Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gulasz i wino
Date: Fri, 11 May 2007 12:18:37 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <f21g6e$t3d$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <f19ra9$h0c$1@atlantis.news.tpi.pl> <f21eo6$a98$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abbi51.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1178878991 29805 83.6.198.51 (11 May 2007 10:23:11 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 11 May 2007 10:23:11 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000739-2, 2007-05-11), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:296288
Ukryj nagłówki
"rafał" <i...@o...pl> wrote in message
news:f21eo6$a98$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik Jazzstar napisał:
> > Witam.
> > Mam pytanie, zamierzam zrobić gulasz na winie i tu moje pytanie. Jakiego
> > wina urzyć? Czerwone czy białe? Wytrawne czy nie?
> >
> >
> Pierwsza zasada - nie dodaje się wina, którego by się nie wypiło bez
> potrawy :)
Dokładnie. Ale do gulaszu mięso w dużych kawałkach 4x4x4cm zasmażamy do
rumianego koloru na bardzo gorącej patelni dając mięso w małych ilościach,
aby temperatura zamknęła pory tzn, aby mięso soków nie puściło. Wtedy smak
mięsa jest najlepszy, później podduszamy mięso w rondlu podlewając wodą po
parę łyżek oraz winem - tu może być kwaśniejsze niż to stołowe. Wino
spowoduje nie tylko, polepszenie smaku, ale wspaniałą kruchość i delikatność
mięsa. Gdy juz gotowe -odparowana woda i wino, posypujemy delikatnie mąką i
zasmażamy lekko, następnie rozprowadzamy mąkę wodą, winem i śmietaną i
doprawiamy pieprzem i przyprawami, zagotowujemy dodając zieleninę - lubczyk
i takie tam, kto co ma i lubi. Nie zostawiamy niezagotowanej śmietany i
zieleniny, jeżeli ma być na dłużej - sos się zburzy i nic już nie spowoduje
naprawy straconego smaku.
> A druga : w zależności od składników, możesz się sugerować rodzajem wina
> serwowanego do gotowej już potrawy (np. zazwyczaj czerwone wytrawne-
> dziczyzna, wołowina, itp)
Do drobiu i białych ryb może być białe, do popijania kurczaka nawet takiego
z rozną zawsze najlepiej smakował mi Tokay Królowski Samorodni ...
|