Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Hit firmy K* - biała zasmażka :-)))

Grupy

Szukaj w grupach

 

Hit firmy K* - biała zasmażka :-)))

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 17


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2005-05-17 20:57:02

Temat: Re: Hit firmy K* - biała zasmażka :-)))
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Wojtek H." wrote:

> Zasmażka najczęściej to pół na pół mąka i tłuszcz. Prawie 6 złotych
> za 125g mąki i 125g margaryny ? Popatrzcie, tu mąka i margaryna

Pomimo,że generalnie zgadzam się z Twoją wypowiedzią, mierzi mnie trochę
wizja robienia zasmażki na margarynie.
Nie wiem, jakiej Ty używasz, ale wszelkie tłuszcze roślinne używane do
smarowania pieczywa, kompletnie nie nadają się do zrobienia zasmażki -
mąka się w nich nie "rozpuszcza" - jeśli kotś próbował, to wie o co mi
chodzi.

Tylko masełko (i boski cholesterol :)

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2005-05-18 06:25:19

Temat: Re: Hit firmy K* - biała zasmażka :-)))
Od: " Zora" <z...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wojtek H. <s...@p...onet.pl> napisał(a):


> Wracając do tematu - chyba nie można wymyślić bardziej
> głupiego 'gotowca' ? Może się mylę ;-)

Jakiś taki super magiczny dodatek do senika co to zawsze się uda a w sumie
wychodzi na to, że to mąka ziemnieczana.
Nie wiem kto to cudo produkuje, widziałam u teściowej i mam wrażenie że
właśnie starsze osoby są łase na takie cudeńka, zwłaszcza że wzrok już nie ten
i zwykle nie obczytują tego co drobnymi :(

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2005-05-18 07:20:51

Temat: Re: Hit firmy K* - biała zasmażka :-)))
Od: "aniared/A.L." <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Zora napisał(a):
> Wojtek H. <s...@p...onet.pl> napisał(a):
>
>
>
>>Wracając do tematu - chyba nie można wymyślić bardziej
>>głupiego 'gotowca' ? Może się mylę ;-)
>
>
> Jakiś taki super magiczny dodatek do senika co to zawsze się uda a w sumie
> wychodzi na to, że to mąka ziemnieczana.

Sernix chyba się toto nazywa...
W ogóle sposobów na sprzedanie drogo mąki ziemniaczanej jest sporo. Na
przykład reklamowany jakiś czas temu w TV zagęszczacz do potraw zimnych
i ciepłych Dr O. (nie pamiętam nazwy). Zaciekawił mnie ten produkt, więc
sprawdziłam skład: skrobia ziemniaczana modyfikowana.
--
Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2005-05-18 09:21:27

Temat: Odp: Hit firmy K* - biała zasmażka :-)))
Od: "Wojtek H." <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

Sadyl w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:4...@p...onet.pl...
> "Wojtek H." wrote:
>
> > Zasmażka najczęściej to pół na pół mąka i tłuszcz. Prawie 6 złotych
> > za 125g mąki i 125g margaryny ? Popatrzcie, tu mąka i margaryna
>
> Pomimo,że generalnie zgadzam się z Twoją wypowiedzią, mierzi mnie trochę
> wizja robienia zasmażki na margarynie.
> Nie wiem, jakiej Ty używasz, ale wszelkie tłuszcze roślinne używane do
> smarowania pieczywa, kompletnie nie nadają się do zrobienia zasmażki -
> mąka się w nich nie "rozpuszcza" - jeśli kotś próbował, to wie o co mi
> chodzi.
>
> Tylko masełko (i boski cholesterol :)

Hehe - niedokładnie przeczytałeś moje wypowiedzi. Cytuję:

"Patrzę na to też w ten sposób, że stosowanie utwardzonych
tłuszczy roślinnych jest mocno problematyczne. W domu zrobisz albo
na maśle, albo na oleju - zdrowiej a na maśle nawet smaczniej"

Oczywiście ja _zawsze_ robię na maśle, ale dopuszczam
zastosowanie oleju dla tych, którzy cholesterolu się boją albo
nie jedzą produktów zwierzęcych.

IMHO można całkowicie zrezygnować z tłuszczy roślinnych
utwardzanych. U mnie w domu się tego zupełnie nie używa.
A jeśli już ktoś musi - lepiej wybierać te najbardziej miękkie,
a już najlepiej zawierające tzw. sterole roślinne (w Polsce to
Flora Pro-Activ, Benecol) - naturalne odp. cholesterolu znacznie
szybciej wchłaniane w jelitach, dzięki czemu cholesterol właściwy
jest wydalany z organizmu. Szkoda że są horrendalnie drogie, bo
rzeczywiście obniżają poziom cholesterolu.

Pozdrawiam serdecznie - Wojtek H.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2005-05-18 09:27:00

Temat: Odp: Hit firmy K* - biała zasmażka :-)))
Od: "Wojtek H." <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

Aniared/A.L:

> Zora napisał(a):

(...)

Ojej, boleję nad swoim brakiem wyobraźni. Myślałem że znalazłem
coś szczególnego, a tu kwasek cytrynowy i mąka ziemniaczana
wyraźnie wygrywają....

Wspaniałych potraw - Wojtek H.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2005-05-18 18:57:47

Temat: Re: Odp: Hit firmy K* - biała zasmażka :-)))
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 17 May 2005 18:38:56 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Wojtek H.*, w
wiadomości news:<news:d6d6p5$si2$1@news.onet.pl> zawarł, co następuje:

> Nie chcę polemizować - uzasadniam swoje zdanie ;-)
> Hehe - na pewno jest to świetny produkt - jeśli robią kostki rosołowe,
> to pewnie i zasmażkę potrafią. Ale pewnie z własnej woli byś nie kupiła?

Jakby była tańsza, a ja miała jeszcze mniej czasu - owszem.
Takie tricki czasami się w kuchni przydają.

> Mi bardziej chodzi o kalkulację ekonomiczną - w takim pudełku
> zmieści się powiedzmy 250 g produktu (na pewno znacznie mniej -
> to była objętość rzędu 2 paczek papierosów, ale niech im będzie).

Masz rację i dlatego patrz wyżej.

> Zrobienie białej zasmażki bez grudek to kwestia 2-3 minut
> (a nawet mniej, jeśli coś podsmażonego do zupy i tak się wrzuca).
> Koszt - pomijalny. Zresztą coraz rzadziej się cokolwiek traktuje
> zasmażką.

A przepraszam - zasmażka rządzi :)

> Patrzę na to też w ten sposób, że stosowanie utwardzonych
> tłuszczy roślinnych jest mocno problematyczne. W domu zrobisz albo
> na maśle, albo na oleju - zdrowiej a na maśle nawet smaczniej.

Są domy, w których używa się margaryny. Każdy produkt ma swój target.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2005-05-19 06:21:26

Temat: Re: Odp: Hit firmy K* - biała zasmażka :-)))
Od: " Zora" <z...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wojtek H. <s...@p...onet.pl> napisał(a):

> Witam!
>
> Myślałem że znalazłem
> coś szczególnego, a tu kwasek cytrynowy i mąka ziemniaczana
> wyraźnie wygrywają....
>
> Wspaniałych potraw - Wojtek H.
>

A tak jeśli chodzi o kwasek cytrynowy, to pewnie za sprawą tej cytrynki na
opakowaniu - są ludzie, którzy uważają tak :
kwasek cytrynowy - cacy, ocet beeeee. Bo to niby cytrynowy jak sama nazwa i
opakowanie wskazują - wprost z cytrynki, a ocet to nie wiadomo ca za produkt
chemiczny ;)


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jaki sos do gotowanych ziemniaków?
sterimar i patyczki?
ryba po aryjsku ze smietaną,śledziem i truskawkami
jakis ciekawy przepis na botwinke ???
WItam ponownie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »