Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Wojtek H." <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Hit firmy K* - biała zasmażka :-)))
Date: Wed, 18 May 2005 11:21:27 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 41
Sender: s...@p...onet.pl@pj29.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <d6f1mh$rcv$1@news.onet.pl>
References: <d6cqiv$kq4$1@news.onet.pl> <tweednayrcid$.dlg@czarodziejka.net>
<d6d6p5$si2$1@news.onet.pl> <4...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pj29.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1116408337 28063 217.99.228.29 (18 May 2005 09:25:37 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 18 May 2005 09:25:37 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:239735
Ukryj nagłówki
Witam!
Sadyl w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:4...@p...onet.pl...
> "Wojtek H." wrote:
>
> > Zasmażka najczęściej to pół na pół mąka i tłuszcz. Prawie 6 złotych
> > za 125g mąki i 125g margaryny ? Popatrzcie, tu mąka i margaryna
>
> Pomimo,że generalnie zgadzam się z Twoją wypowiedzią, mierzi mnie trochę
> wizja robienia zasmażki na margarynie.
> Nie wiem, jakiej Ty używasz, ale wszelkie tłuszcze roślinne używane do
> smarowania pieczywa, kompletnie nie nadają się do zrobienia zasmażki -
> mąka się w nich nie "rozpuszcza" - jeśli kotś próbował, to wie o co mi
> chodzi.
>
> Tylko masełko (i boski cholesterol :)
Hehe - niedokładnie przeczytałeś moje wypowiedzi. Cytuję:
"Patrzę na to też w ten sposób, że stosowanie utwardzonych
tłuszczy roślinnych jest mocno problematyczne. W domu zrobisz albo
na maśle, albo na oleju - zdrowiej a na maśle nawet smaczniej"
Oczywiście ja _zawsze_ robię na maśle, ale dopuszczam
zastosowanie oleju dla tych, którzy cholesterolu się boją albo
nie jedzą produktów zwierzęcych.
IMHO można całkowicie zrezygnować z tłuszczy roślinnych
utwardzanych. U mnie w domu się tego zupełnie nie używa.
A jeśli już ktoś musi - lepiej wybierać te najbardziej miękkie,
a już najlepiej zawierające tzw. sterole roślinne (w Polsce to
Flora Pro-Activ, Benecol) - naturalne odp. cholesterolu znacznie
szybciej wchłaniane w jelitach, dzięki czemu cholesterol właściwy
jest wydalany z organizmu. Szkoda że są horrendalnie drogie, bo
rzeczywiście obniżają poziom cholesterolu.
Pozdrawiam serdecznie - Wojtek H.
|