Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news-stoc.telia.net!news-stoa.telia.net!telia.net!newsfeed.tpinternet.pl!at
lantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Haluszki
Date: Mon, 10 Feb 2003 08:11:36 +0100
Organization: Wladyslaw Los
Lines: 41
Message-ID: <1fq5k6q.8x756o1cr8gzoN%wlos@tele.com.pl>
References: <b26aid$efv$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pm123.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1044861164 24079 213.76.108.123 (10 Feb 2003 07:12:44
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 10 Feb 2003 07:12:44 +0000 (UTC)
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:145761
Ukryj nagłówki
Andziulencya <a...@p...onet.pl> wrote:
> Witam grupe.
> Czy ktos posiada moze sprawdzony przepis na bryndzowe haluszki, potrawe
> slowacka?
>
>
> Pozdrowienia,
> Anka
Posiadac mozna majatek lub kochanke. Inne rzeczy sie ma. Przepisy sie
zna (lub nie).
Najpierw dobrze jest kupic w Czechach, na Slowacji lub na Wegrzech sito
do robienia haluszek (galuszek).
Haluszki to zasdniczo potrawa wegierska. Wg. przepisu wegierskiego na
ciasto trzeba wziac 500 g wysokoglutenowej maki, 2 male i jedno duze
jajo i tyle wody, zeby ciasto bylo dosc miekkie, ale nie plynne.
Nastepnie gotujemy 3 l. wody i ciast przecieramy do wrzatku przez sito.
W braku sita trzymamy casto na deseczce nad wrzatkiem, odcinamy nozem
male kawalki ciasta i wrzucamy do wody. Wielkosc haluszek jest kwestia
sporna. Gundel podaje, ze spotyka sie haluszki od 20x6 do 35x18 mm.
Haluszki gotujemy w 3-4 porcjach, kazda dopoty, az wsyzstkie wyplyna na
wierzch. Wtedy je wyjmujemy lyzka cedzakowa do durszlaka i obficie
przelewamy zimna woda. Nastepnie podgrzewamy na goracym smalcu.
Podajemy do paprykarzy, porkoltow (naszych gulaszy) i tokany.
Na haluszki slowackie podaje przepis Marii Ulehlovej-Tilschovej ze
"Staroceskiej Kucharki". Na ciasto poleca ona wziac 300 g maki, dwa
jaja, ok. 1/4 l. mleka i kawaleczek masla. Po ugotowaniu jw., bez
plukania i bez podsmazania dajemy je do miski, w ktorej wczesniej
zmieszalismy bryndze z nieduza iloscia smietany. do smaku mozna dodac
siekanego koperku. Kiedy ugotujemy wszystkie porcje, polewamy haluszki
roztopionym maslem. Mozna tez nie dac smietany, a haluszki polac
roztopionym smalcem.
Smacznego,
Wladyslaw
|