Data: 2003-02-10 07:11:36
Temat: Re: Haluszki
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Andziulencya <a...@p...onet.pl> wrote:
> Witam grupe.
> Czy ktos posiada moze sprawdzony przepis na bryndzowe haluszki, potrawe
> slowacka?
>
>
> Pozdrowienia,
> Anka
Posiadac mozna majatek lub kochanke. Inne rzeczy sie ma. Przepisy sie
zna (lub nie).
Najpierw dobrze jest kupic w Czechach, na Slowacji lub na Wegrzech sito
do robienia haluszek (galuszek).
Haluszki to zasdniczo potrawa wegierska. Wg. przepisu wegierskiego na
ciasto trzeba wziac 500 g wysokoglutenowej maki, 2 male i jedno duze
jajo i tyle wody, zeby ciasto bylo dosc miekkie, ale nie plynne.
Nastepnie gotujemy 3 l. wody i ciast przecieramy do wrzatku przez sito.
W braku sita trzymamy casto na deseczce nad wrzatkiem, odcinamy nozem
male kawalki ciasta i wrzucamy do wody. Wielkosc haluszek jest kwestia
sporna. Gundel podaje, ze spotyka sie haluszki od 20x6 do 35x18 mm.
Haluszki gotujemy w 3-4 porcjach, kazda dopoty, az wsyzstkie wyplyna na
wierzch. Wtedy je wyjmujemy lyzka cedzakowa do durszlaka i obficie
przelewamy zimna woda. Nastepnie podgrzewamy na goracym smalcu.
Podajemy do paprykarzy, porkoltow (naszych gulaszy) i tokany.
Na haluszki slowackie podaje przepis Marii Ulehlovej-Tilschovej ze
"Staroceskiej Kucharki". Na ciasto poleca ona wziac 300 g maki, dwa
jaja, ok. 1/4 l. mleka i kawaleczek masla. Po ugotowaniu jw., bez
plukania i bez podsmazania dajemy je do miski, w ktorej wczesniej
zmieszalismy bryndze z nieduza iloscia smietany. do smaku mozna dodac
siekanego koperku. Kiedy ugotujemy wszystkie porcje, polewamy haluszki
roztopionym maslem. Mozna tez nie dac smietany, a haluszki polac
roztopionym smalcem.
Smacznego,
Wladyslaw
|