« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-05-17 20:57:02
Temat: Re: Hit firmy K* - biała zasmażka :-)))"Wojtek H." wrote:
> Zasmażka najczęściej to pół na pół mąka i tłuszcz. Prawie 6 złotych
> za 125g mąki i 125g margaryny ? Popatrzcie, tu mąka i margaryna
Pomimo,że generalnie zgadzam się z Twoją wypowiedzią, mierzi mnie trochę
wizja robienia zasmażki na margarynie.
Nie wiem, jakiej Ty używasz, ale wszelkie tłuszcze roślinne używane do
smarowania pieczywa, kompletnie nie nadają się do zrobienia zasmażki -
mąka się w nich nie "rozpuszcza" - jeśli kotś próbował, to wie o co mi
chodzi.
Tylko masełko (i boski cholesterol :)
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-05-18 06:25:19
Temat: Re: Hit firmy K* - biała zasmażka :-)))Wojtek H. <s...@p...onet.pl> napisał(a):
> Wracając do tematu - chyba nie można wymyślić bardziej
> głupiego 'gotowca' ? Może się mylę ;-)
Jakiś taki super magiczny dodatek do senika co to zawsze się uda a w sumie
wychodzi na to, że to mąka ziemnieczana.
Nie wiem kto to cudo produkuje, widziałam u teściowej i mam wrażenie że
właśnie starsze osoby są łase na takie cudeńka, zwłaszcza że wzrok już nie ten
i zwykle nie obczytują tego co drobnymi :(
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-05-18 07:20:51
Temat: Re: Hit firmy K* - biała zasmażka :-))) Zora napisał(a):
> Wojtek H. <s...@p...onet.pl> napisał(a):
>
>
>
>>Wracając do tematu - chyba nie można wymyślić bardziej
>>głupiego 'gotowca' ? Może się mylę ;-)
>
>
> Jakiś taki super magiczny dodatek do senika co to zawsze się uda a w sumie
> wychodzi na to, że to mąka ziemnieczana.
Sernix chyba się toto nazywa...
W ogóle sposobów na sprzedanie drogo mąki ziemniaczanej jest sporo. Na
przykład reklamowany jakiś czas temu w TV zagęszczacz do potraw zimnych
i ciepłych Dr O. (nie pamiętam nazwy). Zaciekawił mnie ten produkt, więc
sprawdziłam skład: skrobia ziemniaczana modyfikowana.
--
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2005-05-18 09:21:27
Temat: Odp: Hit firmy K* - biała zasmażka :-)))Witam!
Sadyl w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:4...@p...onet.pl...
> "Wojtek H." wrote:
>
> > Zasmażka najczęściej to pół na pół mąka i tłuszcz. Prawie 6 złotych
> > za 125g mąki i 125g margaryny ? Popatrzcie, tu mąka i margaryna
>
> Pomimo,że generalnie zgadzam się z Twoją wypowiedzią, mierzi mnie trochę
> wizja robienia zasmażki na margarynie.
> Nie wiem, jakiej Ty używasz, ale wszelkie tłuszcze roślinne używane do
> smarowania pieczywa, kompletnie nie nadają się do zrobienia zasmażki -
> mąka się w nich nie "rozpuszcza" - jeśli kotś próbował, to wie o co mi
> chodzi.
>
> Tylko masełko (i boski cholesterol :)
Hehe - niedokładnie przeczytałeś moje wypowiedzi. Cytuję:
"Patrzę na to też w ten sposób, że stosowanie utwardzonych
tłuszczy roślinnych jest mocno problematyczne. W domu zrobisz albo
na maśle, albo na oleju - zdrowiej a na maśle nawet smaczniej"
Oczywiście ja _zawsze_ robię na maśle, ale dopuszczam
zastosowanie oleju dla tych, którzy cholesterolu się boją albo
nie jedzą produktów zwierzęcych.
IMHO można całkowicie zrezygnować z tłuszczy roślinnych
utwardzanych. U mnie w domu się tego zupełnie nie używa.
A jeśli już ktoś musi - lepiej wybierać te najbardziej miękkie,
a już najlepiej zawierające tzw. sterole roślinne (w Polsce to
Flora Pro-Activ, Benecol) - naturalne odp. cholesterolu znacznie
szybciej wchłaniane w jelitach, dzięki czemu cholesterol właściwy
jest wydalany z organizmu. Szkoda że są horrendalnie drogie, bo
rzeczywiście obniżają poziom cholesterolu.
Pozdrawiam serdecznie - Wojtek H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2005-05-18 09:27:00
Temat: Odp: Hit firmy K* - biała zasmażka :-)))Witam!
Aniared/A.L:
> Zora napisał(a):
(...)
Ojej, boleję nad swoim brakiem wyobraźni. Myślałem że znalazłem
coś szczególnego, a tu kwasek cytrynowy i mąka ziemniaczana
wyraźnie wygrywają....
Wspaniałych potraw - Wojtek H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2005-05-18 18:57:47
Temat: Re: Odp: Hit firmy K* - biała zasmażka :-)))Dnia Tue, 17 May 2005 18:38:56 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Wojtek H.*, w
wiadomości news:<news:d6d6p5$si2$1@news.onet.pl> zawarł, co następuje:
> Nie chcę polemizować - uzasadniam swoje zdanie ;-)
> Hehe - na pewno jest to świetny produkt - jeśli robią kostki rosołowe,
> to pewnie i zasmażkę potrafią. Ale pewnie z własnej woli byś nie kupiła?
Jakby była tańsza, a ja miała jeszcze mniej czasu - owszem.
Takie tricki czasami się w kuchni przydają.
> Mi bardziej chodzi o kalkulację ekonomiczną - w takim pudełku
> zmieści się powiedzmy 250 g produktu (na pewno znacznie mniej -
> to była objętość rzędu 2 paczek papierosów, ale niech im będzie).
Masz rację i dlatego patrz wyżej.
> Zrobienie białej zasmażki bez grudek to kwestia 2-3 minut
> (a nawet mniej, jeśli coś podsmażonego do zupy i tak się wrzuca).
> Koszt - pomijalny. Zresztą coraz rzadziej się cokolwiek traktuje
> zasmażką.
A przepraszam - zasmażka rządzi :)
> Patrzę na to też w ten sposób, że stosowanie utwardzonych
> tłuszczy roślinnych jest mocno problematyczne. W domu zrobisz albo
> na maśle, albo na oleju - zdrowiej a na maśle nawet smaczniej.
Są domy, w których używa się margaryny. Każdy produkt ma swój target.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2005-05-19 06:21:26
Temat: Re: Odp: Hit firmy K* - biała zasmażka :-)))Wojtek H. <s...@p...onet.pl> napisał(a):
> Witam!
>
> Myślałem że znalazłem
> coś szczególnego, a tu kwasek cytrynowy i mąka ziemniaczana
> wyraźnie wygrywają....
>
> Wspaniałych potraw - Wojtek H.
>
A tak jeśli chodzi o kwasek cytrynowy, to pewnie za sprawą tej cytrynki na
opakowaniu - są ludzie, którzy uważają tak :
kwasek cytrynowy - cacy, ocet beeeee. Bo to niby cytrynowy jak sama nazwa i
opakowanie wskazują - wprost z cytrynki, a ocet to nie wiadomo ca za produkt
chemiczny ;)
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |