smaku?

DJD

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-05-02 11:50:40

Temat: Re: Gulasz i wino
Od: "flower" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Jazzstar" <j...@o...pl> napisał w wiadomości
news:f19ra9$h0c$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam.
> Mam pytanie, zamierzam zrobić gulasz na winie i tu moje pytanie. Jakiego
> wina urzyć? Czerwone czy białe? Wytrawne czy nie?

Wiesz co, chyba dobrą radą będzie zaproponować Ci, żebyś popróbował robić na
razie bez wina...




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-05-02 19:35:44

Temat: Re: Gulasz i wino
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le mercredi 2 mai 2007 ŕ 13:05:00, dans <f19ra9$h0c$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :

> Witam.
> Mam pytanie, zamierzam zrobić gulasz na winie i tu moje pytanie. Jakiego
> wina urzyć? Czerwone czy białe? Wytrawne czy nie?


http://groups.google.fr/group/pl.rec.kuchnia/browse_
thread/thread/99369ca95968d5cc/91405ddd34a386f0?lnk=
st&q=wolowina+po+burgundzku&rnum=2&hl=fr#91405ddd34a
386f0



Ewcia

--
Niesz
http://www.krolestwa.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-05-03 19:11:16

Temat: Re: Gulasz i wino
Od: k...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> Witam.
> Mam pytanie, zamierzam zrobić gulasz na winie i tu moje pytanie. Jakiego
> wina urzyć? Czerwone czy białe? Wytrawne czy nie?
>
>
Użyj czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego. Jeżeli robisz gulasz z drobiu to
użyj białego również wytrawnego. Ale "dla zmylenia przeciwnika" dolej parę
kropli białego wermutu, np Martini. Wino powinno być dolane pod koniec obróbki
termicznej gulaszu. Polecam dobrać wino chilijskie lub argentyńskie również do
popijania gulaszu np z kaszą lub ciemnym pieczywem. KryM

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-05-04 20:47:52

Temat: Re: Gulasz i wino
Od: "mucho mejor" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jazzstar <j...@o...pl> napisał(a):

> Witam.
> Mam pytanie, zamierzam zrobić gulasz na winie i tu moje pytanie. Jakiego
> wina urzyć? Czerwone czy białe? Wytrawne czy nie?

uŻyć czerwonego wytrawnego, byle tylko nie było zbyt podłe np. kwaśne bo jak
wino nie dobre to i gulasz będzie zepsuty, ale jeśli google nie pomogły to
faktycznie spróbuj lepiej bez wina.

pzdr,
MM

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-05-06 09:54:58

Temat: Re: Gulasz i wino
Od: "Jazzstar" <j...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "mucho mejor" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:f1g65o$q6l$1@inews.gazeta.pl...
> Jazzstar <j...@o...pl> napisał(a):
>
>> Witam.
>> Mam pytanie, zamierzam zrobić gulasz na winie i tu moje pytanie. Jakiego
>> wina urzyć? Czerwone czy białe? Wytrawne czy nie?
>
> uŻyć czerwonego wytrawnego, byle tylko nie było zbyt podłe np. kwaśne bo
> jak
> wino nie dobre to i gulasz będzie zepsuty, ale jeśli google nie pomogły to
> faktycznie spróbuj lepiej bez wina.

Więc było tak. Wino czerwone wytrawne. Posiekana marchewka, por, seler,
cebula i czosnek zalane winem. Do tego włożyłem pokrojone mięso i marynowało
się to jakieś 8 godzin. Po wyjęciu z marynaty niepachnie i nie wygląda to
najlepiej ale po ududszeniu efekt jest wspaniały.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-05-06 10:11:44

Temat: Re: Gulasz i wino
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Jazzstar" <j...@o...pl> wrote in message
news:f1k8n0$3v6$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "mucho mejor" <m...@g...pl> napisał w
wiadomości
> news:f1g65o$q6l$1@inews.gazeta.pl...
> > Jazzstar <j...@o...pl> napisał(a):
> >
> >> Witam.
> >> Mam pytanie, zamierzam zrobić gulasz na winie i tu moje pytanie.
Jakiego
> >> wina urzyć? Czerwone czy białe? Wytrawne czy nie?
> >
> > uŻyć czerwonego wytrawnego, byle tylko nie było zbyt podłe np. kwaśne bo
> > jak
> > wino nie dobre to i gulasz będzie zepsuty, ale jeśli google nie pomogły
to
> > faktycznie spróbuj lepiej bez wina.
>
> Więc było tak. Wino czerwone wytrawne. Posiekana marchewka, por, seler,
> cebula i czosnek zalane winem. Do tego włożyłem pokrojone mięso i
marynowało
> się to jakieś 8 godzin. Po wyjęciu z marynaty niepachnie i nie wygląda to
> najlepiej ale po ududszeniu efekt jest wspaniały.

Wino do gulaszu można dać do duszenia mięsa, albo też do sosu. Kwaśniejsze
dałbym do duszenia - mięso wyjdzie kruche, do sosu - lepsze - wpływa
poważniej na smak.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-05-11 09:57:43

Temat: Re: Gulasz i wino
Od: rafał <i...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Jazzstar napisał:
> Witam.
> Mam pytanie, zamierzam zrobić gulasz na winie i tu moje pytanie. Jakiego
> wina urzyć? Czerwone czy białe? Wytrawne czy nie?
>
>
Pierwsza zasada - nie dodaje się wina, którego by się nie wypiło bez
potrawy :)
A druga : w zależności od składników, możesz się sugerować rodzajem wina
serwowanego do gotowej już potrawy (np. zazwyczaj czerwone wytrawne-
dziczyzna, wołowina, itp)

pozdrawiam
rafał

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-05-11 10:18:37

Temat: Re: Gulasz i wino
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"rafał" <i...@o...pl> wrote in message
news:f21eo6$a98$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik Jazzstar napisał:
> > Witam.
> > Mam pytanie, zamierzam zrobić gulasz na winie i tu moje pytanie. Jakiego
> > wina urzyć? Czerwone czy białe? Wytrawne czy nie?
> >
> >
> Pierwsza zasada - nie dodaje się wina, którego by się nie wypiło bez
> potrawy :)

Dokładnie. Ale do gulaszu mięso w dużych kawałkach 4x4x4cm zasmażamy do
rumianego koloru na bardzo gorącej patelni dając mięso w małych ilościach,
aby temperatura zamknęła pory tzn, aby mięso soków nie puściło. Wtedy smak
mięsa jest najlepszy, później podduszamy mięso w rondlu podlewając wodą po
parę łyżek oraz winem - tu może być kwaśniejsze niż to stołowe. Wino
spowoduje nie tylko, polepszenie smaku, ale wspaniałą kruchość i delikatność
mięsa. Gdy juz gotowe -odparowana woda i wino, posypujemy delikatnie mąką i
zasmażamy lekko, następnie rozprowadzamy mąkę wodą, winem i śmietaną i
doprawiamy pieprzem i przyprawami, zagotowujemy dodając zieleninę - lubczyk
i takie tam, kto co ma i lubi. Nie zostawiamy niezagotowanej śmietany i
zieleniny, jeżeli ma być na dłużej - sos się zburzy i nic już nie spowoduje
naprawy straconego smaku.

> A druga : w zależności od składników, możesz się sugerować rodzajem wina
> serwowanego do gotowej już potrawy (np. zazwyczaj czerwone wytrawne-
> dziczyzna, wołowina, itp)

Do drobiu i białych ryb może być białe, do popijania kurczaka nawet takiego
z rozną zawsze najlepiej smakował mi Tokay Królowski Samorodni ...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ZAPYTANIE
Zapach wanilii w alkoholu
nadziewane bułeczki-szukam przepisu
Witam wszystkich
Re: ett się skurcz[acz]ył

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »