Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Haluszki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Haluszki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-02-09 19:35:06

Temat: Haluszki
Od: "Andziulencya" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Witam grupe.
Czy ktos posiada moze sprawdzony przepis na bryndzowe haluszki, potrawe
slowacka?


Pozdrowienia,
Anka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-02-10 07:11:36

Temat: Re: Haluszki
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Andziulencya <a...@p...onet.pl> wrote:

> Witam grupe.
> Czy ktos posiada moze sprawdzony przepis na bryndzowe haluszki, potrawe
> slowacka?
>
>
> Pozdrowienia,
> Anka

Posiadac mozna majatek lub kochanke. Inne rzeczy sie ma. Przepisy sie
zna (lub nie).

Najpierw dobrze jest kupic w Czechach, na Slowacji lub na Wegrzech sito
do robienia haluszek (galuszek).

Haluszki to zasdniczo potrawa wegierska. Wg. przepisu wegierskiego na
ciasto trzeba wziac 500 g wysokoglutenowej maki, 2 male i jedno duze
jajo i tyle wody, zeby ciasto bylo dosc miekkie, ale nie plynne.
Nastepnie gotujemy 3 l. wody i ciast przecieramy do wrzatku przez sito.
W braku sita trzymamy casto na deseczce nad wrzatkiem, odcinamy nozem
male kawalki ciasta i wrzucamy do wody. Wielkosc haluszek jest kwestia
sporna. Gundel podaje, ze spotyka sie haluszki od 20x6 do 35x18 mm.

Haluszki gotujemy w 3-4 porcjach, kazda dopoty, az wsyzstkie wyplyna na
wierzch. Wtedy je wyjmujemy lyzka cedzakowa do durszlaka i obficie
przelewamy zimna woda. Nastepnie podgrzewamy na goracym smalcu.
Podajemy do paprykarzy, porkoltow (naszych gulaszy) i tokany.

Na haluszki slowackie podaje przepis Marii Ulehlovej-Tilschovej ze
"Staroceskiej Kucharki". Na ciasto poleca ona wziac 300 g maki, dwa
jaja, ok. 1/4 l. mleka i kawaleczek masla. Po ugotowaniu jw., bez
plukania i bez podsmazania dajemy je do miski, w ktorej wczesniej
zmieszalismy bryndze z nieduza iloscia smietany. do smaku mozna dodac
siekanego koperku. Kiedy ugotujemy wszystkie porcje, polewamy haluszki
roztopionym maslem. Mozna tez nie dac smietany, a haluszki polac
roztopionym smalcem.

Smacznego,

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-12 17:33:27

Temat: Re: Haluszki
Od: "Kasia L." <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



> Posiadac mozna majatek lub kochanke.

A takze rozlegla wiedze lub znajomosc jezykow obcych:))

Kasia L.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

polewa czekoladowa
tlusty czwartek
PYTANKO
powtórki Makłowicza
Soja

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »